m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aantal spelers : keeper Datum :
Advertisements

Rugpreventie in de kleuterschool.
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Kind in Ontwikkeling De ontwikkeling van een kind gaat in
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
De vlag Pak elkaars polsen vast. Tenen tegen elkaar.
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
De patiënte staat recht, houdt de voeten gelijk en de schouders tijdens het meten recht. De patiënte geeft aan wanneer tijdens het meten het maximale van.
Welke eis stel je aan de ondergrond als je aan uitwendige hartmassage begint Dat deze hard is.
Thema 20 Bewegingsapparaat
Bijscholing Stabilisatie
Comforto stoelenprogramma en zitinstructie Systeem X-88
Aantal spelers. : keepers. Datum. : Teamfunctie
Scheidsrechtercursus
Klik hier =>.
Copyright chiropraxie Devriese & Moyson
Rhijn Visser SMA Elkerliek
Functionele kracht vs Functionele lengte
Regionalisatie Oost Brabant
Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief strekken van de.
Schaatstechniek op het rechte eind
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Reactieve verticale verplaatsing
In punt P werken drie krachten: Fspan in de richting van het touw Fveer 15 N schuin links omhoog Gewicht recht naar beneden Hoofdstuk 3 som 20.
RESPONSIE COLLEGE SPIERRECEPTOREN & REFLEXEN
Klik met de linker muisknop voor het volgende scherm
Spierfuncties “Romp”.
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
Yoga Door: Thijs Brehm, Anouk Smekens, Amara Villaseñor Redondo, Roy Fonkert, Anne van der Pauw, Irene Hooijkaas.
Informatie avond VC Sarto en KV Tilburg TILBURG, 28 oktober 2011
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Bijscholing voltige-instructeurs
Herhaling belangrijke punten EHBO
Onderdelen van de hersenen
Anatomie deel 2 les 3 Hoeveel botten in je lijf?
Iedere atleet verdient een sportmasseur, ook een paard.
GMFCS Vertaald door Dr. Jan Willem Gorter
Spieren en spierstelsel
Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?
Thuisoefenprogramma “Anterior Knee Pain”
Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?
Oefentoets aan einde les 11 Anatomie
Ik ben coach van een C4 ploeg, wat nu?.  Sander Bijvank ◦ Stoffer en Blik ◦ Slowbootion (Coach) ◦ Zwaar 2008 ◦ En Blik ◦ Zwaar 2011 (Coach)  Roderik.
WORKshop oefentherapie Mensendieck beweegt mensen 26 maart 2011 Miriam Meijerink.
Slikproblemen Wat zijn dat?.
# Datum : Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Ons lichaam.
Training : 9 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
SPieren.
Verplaatsen met een rolstoel
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
A B C Training : 8 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
A B C Datum : Teamfunctie : Verdedigen
C A D B # Datum : Teamfunctie : Aanvallen
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Training : 4 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Datum : Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch
Handbal (De fysieke noden) 27 Januari Mariakerken -Gent
Subcutaan injecteren.
Sportmedisch onderzoek
Intramusculair injecteren
Functionele training voor hardlopers
Goed ademhalen bij het hardlopen
Naam: Datum: 1a. navel intrekken, aanspannen diepe dwarse buikspier in lig ….. x …..hh 1a-1. 1a-2. 2a. aanspannen rugspiertjes (mm. multifidi) in lig.
Rugpijn.
7e druk
Methodische opbouw Tegen de muur op lopen:
Transcript van de presentatie:

m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback Multifidus en MTA m.multifidus versus MTA training middels Pressure bio-feedback

lokale / globale spieren

globale / lokale spieren globaal lokaal m.rectus abdominus m.mutifidus m.obliquus externus abdominus m.transversus abdominus (MTA) m. Obliquus internus abdominus m.quadratus lumborum

globaal / lokaal globaal lokaal oppervlakkig diep groot klein fasisch tonisch anaeroob aeroob witte vezels rode vezels snelle contractie langzame contractie ballistische functie duur contractie

Spier overzicht A= MTA B=diafragma C=multifidus D=bekkenbodem

Multifidus systeem interspinaal intertransversaal De resultante is beneden waarts gericht en is vooral om de wervelkolom te stabiliseren. De wervelkolom kent geen krachtige rotatoren. De lateroflectoren (globaal) kunnen tijdens flectie de rotatie aktief tegengaan. De functie ligt bijna tegen statisch aan omdat de as 0o is. Transverso-spinaal Spino-transversaal Het multifidus systeem

Multifidus versus MTA De draagkracht hangt grotendeels af van de stabiliteit van de segmentale gewrichten De sleutelrol hierin is weggelegd voor de m.multifidus en MTA (Richardson, Jull, Hodges, Hides)

globaal versus lokaal

MTA TVA=MTA EO=m.obliquus externus IO=m.obliquus internus

Multifidus Studies tonen aan dat aanspanning van de MTA meer contractie geeft van de m.multifidus

Thoraco-lumbale fascie Kritische punt ligt op 90% lumbaal flexie Thoracolumbar fascia gain mechanism

kokercontractie

Multifidus De m.multifidus levert meer dan 2/3 van de stijfheid van het L4-L5 segment.

