De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het dreigbriefje: welke stift?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het dreigbriefje: welke stift?"— Transcript van de presentatie:

1 Het dreigbriefje: welke stift?
Chromatografie Het dreigbriefje: welke stift?

2 Wie is de dader Er zijn verschillende zwarte stiften bij de betrokkenen aangetroffen. Inkt = mengsel van kleurstoffen en een ‘oplosmiddel’ Schrijven= de (inkt)oplossing op papier het oplosmiddel verdampt. De kleurstoffen blijven achter en hechten aan het papier (adsorptie). Om te kunnen achterhalen of de inkt van de geschreven tekst op bijvoorbeeld de dreigbrief overeenkomt met de inkt uit STIFT01,  beide inkten vergelijken.  samenstelling inkt =?

3 hoe De inkt op de dreigbrief van het papier verwijderen.
inkt van het papier te oplossen met een geschikt oplosmiddel. Inkt van stiften in hetzelfde oplosmiddel Mengsels scheiden (chromatografie) Na scheiding van de mengsels  verschillende componenten van de beide mengsels vergelijken verschil in stofeigenschappen van de componenten.

4 Hoe? Bij chromatografie is er altijd sprake van
mobiele fase (beweegt) oplosmiddel loopvloeistof stationaire fase. (beweegt niet) papier De vloeistof zal het papier intrekken en naar boven bewegen. Loopvloeistof: Kleurstoffen worden er in meegenomen verschil in oplosbaarheid verschil in de mate van aanhechtingsvermogen Hoe beter een component adsorbeert aan het papierhoe moeilijker deze component meegenomen kan worden door de loopvloeistof. (blijft onderaan)  chromatogram

5 chromatogram op basislijn een stip met de stift :belangrijk :papier in loopvloeistof en de stip boven de vloeistof Loopvloeistof zal de componenten van de inkt van de stip meenemen afhankelijk van hun oplosbaarheid en aanhechtingsvermogen Vergelijken: relatieve verplaatsing van elke component ten opzichte van de verplaatsing van het vloeistoffront. = ‘rate of flow’ als symbool Rf.

6 Benodigdheden twee bekerglazen loopvloeistof potlood liniaal
strook chromatografiepapier, 12 cm breed de dreigbrief de kaart met het lijnenpatroon vijf verschillende zwarte stiften, gemerkt STIFT01 tot STIFT05

7 werkwijze Doe een laagje (± 0,5 cm) van de loopvloeistof in elk van de bekerglazen. Knip twee stroken van het chromatografiepapier af, die in het bekerglas passen. Zet met potlood en liniaal voorzichtig een dun streepje (± 1 cm hoog) op het papier. Los de inkt waarmee op de dreigbrief is geschreven weer op, door een druppeltje loopvloeistof op de inkt (gehecht aan de dreigbrief) aan te brengen. Prik een beetje zodat de inkt opnieuw oplost en van het papier op te zuigen is. Breng een druppeltje van het inktextract aan op het papier, midden op de basislijn. Probeer de druppel op het papier zo klein mogelijk te houden. Zet op het andere papier een stip met de verschillende stiften naast elkaar op de potloodstreep, op een afstand van ongeveer 2 cm van elkaar. Zet het ene papier in het ene bekerglas en het andere papier in het andere bekerglas. Wacht enige tijd totdat de vloeistoffronten hoog genoeg zijn. Of totdat de scheiding voldoende is en haal dan de chromatogrammen uit de bekerglazen. Laat ze drogen. Maak een tabel waarin van elke vlek de kleur en de Rf-waarde vermeld staat. Doe dit voor beide chromatogrammen.


Download ppt "Het dreigbriefje: welke stift?"

Verwante presentaties


Ads door Google