De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Subcutaan injecteren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Subcutaan injecteren."— Transcript van de presentatie:

1 Subcutaan injecteren

2 of

3 Het zetten van een onderhuidse injectie

4 Wat heb je nodig? Een bekkentje
Ampul met de voorgeschreven medicatie (let op de vervaldatum) Medicatielijst 2 Gaasjes Alcoholdoekjes Naaldencontainer Steriele spuit (let op de vervaldatum) Steriele opzuignaald (let op de vervaldatum) Steriele injectienaald (let op de vervaldatum) Pleister Wegwerphandschoenen (eventueel)

5 Voorbereiding

6 Persoonlijk Doe je sieraden af Was je handen

7 Injectie voorbereiden 1
Controleer op de medicatielijst De voorgeschreven medicatie De hoeveelheid Vergelijk dit met de gegevens op de ampul

8 Injectie voorbereiden 2
Maak de verpakking van de opzuignaald half open (vanaf de punt) Maak de verpakking van de spuit half open (vanaf de bovenkant) Plaats de opzuignaald op de spuit Gooi de verpakkingen weg

9 Injectie voorbereiden 3
Maak de ampul open Houd een gaasje tussen je vinger en de ampul om verwondingen te voorkomen. Gooi het topje van de ampul in de naaldencontainer Haal het beschermdopje van de opzuignaald en gooi het weg.

10 Injectie voorbereiden 4
Zuig iets meer dan de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof op uit de ampul Houd de injectiespuit, met de naald omhoog, tussen duim en wijsvinger, en tik tegen de spuit totdat alle luchtbelletjes bovenin zitten

11 Injectie voorbereiden 5
Druk de zuiger omhoog totdat er vloeistof uit de naald komt. Druk de zuiger verder omhoog zodat precies de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof in de spuit over blijft.

12 Injectie voorbereiden 6
Maak de verpakking van de injectienaald half open (vanaf de punt). Verwijder de opzuignaald met de naaldencontainer. Plaats de injectienaald op de spuit.

13 Injectie voorbereiden 7
Leg de gevulde spuit en de gebruikte ampul in het bekkentje. Laat een bevoegde collega je werk controleren.

14 Voorbereiding bij de zorgvrager
Zorg voor privacy (eventueel gordijnen dicht). Gesprekje met de zorgvrager: Controleer de naam van de zorgvrager Vertel wat je gaat doen Vertel waar je gaat injecteren (bovenarm, bovenbeen, rond de navel) Waarschuw voor eventuele pijnlijkheid Laat de zorgvrager zich zoveel mogelijk ontspannen

15 Uitvoering

16 Uitvoering 1 Ontbloot de te injecteren plek
Maak deze plek, met één streek met een alcoholdoekje, schoon Pak de spuit bij de onderkant van de naald vast en verwijder de beschermdop

17 Uitvoering 2 Neem een huidplooi op tussen je duim en je wijsvinger
(Als je rechtshandig bent doe je dat met je linkerhand en andersom) Breng de naald aan de voet van de huidplooi voor 2/3e in. Met naalden langer dan 1 cm. prik je onder een hoek van 45º (schuin) Met naalden tot 1 cm. prik je onder een hoek van 90º (recht naar beneden)

18 Uitvoering 3 Controleer of de naald in het onderhuids- bindweefsel ligt door deze voorzichtig horizontaal heen en weer te bewegen en met de vinger op de huid te voelen of de naald "los ligt" Trek de zuiger iets terug. Zie je bloed? Dan begin je overnieuw Spuit de vloeistof langzaam en regelmatig in.(Let op de reactie van de zorgvrager).

19 Uitvoering 3 Trek de spuit (naald bij koppelstuk vasthouden!) er snel uit. Masseer de insteekplaats met een droog gaasje. (niet bij antistolling middelen en heparine i.v.m. blauwe plekken). Doe de naald zonder deze aan te raken in de naaldencontainer en gooi de spuit weg. Plak zo nodig een pleister op het wondje.

20 Nazorg

21 Nazorg Informeer hoe het gegaan is.
Maak de kleding van de zorgvrager in orde. Help de zorgvrager een prettige houding aan te nemen. Doe het gordijn (eventueel) weer open. Ruim de gebruikte materialen op en was je handen. Werk het dossier bij: wie heeft wanneer wat geïnjecteerd?

22 Deze PowerPoint kan, compleet met het bijbehorende lesmateriaal, gratis worden gedownload van: De gebruikte achtergrond is een ontwerp van Sang-Eun Lee en is afkomstig van


Download ppt "Subcutaan injecteren."

Verwante presentaties


Ads door Google