De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheikunde. Mengsels scheiden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheikunde. Mengsels scheiden."— Transcript van de presentatie:

1 Scheikunde. Mengsels scheiden.
Presentatie 1.4 Scheikunde. Mengsels scheiden.

2 Drinkwater. - Drinkwater bevat een beetje mineralen, kalk
en wat opgeloste gassen. - Bij oppervlakte water is het belangrijk om schadelijke stoffen te verwijderen. - Bij scheikunde is mengsels scheiden een belangrijke techniek.

3 Dichtheid. Bij het scheiden van melk maak je gebruik van het verschil in dichtheid tussen vet en water, vet weegt namelijk minder en drijft dan op het water. Het proces kan versneld worden door te centrifugeren.

4 Deeltjesgrootte. Als de voorwerpen die je wilt scheiden grootte verschil hebben, kan je die scheiden d.m.v. zeven of filtreren. Het gene wat in de zeef/filter achterblijft, noem je het residu. Het gene dat door de zeef/filter heen gaat noem je het filtraat.

5 Indampen. Makkelijk verdampbare stoffen noem je vluchtige stoffen.
Met vluchtige stoffen kan je het mengsel scheiden door het mengsel verhitten totdat de vluchtige stoffen verdampen, deze techniek noem je indampen. - Deze techniek wordt ook gebruikt om zout uit de zee te winnen.

6 Destilleren. Destilleren is een techniek die wordt gebruikt om stoffen met minder verschil in vluchtigheid wordt gebruikt. afgekoeld veranderd het weer in vloeistof omdat het niet meer kookt en dan is het weer een vloeistof, dat heet het destillaat.

7 Destillatie met spijkeropzet.
Voor een beter scheiding kan je een destillatieopstelling met spijkeropzet maken. Met deze techniek kan je het sneller condenserende vloeistof laten terugstromen door de “spijkerkoppen”, waardoor de andere stof geconcentreerder is.

8 Oplosbaarheid. Een voorbeeld van oplosbaarheid gebruiken is thee zetten, het water vangt de geur en smaakstoffen op van de theeblaadjes, dit heet extraheren

9 Adsorptie Bij adsorptie worden materialen gebruikt die ervoor zorgen om de andere stoffen te absorberen, hierbij worden de eigenschappen van de materialen gebruikt om de stof die geabsorbeerd moet worden vast te laten hechten aan het oppervlakte van het andere voorwerp.

10 Einde


Download ppt "Scheikunde. Mengsels scheiden."

Verwante presentaties


Ads door Google