De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herhaling en vragen par. 2.1

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herhaling en vragen par. 2.1"— Transcript van de presentatie:

1 Herhaling en vragen par. 2.1
Frankrijk heeft een grote voorraad aardolie en aardgas. Waar / Niet waar Frankrijk importeert steenkool, omdat het land zelf geen steenkool in de grond heeft Waar / Niet waar Het opwekken van elektriciteit door waterkracht is in Frankrijk mogelijk door grote hoogteverschillen. Waar / Niet waar Waterkracht is een voorbeeld van duurzame energie en heeft dus alleen voordelen Waar / Niet waar Waterkracht wordt opgewekt in een thermische centrale. Waar / Niet waar

2 Hoofdstuk 2 Bronnen van energie
Par. 2 Kernenergie

3 Lesdoelen: Wat is kernenergie?
Hoe wordt elektriciteit uit kernenergie opgewekt? Waarom is kernenergie een vorm van grijze energie?

4 Kerncentrale Kernenergie ontstaat in een kerncentrale.
Zo’n kerncentrale bestaat uit 3 onderdelen: 1. Reactorvat: Uranium wordt gesplitst  kernenergie ontstaat en hitte komt vrij 2. Turbine en generator: Door hitte komt stoom vrij en stoom drijft turbine aan  stroom 3. Koelsysteem: Hete stoom en het reactorvat moeten worden gekoeld. Een kerncentrale ligt daarom altijd aan een rivier of aan de zee.

5 Verschil Frankrijk - Nederland
Frankrijk: 58 kerncentrales  levert 75% van de totale energie Nederland: 1 kerncentrale  levert 4% van de totale energie Feiten over kernenergie: Kernenergie is de goedkoopste manier om energie op te wekken. Maar er moet ook geld gereserveerd worden voor: 1. ontmanteling van de centrale 2. opslag van kernafval. Bij kernenergie ontstaan geen vervuilende broeikasgassen (CO2), maar wel kernafval die schadelijk is voor mens en dier!  daarom toch grijze energie Grijze energie is goedkoper dan groene energie, omdat: 1. grijze energie vaak in grotere hoeveelheden wordt geproduceerd. 2. voor groene energie nieuwe technologie uitgevonden moet worden.

6 Filmpjes Natuurlijk broeikaseffect: Versterkte broeikaseffect: Tsjernobyl:

7 Aan de slag! In de klas: Huiswerk: Maken par. 2.2 t/m opdr. 5
Opdrachten par. 2.2 helemaal af!


Download ppt "Herhaling en vragen par. 2.1"

Verwante presentaties


Ads door Google