De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rugpijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rugpijn."— Transcript van de presentatie:

1 Rugpijn

2 Wat is pijn onderin de rug?

3 Pijn onderin de rug komt veel voor
Pijn onderin de rug komt veel voor. De patient kan het plotseling krijgen of meer geleidelijk. Vaak is het een zeurende pijn. Bepaalde houdingen of bewegingen geven vaak meer pijn.  Na stilzitten, kan de rug stijf aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar één of beide bovenbenen. 

4 Bij zulke 'gewone' pijn in de onderrug zijn er geen aanwijzingen voor een hernia, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Deze gewone rugpijn gaat vanzelf over, maar kan wel regelmatig terugkomen. Veel mensen hebben er regelmatig last van. 

5 Oorzaken van pijn onderin de rug
Het is niet duidelijk hoe lagerugpijn precies ontstaat. Vermoedelijk werken de spieren, banden en botten van de onderrug tijdelijk niet goed samen.

6 Deze factoren geven meer kans op pijn in de onderrug:
overgewicht veel stress zwaar lichamelijk werk lang autorijden veel tillen de rug veel draaien en buigen 

7 Is een röntgenfoto, CT- of MRI-scan nodig bij pijn onderin de rug?

8 https://youtu.be/Vt239ZaWA-0

9 Hernia in de rug

10 Tussen de wervels van de rug zitten soepele schijfjes (de tussenwervelschijven).
Een tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen. Dit heet een hernia.  De uitpuiling kan op zenuwen gaan drukken.   Dit kan klachten geven, zoals pijn in 1 bil of been. Tegen de pijn kan de patient pijnstillers nemen. Blijf zoveel mogelijk bewegen. Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken.

11 Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf
Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn soepele schijfjes tussen de wervels. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Die kan gaan uitpuilen. De uitpuiling (= de hernia) kan op een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren. Zenuwbanen zijn bundels zenuwen die van de rug tot in de voet lopen. Prikkeling van zenuwen in de rug kan dan ook klachten geven in uw been en in uw voet.  Soms komen deze klachten voor zonder dat er een hernia is. De prikkeling van de zenuwen komt dan door iets anders, zoals een ontsteking. 

12 Wat zijn klachten door een hernia in de rug?
De meest kenmerkende klacht bij een hernia (die op een zenuw drukt) is pijn in één bil of been. De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u de minste pijn. Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn.  Veel mensen met een hernia hebben ook pijn in de onderrug. Soms hebben mensen met een hernia minder kracht in het been of het gevoel alsof het been slaapt. Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. 

13 Hoe ontstaat een hernia in de rug?
Het is niet duidelijk hoe een hernia ontstaat. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg een rol. Andere dingen die misschien een rol zouden kunnen spelen zijn: lang zijn zwaar lichamelijk werk doen stress roken lang en vaak autorijden.

14 Het heeft geen zin om een röntgenfoto te laten maken
Het heeft geen zin om een röntgenfoto te laten maken. Ook een scan is niet nodig, omdat de kans groot is dat uw herniaklachten vanzelf overgaan binnen 12 weken. Het maakt voor de behandeling in de eerste weken niet uit wat er op een scan te zien is, de behandeling is altijd hetzelfde: genoeg pijnstillers en eventueel fysiotherapie. Een nadeel van een scan is bovendien dat er bij de meeste mensen wel iets op te zien is. En wat er te zien is, veroorzaakt lang niet altijd de klachten. 

15 Wanneer kan het wel nodig zijn om een scan te maken?
Als er twijfel is of u wel een hernia heeft. Bij ernstig krachtsverlies in uw been. Als u na 12 weken nog klachten heeft en de neuroloog en u een operatie overwegen. Als u ernstige pijn blijft houden terwijl u de juiste en genoeg pijnstillers gebruikt.

16 https://youtu.be/Fje_INsjQwI

17


Download ppt "Rugpijn."

Verwante presentaties


Ads door Google