Na de oprichting in 1960 was het zoeken naar de juiste naam. Het werd: volgens het stortingsbewijs: vereniging van volkstuintjes “Levenslust”. volgens.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De les van de vlinder “Op een dag ontstond er een klein gaatje in een cocon. Een mens, die toevallig voorbij kwam, stopte en observeerde urenlang de vlinder.
Advertisements

Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
1.
Feodalisme en het hofstelsel
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Crabbehof dopt z’n eigen boontjes In Dordrecht, in wijk De Crabbehof helpen mensen elkaar.
Beelden storm.
Opvoeding.
Milieuproblemen in Nederland
Opdracht: ‘Tel uit je winst’
TAAK 3 WONEN, WAAR KIES JE VOOR?
CO2 neutraal huis Door: Thomas I, Thomas R en Karlijn.
Woord Van Leven April 2013 "Klaag niet over elkaar, broeders en zusters." Jakobus 5,9.
ARA-beheer heeft voor u de IQ TEST Doe mee, en test je I.Q. !
Door Rosalie Blok. 4 en 5 juni 2013 was het weer tijd voor de Jaarlijkse modeshow van de studenten van de opleiding Mode/maatkleding van ROC Tilburg.
Jongeren willen een eigen leven
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Levensvragen Over geluk…..
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Naam: Shaun Mijn hobby: curaçao Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
In deze dienst zal Ds. T. Wendt voorgaan. Voor de dienst zingen we GK 136 Na de zegen Na de zegen Ps. 89: 1, 2 Schriftlezing + Tekst: Schriftlezing + Tekst:
Het socialisme Paragraaf 7..
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Om te bekomen van onze sneeuwrit en de slaapoogjes te doen verdwijnen, nog effe wat cafeïne.
WAI-PASS in BuSO De Brug.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
De winter 2012 – 2013 was streng tot extreem streng, de water vogels hadden het behoorlijk moeilijk. Ik kreeg een zwak voor een zwaan en een eend, mijn.
GEDICHT VAN HET GELUK  .
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Leidens ontzet 3 oktober.
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Het verdwenen paard Alisha en Melissa. Ja, hij is super lief. Wat een lief paard.
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Herder Remik en Daan Wij zijn naar de Baloo hoeve geweest En daar gaan we over vertellen.
Familie Tupker Oefenen rekenen E5.
‘t Is tijd voor een quiz!.
Een liefdesgeschiedenis
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Verder> Je zet het wek alarm op 9 uur en je gaat slapen om 8 uur. Hoelang slaap je dan ?
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
De bijzondere baby Tobias Dit verhaal is geschreven door: Jerusha Suze &Lisa.
Vanmiddag was m'n vrouw in de keuken bezig met het eten.
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
vrij verkeer beginselen
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Samenwerken.
Sport in de samenleving
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Apartamenta “Bouwvallia” Groeten uit Kluswoude Deel 5.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
ZORGSTROOM CONCERT Het Zeeuws Orkest 27 januari 2013.
Renaissance en Opstand
Vraag 1: Het aantal inwoners van Obelin is in zes jaar van naar een kwart miljoen gestegen. Hoeveel inwoners zijn er in die zes jaar bijgekomen?
 Een blijspel in vijf bedrijven  Een bewerking van Aulularia van Plautus “het spel van de pot”, 200 vóór Christus  Spanning tussen Gierigheid en Mildheid.
5 jaar geleden is ze gestorven Enkel mooie herinneringen zijn er nog je kracht en je glimlach Voor altijd in ons hart.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
IN ‘LAB 111’ Op zoek naar de 7 Kostensoorten Van abstract naar concrete voorbeelden.
Hoe gingen kinderen 100 jaar geleden naar school? Test je kennis! De grote Quizzzz.
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
CONGO RIVER ONDERHOUD VAN DE VAAR ROUTE ANNO 2016.
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Transcript van de presentatie:

Na de oprichting in 1960 was het zoeken naar de juiste naam. Het werd: volgens het stortingsbewijs: vereniging van volkstuintjes “Levenslust”. volgens het reglement: tuinbouwvereniging “Levenslust”. en uit eindelijk: volkstuinvereniging “ Levenslust”.

In 1912 stelde de Kon. Mij De Schelde een complex van 60 volkstuintjes à 200 m² aan haar werknemers ter beschikking tegen een prijs van 10 cent per week, gemeenschappelijke zaken, waarin de kosten van mest en als de paden en een plankbrug waren begrepen. Daarbij is wel te bedenken dat het in die tijd op jaarbasis een half weekloon kostte.

Dat complex was gelegen op een braakliggend stuk grond langs de Singel, tussen de Schuitvaartgracht en de Bosjeslaan. De KMS gaf aan dat complex de naam “Levenslust”, welke naam bijna een halve eeuw later is gebruikt bij de oprichting van onze vereniging.

