Info-avond Oosterweelverbinding. Programma •(korte) Inleiding: waarom deze info-avond? •De volksraadpleging: wat, wanneer en welke vraag? •De twee overblijvende.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
Advertisements

Laat ons het St-Annabos! Geen slibstort voor de Oosterweelverbinding in stadsbos op de Antwerpse Linkeroever!
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Rijnwoude Kernberaad 2008 Koudekerk aan den Rijn Peter Bakker 30 september 2008.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
De Stad Antwerpen Geografisch START.
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Plan-MER Oosterweelverbinding

Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Afkoppeling Veldekensloop - Heyzijdseveldloop
Landschap beschermen en ontwikkelen
'Bewoners kiezen voor kwaliteit buitengebied‘ Inleiding Peer Verkuijlen BMF Tilburg 3 februari 2010.
Groningen = Oranje = VVD. In beweging  We kunnen niet alles.  We zijn vrijwilligers.  Geen uitgebreide plannen of beleidsstukken.  Welke accenten.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
V IERDE PIJLER VAN DE V LAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Hoofdstuk 8: Ondersteuning van gemeenten en provincies.
Puzzelen met de provincie Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie mei 2011.
Brouwershuis: ruimte voor iedereen!
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Koen Berwouts – Coördinator Welzijnsoverleg Regio Gent.
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
Geschreven door Koen Van Heddeghem
BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED 2e Arenabijeenkomst, 20 augustus 2014 Bas Verbruggen & Wim Bomhof Programma: Vaststellen verslag eerste bijeenkomst 16 juli.
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Staatsinrichting In Nederland.
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Maatschappelijke kostprijs vernieling Sint-Annabos en Noordkasteel Johan Vandewalle Beleidscoördinator Natuurpunt Antwerpen Noord.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Stageproject Gemeente Sittard-Geleen 2025 Door: Laura Engels & Sander Bertrand.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Wijkvergadering Zoersel Project woon – en zorgcentrum Zoersel Woensdag 29 april 2009.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
RondeTafelgesprek Kerngroep de Bevelanden met de raad van Borsele 21 november 2013.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Maatschappelijke kostprijs vernieling Sint-Annabos en Noordkasteel
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Omgevingswet en Gezondheid
Maatschappelijke kostprijs vernieling Sint-Annabos en Noordkasteel
Vrijetijdsweefsel Oostrozebeke
Laat ons het St-Annabos!
Maatschappelijke kostprijs vernieling Sint-Annabos en Noordkasteel
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Hier de titel van de presentatie invoegen
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Madu is 7 jaar. Hij woont in Caïro. Dat is de hoofdstad van Egypte.
Transcript van de presentatie:

Info-avond Oosterweelverbinding

Programma •(korte) Inleiding: waarom deze info-avond? •De volksraadpleging: wat, wanneer en welke vraag? •De twee overblijvende tracés (Manu Claeys, stRaten-generaal) •De verschillen tussen de tracés naar ruimtebeslag, geluidshinder, uitstoot van fijn stof en de verkeersafwikkeling (Peter Verhaeghe, stRaten-generaal) •Mogelijkheid tot vragen stellen •Standpunt van Natuurpunt Antwerpen Noord

Inleiding: waarom deze avond? •Districtsraad Ekeren heeft een commissievergadering gehouden op 24 augustus –bewoners hebben geen spreekrecht in de commissie –de zaal was veel te klein –de informatie was zeer beperkt •Er worden veel halve waarheden en hele leugens verteld door politici, de BAM NV, Noriant en sommige actiegroepen

Inleiding: waarom deze avond? •Veel media-aandacht, maar hoe zit het nu juist? •Stad heeft een tweede studie besteld bij Arup/Sum. •Begin juli (tijdens de vakantie) klaar. •De studie werd in de eerste helft van juli voorgesteld aan het schepencollege, de gemeenteraad, de districtscolleges, de burgemeesters randgemeenten en de stedelijke adviesraden (waaronder ADOMA en Gecoro).

Inleiding: waarom deze avond? •Natuurpunt is van mening dat bewoners maar zinvol kunnen deelnemen aan een gemeentelijke volksraadpleging als ze goede informatie krijgen •Als de politici en de BAM NV dat niet doen, nemen wij onze verantwoordelijkheid om jullie te informeren

De volksraadpleging: wat? •Een gemeentelijke volksraadpleging moet georganiseerd worden als 10% van de stemgerechtigde inwoners daarom vraagt. •Ademloos vzw heeft met een handtekenactie het benodige aantal verzameld en aan de stad overgemaakt •Het mag enkel handelen over een gemeentelijke bevoegdheid, in dit geval: de stad moet advies geven over de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning.

De volksraadpleging: wat? •De gemeenteraad bepaalt in overleg met de aanvragers de juiste vraag •De volksraadpleging is vrijwillig en niet verplicht zoals de verkiezingen. Iedereen die ingeschreven is in Antwerpen en ouder dan 16 jaar is mag stemmen (en krijgt een oproepbrief) •Er moet minimaal 10% van de +16 jarigen komen stemmen anders worden de stemmen niet geteld.

De volksraadpleging: wat? •De uitslag is niet bindend. De stad mag dus kiezen wat ze er mee doet, maar het zou politieke zelfmoord zijn om geen rekening te houden met hetgeen de meerderheid vraagt. Juist daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan de volksraadpleging. •De stad zal uiteindelijk een advies geven aan het Vlaams Gewest over de bouwaanvraag. •De Vlaamse overheid zal uiteindelijk de vergunning weigeren of toestaan (al dan niet aangepast).

