LEESLUST bezoekt Teylers

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bedenker van het Daltononderwijs
Advertisements

Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
De kinderen stellen zich graag aan u voor.
Persmap wielerkoers Belgisch kampioenschap voor boeren en boerinnen
WEBWIJZER MEDISCHE BIBLIOTHEEK DE MEDISCHE BIBLIOTHEEK:
Opgewekt.
Visual Knowledge Building
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
De beroemdste persoon die er is …
Maak een tentoonstelling
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Woord van Leven Maart 2013.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Feestmarkt vrijdag 1 juni 2012
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Barbecue schatje? Bart en zijn vrouw zijn 's middags aan het werken in de tuin, wanneer hij zijn vrouw bekijkt en zegt: "Amai, schat, uw gat is echt wel dik aan't.
Deze foto’s zijn genomen tijdens betoging in Londen. Men durfde ze niet te publiceren in kranten. Vertaling van de tekst. Toegekomen uit Madrid Onthoofden.
DE DOOPVONT VAN SCHORE DE DOOPVONT VAN SCHORE IS 500 JAAR OUD EN AFKOMSTIG UIT DE EERSTE KERK VAN SCHORE (14e EEUW), WAAR HET EEN PLAATS HAD IN DE DOOPKAPEL.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
4 De kracht van de Geest.
Hartelijk welkom.
Welkom in de ochtenddienst! zondag 6 januari uur | ds A. Dominee Liturgie Psalm 100:1-4 Psalm 25:2 Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis 1:11-20.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
De opkomst van het christendom
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Hoe ik paddenstoel word
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Gebaren als didactisch middel Gebaren kunnen een bijdrage leveren aan het klassenmanagement, aan het zichtbaar maken van kennis en bij het woordeloos communiceren.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
WAT IS GELOOF? & HOE GELOOF TE OEFENEN.
De kring. Elke maandag beginnen we in de kring
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Overdenking 17 januari 2010 Vissen met Jezus n.a.v. Lukas 5:1-11.
Witte wieven Dit verhaal Karlijn, Lori, Sanne, Lisa, Lotte. Betekenis.
Interpreteren van data
inleiding Thijs Waanders Rens Velthuis Stan de Leeuw Roy broshuis
In die tijd kondigde keizer Augustus aan dat alle mensen zich moesten laten inschrijven in de stad van hun familie.
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
Verlangen naar licht.
1 WEBWIJZER MEDISCHE BIBLIOTHEEK (collectie bewegingswetenschappen) DE MEDISCHE BIBLIOTHEEK: Studeren in de bieb Openingstijden Boeken lenen Kopiëren,
een bijzonder en waar gebeurd verhaal! Ongeveer acht jaar geleden vloog in Nerang (Queensland, Australië) een wilde Geelkuif kaketoe tegen een auto aan.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Donderdag 3 februari was Frieda haar laatste echte werkdag. De onthaalcollega’s hadden het onthaal prachtig versierd en tijdens de ganse namiddag kwamen.
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Markus 5: 41 En Hij vatte de hand van het kind…..
De Ark van Noach (2). De Ark van Noach (2) Genesis 7: 1 En de HERE zeide tot Noach: Ga in de ark, gij en geheel uw huis, want u heb Ik in dit geslacht.
Op heterdaad... Johannes
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Les 4: De Reformatie - Luther
Renaissance en Opstand
Hollandse Meesters 1 Hermitage Amsterdam.
Wat is internet? Vandaag gaan we ontdekken wat internet is? Hoe vaak zijn de leerlingen online? Welk apparaat gebruiken ze? Stel ze eens wat vragen en.
De schatkamer! 1 Hermitage Amsterdam.
Transcript van de presentatie:

LEESLUST bezoekt Teylers 4 oktober 2008 met dank aan Rie Best-Otte voor de uitnodiging en de organisatie

Rie Best-Otte bracht de omvangrijke verzameling circusaffiches en –foto’s van haar echtgenoot Jaap Best onder bij het Teylersmuseum te Haarlem. Zij nodigde de leden van Leeslust uit eens nader kennis te maken met die collectie en het Teylersmuseum.

We kregen uitleg over de imposante elektrificeermachine, de bottenverzameling…

…de stenen, de fossielen, de natuurkundige en scheikundige apparaten…

…en we genoten ondertussen van het prachtige gebouw.

