De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Titreren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Titreren."— Transcript van de presentatie:

1 Titreren

2 Chemie & Poëzie Ooit had ik eens een erlenmeyer vreedzaam in mijn hand
ik schudde, draaide, kolkte de inhoud tot bijna aan de rand. Ik staarde naar de precieze hoeveelheid wonderlijke kaliloog tot plotseling en tot mijn spijt het goedje de bocht uit vloog.

3 Het gebruik van de pipet
                                                                                           Het gebruik van de pipet

4 Voorspoelen Spoel de pipet met kraan water.
Spoel de pipet één keer met gedestilleerd water. Spoel de pipet één keer met de te titreren vloeistof.

5 De pipet vullen Zuig de vloeistof uit het bekerglas op tot boven de maatstreep op de pipet. Veeg de pipet af met een stuk papier. Houd het bekerglas in een hoek van 45 graden tegen de punt van de pipet aan en laat de pipet langzaam leegstromen. De onderkant van de vloeistofspiegel staat op de maatstreep. Laat de vloeistof uit de pipet in een schone erlenmeyer stromen (hoek is weer 45 graden). Als de pipet leeg is wacht je drie seconden.

6 Titreren

7 Voorbereidingen Je hebt nodig: - een buret, - een pipet - een erlenmeyer - een bekerglas. Kijk eerst of er misschien een luchtbel in de punt van de buret zit. Controleer of er nog druppels aan de punt hangen. Nee, ga dan verder. Lees de beginstand van de buret af. Denk er aan dat je dat in 2 decimalen doet. Schrijf de stand op. Doe drie druppels indicator in de erlenmeyer.

8 Toevoegen van titrant Laat de vloeistof uit de buret druppelen. Blijf voortdurend zwenken met de erlenmeyer. Eens in de zoveel tijd spoel je de wand van de erlenmeyer met een klein beetje gedestilleerd water schoon. Laat vloeistof uit de buret druppelen totdat de kleuromslag bijna niet meer weg te zwenken is. Een halve druppel kun je toevoegen door de binnenkant van de erlenmeyer tegen de de punt van de buret te houden. Aan de buretpunt moet wel een druppel hangen.

9 Toevoegen van titrant Blijf druppels toevoegen, totdat de kleuromslag net bereikt is. Lees de eindstand weer in twee decimalen af en noteer deze. Bereken de toegevoegde hoeveelheid. Een tweede meting mag maximaal 0,10 mL afwijken van de eerste. Bij teveel vloeistof toevoegen ga je over het omslagpunt heen.

10 Omslagpunten

11 Fenolftaleïne als indicator.
De omslagpunten als je een zuur titreert met een basische oplossing met als indicator fenolftaleïne. De lichtroze kleur geeft het omslagpunt aan.

12 Methylrood als indicator.
De omslagpunten als je een zuur titreert met een basische oplossing met als indicator methylrood. De oranje kleur geeft het omslagpunt aan.

13 Oplossen van problemen

14 Probleem 1 De vloeistof in de pipet gaat met schokken naar beneden.
Zet de punt van de pipet met een hoek van 45 graden tegen de wand van de erlenmeyer. Maak het uiteinde van de je wijsvinger vochtig.

15 Probleem 2 Er zit een luchtbel in de punt van de buret.
Zet het kraantje voor korte tijd helemaal open. Met de uitstromende vloeistof verdwijnt ook de luchtbel.

16 Probleem 3 Beginstand van de buret is niet in twee decimalen afleesbaar. De blauwe lijn achter de vloeistofspiegel breekt in twee delen. De bovenste streep wordt uiteindelijk een punt. Hier ‘lees je een waarde af’.

17 Probleem 4 De vloeistof in de erlenmeyer verandert niet van kleur.
Je bent vergeten een indicator toe te voegen.

18 Probleem 5 Je gaat bij het titreren telkens over het omslagpunt heen.
Je voegt de vloeistof uit de buret toe totdat de kleurverandering bijna niet meer weg gaat. Voeg nu druppel voor druppel uit de buret toe. Voeg uiteindelijk halve druppels toe.


Download ppt "Titreren."

Verwante presentaties


Ads door Google