De volksraadpleging: wanneer? Zondag 18 oktober 2009 van 8 tot 13 u •Waar: in 351 kiesbureaus (dezelfde dan bij de vorige Vlaamse en Europese verkiezingen) •Hoe: stemming met papier en rood potlood (dus niet elektronisch) •De stemming is geheim

De volksraadpleging: welke vraag? •Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor de stedenbouwkundige vergunning van de Oosterweelverbinding op het huidige voorziene tracé tussen Zwijndrecht/Linkeroever en Merksem/Deurne?

De twee overblijvende tracés Manu Claeys stRaten-generaal De verschillen tussen de tracés naar ruimtebeslag, geluidshinder, uitstoot van fijn stof en de verkeersafwikkeling Peter Verhaeghe stRaten-generaal

Standpunt Natuurpunt Antwerpen Noord Johan Vandewalle beleidscoördinator

Waarom een standpunt? •Missie Natuurpunt –Natuurbehoud in het perspectief van duurzame ontwikkeling –De vereniging kadert haar werkingsdomeinen in een streven naar duurzame ontwikkeling: een verbetering van de levenskwaliteit zonder de draagkracht van het milieu te ondermijnen. Deze werkingsdomeinen staan dus niet geïsoleerd, maar moeten gezien worden in een brede maatschappelijke en toekomstgerichte context en in het licht van de internationale ontwikkelingen. Daarnaast wil de vereniging ook optreden voor een betere landschaps-bescherming en het ecologisch en ruimtelijk inpassen van het menselijk handelen.

Waarom een standpunt? •Missie Natuurpunt –De vereniging draagt deze maatschappelijke opdracht uit op alle relevante beleids- en werkingsniveaus. –De vereniging wil een forum en instrument zijn voor bewuste burgers die zich betrokken voelen bij het natuurbeleid. Via het verenigingsweefsel krijgen ze een stem om zo het natuurbeleid, mede in relatie tot het ruimtelijk beleid en de duurzame ontwikkeling, te bevorderen op internationaal, federaal, regionaal, provinciaal en lokaal/gemeentelijk vlak. –Zij probeert binnen elk werkingsniveau en op elk beleidsniveau het beleid te beïnvloeden, de publieke opinie te vormen, en door acties het publiek te sensibiliseren. Zij zoekt hierbij naar medestanders en wil de positie van de natuur- en milieubeweging als totaliteit versterken. De nieuwe vereniging is ongebonden.

Het standpunt •Ruimtelijke en mobiliteitsvraagstukken zijn bepalend voor zowel de leefbaarheid van woongebieden als de natuur •Het onleefbaar maken van dichtbevolkte stadswijken (waar al een tekort aan groen is), het vernietigen van bestaande groen- en natuurgebieden en een hypotheek leggen op het tegengaan van de stadsvlucht door nieuwe stadswijken (Eilandje) of te herwaarderen stadswijken (Dam, kanaalzone Merksem, kanaalzone en omgeving sportpaleis Deurne) maakt niet alleen de stad maar ook het buitengebied onleefbaar. •Verdere stadsvlucht zorgt voor nog meer files, wat niet alleen op de ring maar ook in alle gemeenten tot ver buiten Antwerpen overlast en verkeersonveiligheid veroorzaakt.

Het standpunt •Het verder verkavelen van het buitengebied gaat ten koste van de natuur ter plaatse. •Wij hadden ernstige vragen bij het eerste stRaten-generaal tracé over volgende punten: –Verder uitbreiden bestaand knooppunt A12/Noorderlaan legt een hypotheek op het terug open leggen van de ingebuisde Schijn tussen de Oude Landen en de Verlegde Schijns –Het vernieuwde knooppunt zou tot nog meer geluidsoverlast voor de Oude Landen en de aanpalende woonwijk Rozemaai kunnen leiden •De Arup/Sum-studie heeft een duidelijk antwoord gegeven: het knooppunt komt verder te liggen dan het bestaande, wordt compacter en dus komt er ruimte vrij

Het standpunt •Die vrije ruimte kan gebruikt worden (later wanneer er ook een stedenbouwkundige vergunning kan aangevraagd worden) om: –De ingebuisde Schijn terug open te leggen en zo een natuurlijke waterverbinding tussen Kaartse Beek, Oude Landsebeek, De Oude Landen, het Ekerse Moeras, de Bospolder en de Verlegde Schijns mogelijk te maken: de potenties om een robuuste natte natuurverbinding te maken zijn zeer groot. –Het gebied kan dan ook ingericht worden om op momenten van wateroverlast veel water te bergen waardoor Ekeren centrum, Rozemaai en Schoonbroek gevrijwaard blijven van nieuwe overstromingen. Dit nieuwe natuurgebied kan opengesteld worden zodat passieve en jeugdrecreatie (wandelen, maar ook als avontuurlijk speelterrein) mogelijk worden.

Het standpunt •Die vrije ruimte kan gebruikt worden (later wanneer er ook een stedenbouwkundige vergunning kan aangevraagd worden) om: –Er blijft voldoende ruimte over om op de nieuwe bruggen en naast de bestaande A12 geluidschermen aan te brengen (en zo de bestaande overlast op de woonwijken en de Oude Landen, ondanks bijkomend verkeer te verminderen) •Het Noordkasteel en het grootste deel van het Sint-Annabos blijven behouden •Uiteraard kiezen wij er voor dat vrachtwagens die tol betalen ook door de Kennedytunnel mogen.

Het standpunt •Daarom roepen wij op om op 18 oktober te gaan stemmen en een NEE-stem uit te brengen.