Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
Advertisements

De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Ouderwerking – School Verzekeringen
Welzijn op het werk van uitzendkrachten koninklijk besluit van 15 december 2010 Invullen van de werkpostfiche Nadine Gilis attaché FOD WASO AD Humanisering.
Motivering van het ontslag
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
Jobstudent Praktische informatie: Studentencontract
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Bescherming van stagiairs en interne werknemers
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Achter de Schermen van … De Zoo 1 april Met als thema: Onthaalbeleid in al zijn aspecten.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
KSZ-BCSS Frank ROBBEN – Administrateur-generaal Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Veralgemeend gebruik van de elektronische identiteitskaart in de.
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Vrijheid van vestiging
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
De omgevingsvergunning onderzocht: anders werken, anders denken.
Atrikel: 05/03/2012 Mega-proces tegen sociale fraude.
Richtlijnen werkplekleren
Oprichten van een vennootschap I.Inleidende begrippen a.Natuurlijke personen (= fysieke personen) = personen van vlees en bloed met gelijke rechten en.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
CVBA MET SOCIAAL OOGMERK Werkhuizenstraat 19Tel: B-1080 BrusselFax:
Presentatie Brownfields Informatie- en inspraakvergadering 116. Gent – Sidaplax 19u oktober 2014.
Risicoanalyse van de elektrische installatie
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Wet aanpak schijnconstructies
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Persoonsgegevens en de Wbp
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Evaluatie in CMW & LDE.
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Wim Goris Preventieadviseur
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Risico’s en verplichtingen bij het inhuren van
Transcript van de presentatie:

Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012

Inleiding •N.a.v. colloquium FOD WASO 11/6/12 •Socio-professionele inschakeling en welzijn op het werk in de OCMW’s –Het welzijn op het werk van de personen tewerkgesteld in het kader van art.60§7 van de OCMW-wet

Wat is een ter beschikking stelling in het kader van art.60?

•OCMW kan art.60-er tewerkstellen bij een derde. In de wet opgesomd: –gemeenten –een ander OCMW –openbare ziekenhuizen –verenigingen zonder winstoogmerk of intercommunales met een sociaal, cultureel of ecologisch doel –vennootschappen met een sociaal oogmerk –privé-ondernemingen –erkende sociale economie-initiatieven –openbare en private instellingen, organisaties of personen met wie het OCMW een overeenkomst sluit = wettelijke uitzondering op het verbod van aanwerving met het oog op de ter beschikking stelling onder het gezag van een derde-gebruiker (cfr. art.31 uitzendarbeidwet )

Welke vorm van ter beschikking stelling is niet toegestaan?

•Partijen betrokken bij tbs dienen bestaande wettelijk kader te respecteren, evenals de ratio legis van de maatregel, nl. duurzame professionele integratie van de art.60er tot stand brengen •Bij overschrijden van deze grenzen is er sprake van verboden terbeschikkingstelling. Vb. mag niet: •Gebruiker die art.60er op zijn beurt bij een derde gaat tewerkstellen •Tbs waarbij eigenlijke bedoeling erin bestaat de gebruiker te voorzien van goedkope arbeidskrachten •=> aanbeveling: in de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW en gebruiker •de verplichtingen van de gebruiker inzake individuele begeleiding en opvolging duidelijk te omschrijven •Feit dat tewerkstelling van de art.60er een bijkomende tewerkstelling uitmaakt die niet gericht is op de vervanging van afwezige vaste werknemer

Wie is de werkgever wanneer een art.60er ter beschikking wordt gesteld van een gebruiker?

–OCMW = juridische werkgever –Arbeidsovereenkomst met art.60er –Ts OCMW en gebruiker is er overeenkomst van ter beschikking stelling –Ts gebruiker en art.60er geen overeenkomst –Gebruiker oefent feitelijk gezag uit –=> aanbeveling: bij het opstellen van de AO gebruiker betrekken opdat onder meer de arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn bij deze gebruiker erin worden genoteerd

Wat is de rol van het OCMW als juridisch werkgever?

•Betalen van loon •Doen van Dimona-aangifte •Toepassen van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten •Sluiten arbeidsongevallenverzekering •Naleven van de wet van 4/8/1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Wat zijn de verplichtingen voor het OCMW zoals vervat in de welzijnswetgeving?

•Uitvoeren risicoanalyse: risico’s verbonden aan de uitoefening van de functie •Nemen van preventiemaatregelen •Onthaal •Gezondheidstoezicht/inentingen •Werkkledij/PBM’s •…

Is het OCMW verantwoordelijk voor de toepassing van de welzijnswetgeving in geval van ter beschikking stelling?

•Ja, de welzijnsverplichtingen blijven steeds bij het OCMW berusten aangezien ze niet wettelijk zijn overgedragen naar de gebruiker – terbeschikkingstelling van een uitzendkracht

Hoe kan een OCMW al zijn welzijnsverplichtingen naleven indien hij art.60er gaat plaatsen bij een derde-gebruiker?

•Gebruiker is zelf werkgever –Beschikt over risicoanalyse van de werkpost –inventaris van alle risico’s –OCMW stelt werkpostfiche op samen met gebruiker •Informatie voor art.60er bij onthaal •Aanbeveling: samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW en gebruiker concrete afspraken (wie, wat, hoe)

Hoe kan een OCMW al deze welzijnsverplichtingen naleven indien het OCMW een art.60er ter beschikking stelt van een zelfstandige?

•Zelfstandige niet onderworpen aan de welzijnswetgeving, beschikt niet over een risicoanalyse •OCMW maakt risicoanalyse ism zelfstandige •Stelt werkpostfiche op voor art.60er en stemt af met zelfstandige •OCMW staat in voor alle aspecten inzake welzijn op het werk (geen onderlinge verdeling van de taken)