SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Op het einde van het jaar hebben we soms het volgende probleem:
Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien.
Actielijnen School –Ex programma Matching-offensief
Verkorten van niveau 4 opleidingen op het ROC van Twente
Van mbo naar hbo; enkele kanttekeningen
“Hoe kom ik aan klanten?”
Welkom in klas VP Mentoren:
De Drie Ballonnen Opvang van 0 – 12 jaar
Het veranderend landschap in het MBO
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Hoe zien de Horeca en het beroepsonderwijs er uit in 2018
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
Gemaakt door: Idiophine, Ashwin, Acelya & Lynn M3a
Les 2 De antwoorden na een opening van 1 in een kleur
Mijn Intake Kevin Lutgert Matchpoint. De Voorbereiding naar mijn opleiding Onderzoeken Beslissingen nemen Praten met Matchpoint Gesprek op.
Onderwijs & Arbeidsmarkt Doelstelling Bouwend Nederland wil dat haar leden kunnen beschikken over voldoende, goed gekwalificeerd personeel, zowel op.
Andere Tijden? Informatie over een continurooster met gelijke schooldagen voor alle kinderen van de Twirre.
NOORDOOST FRIESLAND. Schoon genoeg van uw WWW frustratie??
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
Voorstellingsbrief Naam; Maaike Reimerink ben 16 Zit op praktijkschol de Wheemergaarden in klas 4a .Ik ga jullie nu wat vertellen over mijn stage .Ik ben.
ROC van Twente Startbijeenkomst LOB d.d. 16 februari 2011
3600 feedback kwaliteit BPV Kwaliteitsspiegel
Entreeopleidingen: een Twents scenario Marian Kroeze en Jolien van Uden 25 juni, 2012.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
April ’17.
Iedere jongere op de juiste plek. Nieuwe ontwikkelingen Veranderingen in het vmbo o.a. Verscherpen exameneisen invoering passend onderwijs MBO: Focus.
Rob Tuin, sectormanager Aequor Em Vael, senior ontwikkelaar Aequor
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
VMBO Economie Docentendag
Decanendag Friesland Passend Onderwijs.
Presentatie Decanaat TL4
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT.
Aan de slag met het dossier Dienstverlening
Van vmbo-2 naar vmbo-3 en de mogelijkheden na het vmbo
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Instellingsexamens Nederlands
Opleiden naar de toekomst Werken in een satelliet.
Stages Keuzen en kansen.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Honoursprogramma BML Februari Een verzameling activiteiten om je verder te ontwikkelen bovenop je bachelor-opleiding. In ieder geval ontwikkeling.
Workshop Identiteit?.
Verschillende rollen en stijlen
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Kiezen voor keuzedelen
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
VOV integratiehulp Over de mate van integratie van de verwerving van onderzoekend vermogen in het curriculum Leerwerkgroep Versterken Onderzoekend Vermogen,
Je hebt iets te kiezen op het mbo!
Vernieuwend Middelbaar Beroepsonderwijs
Cursus vrijwilligers werven
Herhalen schaal Schaal is een verhouding.
LOB 4 MAVO Schooljaar
Kennis delen.
Kiezen voor keuzedelen
MBO College Airport Presentatie Verdraaid Goed Onderwijs
Bea Jobse, decaan 9 oktober 2018
LOB 4 MAVO Schooljaar
Inspelen op Innovaties
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
De druppel die de emmer doet overlopen
Transcript van de presentatie:

SAMENVATTING WORKSHOP: ”DE KANSEN VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP” Workshop op Themadag FD ROC van Twente Almelo, 15 november 2013

KANSEN IN VERANDERINGEN? Vaak zien we veranderingen als bedreigingen maar een keer positief kijken is goed. In het algemeen is de start van ieder studiejaar een nieuwe kans. Zo’n verandering biedt de kans om eens te reflecteren op je opleidingen:  nieuwe afstemming met arbeidsmarkt  moeten alle opleidingen wel doorgaan?  wat willen jongeren, welk perspectief kun je ze bieden?

VOORDELEN INTENSIVERING / ONDERWIJSTIJD  busje inspectie komt niet meer langs  je kunt nu rustiger nadenken over het invullen van de extra uren  Maar hoe ga je dat betalen? Daar moet je in gaan samenwerken  150 uren extra moet wel zinnig worden ingevoerd  Nederlands en rekenen hebben de afgelopen jaren tijd afgesnoept van de beroepsgerichte vakken. Maar om dat te betalen moeten er grotere klassen komen.  Voorbeelden om wel 150 uren te maken zonder grotere klassen: -vrijdag de hele opleiding werken aan project, alle docenten zijn dan aanwezig voor alle studenten - les op de werkplek in het leerbedrijf

VOORDELEN INTENSIVERING / ONDERWIJSTIJD (VERVOLG)  150 uren moeten echt in (binnenschoolse) praktijksetting zitten. Anders is er te weinig praktijkmogelijkheid.  150 uren gaan in rekenen en Nederlands zitten.  excursies, verplicht of vrijwillig in relatie tot binding en schoolkosten?

IMAGO FD  FD is niet bekend  schoonmaken  altijd zorgenkindje geweest: als je niets kan in de Horeca, dan kun je nog naar FD  motor van het bedrijf, staat haaks op zorgenkindje: verschil visie bedrijf - student

BREDE DOSSIERS, SAMENWERKING ANDERE BRANCHES  Breed dossier kan studenten naar FD brengen, maar kan studenten ook bij FD weghalen  hoe oriënteert een student zich?  zijn er leuke onverwachte ontmoetingen tussen totaal verschillende branches  koks en TNO  Horeca en artiesten om kerst te organiseren  levert leuke innovaties op  FD is zo uitgekleed dat het niet meer herkenbaar is.  De breedte biedt mogelijkheden maar ook bedreigingen  Geldt ook voor de studenten: niet te vroeg hoeven kiezen is voor anderen juist een belemmering

BREDE DOSSIERS, SAMENWERKING ANDERE BRANCHES (VERVOLG) Voorbeelden:  Bij Friesland College was FD een opleiding van studenten. Door binding met andere opleidingen is dit gegroeid tot 135 (helpende, gespecialiseerd reiniger, recreatie, fastservice). door die binding kunnen ze heel snel de juiste student op de juiste plek zetten.  Intakers kennen al deze opleidingen zo goed dat ze vanuit de intake de studenten goed kunnen plaatsen.  ROC Flevoland Lelystad heeft FD gekoppeld aan Recreatie in een samenwerking met Walibi.  ROC van Amsterdam is FD in 3 contexten aan het vormgeven: horeca, zorg en airport  Maar logistiek en beveiliging ligt ook in de mogelijkheden: ROC Mondriaan is met beveiliging bezig.

KEUZEDELEN regionale afspraken over keuzes

DREMPELLOZE INSTROOM  drempelloze instroom biedt mogelijkheid om te selecteren aan de poort - gebeurt eigenlijk al  intake en selectie sowieso belangrijk. Ook om te behoeden voor verkeerde keuzes  Keuze is toch moeilijk: - hoe ziet de toekomst er eigenlijk uit  breder opleiden kan al: domeinen, maar dat is een mislukking  zou goed zijn als studenten eerst kunnen oriënteren  overschrijven naar andere CREBO’s: administratieve lasten

HUISWERK Hoe gaan we hier maandag na de Themadag nu mee verder? Zoeken we elkaar op?