Op de foto van het Tuindorp uit die tijd is goed te zien dat de panden waar nu de apotheek is gevestigd, nog niet waren gebouwd en dat de Scheldestraat ophield bij de brede middenberm van De Singel.

Tijdens de jaren vóór de oprichting van onze vereniging per januari 1960 heeft de sociaal werkster van De Schelde meermalen gevraagd om voorrang voor personeelsleden “in moeilijke omstandigheden” bij het beschikbaar stellen van een tuin. Er waren tijden dat de wachtlijst tot tegen de 100 was opgelopen.

Het bewijs van betaling van de waarborgsom – in 1960 vijf gulden –

De titelpagina van het eerste huishoudelijk reglement vermeld Tuinbouwvereniging “Levenslust”. Dat zou betekenen een vereniging van tuinbouwbedrijven, dus van bedrijven die beroepsmatig groenten telen. Dat vond de Gemeente Vlissingen niet goed, want daarvoor gelden andere regels dan voor particulieren die recreatief bezig zijn. De pachtprijs zou anders zijn en er zouden erg veel overheidmaatregelen op ons van toepassing zijn.

In deze tijd zijn er geen lege tuinen en als er een wachtlijst is, is die te overzien.Twee duidelijk herkenbare oorzaken van het ontstaan van lege tuinen warenDe nucleaire ramp bij Tsjernobyl in de Oekraïne in 1986: besmetting van onze groenten werd gevreesd.Het uitbreidingsplan voor woningbouw van de wijk Lammerenburg in 1996: de toekomst stond op het spelIn deze tijd zijn er geen lege tuinen en als er een wachtlijst is, is die te overzien.Twee duidelijk herkenbare oorzaken van het ontstaan van lege tuinen warenDe nucleaire ramp bij Tsjernobyl in de Oekraïne in 1986: besmetting van onze groenten werd gevreesd.Het uitbreidingsplan voor woningbouw van de wijk Lammerenburg in 1996: de toekomst stond op het spel In 1960 waren de regels bijzonder streng. Enkele voorbeelden: De hoogte van planten was maximaal 1 meter, dus geen fruitbomen op de tuin. Meer dan één maand te laat met het betalen van de contributie betekende royering als lid en je was direct je tuin met alles wat daarop stond kwijt en ook de betaalde waarborgsom. Ieder lid kreeg elk jaar een lidmaatschapskaart, welke je op de tuin moest kunnen tonen aan een bestuurslid of lid van de disciplinaire commissie. Men kreeg elk jaar bericht die kaart op te halen. Deed je dat niet dan werd geacht dat je je tuin na afloop van dat jaar niet meer wenste, dus wegwezen en je waarborgsom was je ook kwijt.

is, is di e te ov er zi en. T w ee du id eli jk he rk en ba re oo rz ak en va n he t on tst aa n va n le ge tui ne n w ar en De nu cl ea ire ra m p bij Ts jer no by l in de Oe kr aï ne in : be s m et tin g va n on ze gr oe n. or ou w va n de wi jk La m m er en bu rg in : de to ek o m st st on d op he t sp el Je mocht niet op je brommer naar je tuin; fietsen mocht alleen op paden welke breder waren dan 2 meter. Je mocht wel afval op de tuin verbranden, ’s zomers vóór 12 uur en ’s winters de gehele dag. Een kind beneden de leeftijd van 14 jaar mocht zonder geleide niet op de tuin verblijven. Onder de verbodsbepalingen staat o.a.: het is verboden op het volkstuincomplex te arbeiden op zondagen.

28 maart 1978

Naast de individuele tuinen van de leden zijn er/waren er tuinen met een functie voor bijvoorbeeld groepen.

* We kennen een zaadtuin voor leden van Groei & Bloei. * De ouderen uit de verzorgingstehuizen kunnen gebruik maken van een eigen tuin, geleden direct achter ons tuinhuis. * Er is een tuin voor de dak- en thuislozen van opvang van Emergis in “Het Witte Huis” aan de Hendrikstraat. * Gedurende een periode van 10 jaren heeft een project bestaan van de Diakonie van de Prot. Kerk, waarin aan asielzoekers gratis een tuin ter beschikking werd gesteld.

Daar kon men gedurende de wachttijd voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning afleiding vinden. Enige tijd bestond dat project uit 6 tuinen. Na het inwerking treden van de zogenaamde pardonregeling is dat project beëindigd.

INVLOEDEN VAN BUITEN BEZORGDEN ONZE VERENIGING VEEL LEGE TUINEN

In deze tijd zijn er geen lege tuinen en als er een wachtlijst is, is die te overzien. Twee duidelijk herkenbare oorzaken van het ontstaan van lege tuinen waren De nucleaire ramp bij Tsjernobyl in de Oekraïne in 1986: besmetting van onze groenten werd gevreesd. Het uitbreidingsplan voor woningbouw van de wijk Lammerenburg in 1996: de toekomst stond op het spel