Hydraulic amplifier mechanism Aanspanning spieren in de fascie geeft intra-compartimentele drukverhoging. Deze cylinder wordt weer gestabiliseert door de MTA

(Richardson, Jull, Hodges, Hides) Multifidus m.multifidus spieropbouw neemt niet automatisch toe na een periode van rugpijn (Richardson, Jull, Hodges, Hides)

Specifieke Multifidus training Testresultaten RCT Recidieven Controle groep Specifieke Multifidus training 1 jaar 84% 30% 3 jaar 78% 32%

Testresultaten RCT

aandachtpunten m.multifidus is aangedaan aan de pijnlijke zijde op basis van pijn ontstaat inhibitie / spieratrofie m.multifidus is aangedaan aan de pijnlijke zijde geen recrutering van de m.multifidus. inslijpen selectieve aanspanning. bij aanspannen langzaam opbouwen, zgn. zwellen. Een goede contractie van de m.multifidus is te herkennen aan een langzaam opkomende contractie. 25% kracht van de multifidus is genoeg voor stabilisatie, anders sneller compensatie van globale spieren. - Contra-indicatie: patienten met spondylolisthesis

Trainings opbouw segment normalisering propriocepsis training lokale kracht pressure bio-feedback lokale stabiliteit functioneel bewegen oefenzaal

pressure bio-feedback

Oefenprogramma MTA basis Uitgangshouding: handen knieenstand hangbuikzwijntje Uitvoering: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft Fascilitatie: d.m.v. druk met duim en wijsvinger richting centraal t.h.v. mediaal SIAS tijdens de uitademing Aandachtpunt: niet persen(pt) en niet de adem inhouden

Oefenprogramma MTA basis Uitgangshouding: Buiklig De PBFB onder de buik onder de navel. Blaas de PBFB op tot 70 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft totdat de druk ongeveer 10 mm Hg verminderd. Houdt 15 sec. vast en herhaal 15-20 keer. Uitvoering B: In buiklig met de armen voor. Afwisselend de linker of de rechter arm heffen terwijl de druk rond de 60 mm. Hg. blijft. Uitvoering C: In buiklig afwisselend het linker of het rechter been heffen terwijl de druk rond de 60 mm. Hg. blijft.

Oefenprogramma MTA basis Uitgangshouding : Ruglig De PBFB onder de rug. Blaas de PBFB op tot 40 mm. Hg. Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft.

Aanspannen MTA Fout Goed Fout Gebruik niet de schuine buikspieren. Hierbij ziet u dat de ribbenkast daalt en een huidplooi ontstaat dwars over de bovenbuik. Goed Fout Gebruik niet de ademhaling. Houdt de adem niet in. U ziet een andere vorm van de buik en de ribbenkast in vergelijking met de juiste techniek.

Oefenprogramma multifidus basis Uitgangshouding: buiklig, hoofd neutraal, armen langs het lichaam De multifidus is het best palpabel tussen L5-S1, met de duimen druk richting processus spinosi en in de diepte, evt. met de handmuis druk geven tegen het sacrum naar distaal. Nu patient lokaal laten aanspannen, niet aktief lordoseren of kyfotiseren. (40mm Hg) Als dit niet lukt de MTA laten aanspannen hierdoor krijg je een co-contractie.

Oefenprogramma multifidus basis Uitgangshouding : Ruglig, rol onder de knieen, hoofd neutraal De PBFB onder de rug. Blaas de PBFB op tot 40 mm. Hg. Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. Span nu ook de multifidus aan. Palpatie d.m.v. druk aan weerszijden van de SIAS (MTA) en met vlakke hand naast de proccessus spinosi (multifidus)

Oefenprogramma variaties Uitgangshouding: Ruglig Met de hiel over de grond glijdend afwisselend het linker en het rechterbeen strekken. De druk moet rond de 40 mm. Hg. blijven. Houdt 15 sec. vast en herhaal 15-20 keer.                                 

Oefenprogramma variaties Uitgangshouding: Ruglig In deze houding de linker knie zijwaarts en terug bewegen. 5-10 maal herhalen. Vervolgens rechterbeen.

Oefenprogramma variaties Uitgangshouding: Zit met de rug tegen de muur. De PBFB in de lage rug opgeblazen tot 40 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. De druk in de PBFB moet 40 mm. Hg. blijven. Houdt 10-15 seconden vast en herhaal 15 tot 20 keer. Uitvoering B: Til vervolgens afwisselend het rechter en linker been op. 5 seconden vasthouden alvorens te wisselen. Uitvoering C: Til vervolgens afwisselend de rechter en de linker voet met gestrekt been van de grond. 5 seconden vasthouden alvorens te wisselen.

Oefenprogramma variaties Uitgangshouding: Staand met de rug tegen de muur. De PBFB in de lage rug opgeblazen tot 40 mm. Hg. Uitvoering A: Span de MTA aan door de navel in te rekken richting de wervelkolom terwijl de lage rug neutraal blijft. De druk in de PBFB moet 40 mm. Hg. blijven. Houdt 10-15 seconden vast en herhaal 15 tot 20 keer. Uitvoering B: Til vervolgens langzaam afwisselend het linker en het rechter been op. 5 seconden vasthouden.

Oefenprogramma variaties

Internet http://www.somatics.de/montreal/report.htm http://www.ruggespraak.nl/stabilisatietraining.htm http://www.t-mag.com/html/body_121back.html http://home.wanadoo.nl/kogel.de/stabiel.html