De ‘collectie Best’ is zeer omvangrijk De ‘collectie Best’ is zeer omvangrijk. De duizenden affiches en foto’s zijn toegankelijk gemaakt via een website. Klik hier voor Circusmuseum.nl

11.00 uur, ontvangst in de nieuwe foyer.

We werden verwelkomd door conservator Bert Sliggers, die een algemene inleiding gaf over het ontstaan en de ontwikkeling van het Teylersmuseum.

Teylers (1784) en Leeslust (1793) komen voort uit dezelfde Verlichtingsgeest: een beter mens willen worden door vermeerdering van kennis.

Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een vermogende Haarlemse laken- en zijdefabrikant. Pieter was een telg uit een Doopsgezind geslacht. Werd Leeslust niet opgericht door zes Alkmaarse Doperse winkeliers ? Zie ook teylersmuseum.nl

De ’ovale zaal’, die overigens niet ovaal is, is het hart en het oudste deel van het museum.

Leendert Viervant kreeg in 1779 opdracht tot het ontwerpen van een ‘Boek- en Konstzael’, om een deel van de collectie van Teylers toegankelijk te maken voor studie.

We gaan naar boven, naar de bijzondere bibliotheek.

Alleen op aanvraag te bezoeken…

Een indrukwekkende verzameling van voornamelijk ingebonden wetenschappelijke tijdschriften, soms van eeuwen her.

Op de leestafel 17e en 18e eeuwse plaatwerken over botanica, volkenkunde, cartografie.

We kregen uitleg over het omvangrijke archief- en restauratiewerk. Teylers investeert veel met andere bibliotheken in de wereld in methodes om inktrot en papierverval tegen te gaan.

Bert Sligger bleek een onderhoudend verteller, die in het Leeslustgezelschap een gretig gehoor vond.

Het werd allengs duidelijk, waarom juist hier de ‘Collectie Best’ in goede handen was.

Het beste van die collectie is te zien op internet Het beste van die collectie is te zien op internet. Gelet op de maat en het aantal is het in het korte bestek van het bezoek niet te doen om de affiches zelf te zien..,

…zij het, dat een beperkt aantal, uit de “schrot”-mappen van Jaap Best, in grote kartonnen mappen van Herman Voogd, hoofd bedrijfsleiding, te voorschijn kwam.

Voor Jaap Best was het “schrot” eigenlijk bestemd om weg te gooien, vanwege beschadigingen of foute drukproeven.

Maar voor Teylers bleek het “schrot” een waardevolle bron van informatie over de herkomst en de productie van de affiches..

Een dag voor ons bezoek werd de tentoonstelling “Fotopioniers op wereldreis“ geopend. We pakten er tien minuten van mee en hebben reden om snel terug te keren. Klik hier voor meer info.

Ontvangst op de Rotonde met een hapje en een drankje.

De champagne smaakt uitstekend in zo’n ambiance.

Halverwege was er reeds sprake van compleet genot.

De hapjes, kaas- en vleespasteitjes-, vergden nogmaals champagne.

Het was duidelijk, dat Leeslust voortaan over een alternatief beschikt als de Alkmaarse vergaderlokalen bezet mochten blijken te zijn.

“Het mag de leden van ons illustere gezelschap aan niets ontbreken”, voegt Rie Best nog even snel de dames van de foerage toe.

We bevinden ons in de Heerenkamer… …en we genoten reeds van vier kleine, verfijnde gerechtjes met gegrilde groenten, parmaham, carpaccio en garnaaltjes.

Op het bord ligt nu gegrilde zeeduivel met een involtini van courgette met crême van doperwten en dragonsaus. Men drinkt een Italiaanse Pinot Grigio.

Van meerdere kanten dringt het verlangen door zulks op gezette tijden, toch zeker één keer per jaar, te herhalen.

conservator, en Herman Voogd, hoofd bedrijfsleiding, is nu ook x Behalve Bert Sliggers, conservator, en Herman Voogd, hoofd bedrijfsleiding, is nu ook Marjan Scharloo (x), directeur, aangeschoven.

Ondertussen verbaast het lid Ballot zich terecht…

…over de glazenverzameling van introducé Harald Bos…

…”Leeslust is in de eerste plaats een leesgezelschap”, legt Rob Ballot nog maar ‘s uit.

Het moet gezegd, dat het klinkt als poëzie hetgeen we voor de koffie met chocoladetruffels nog tot ons namen: een luchtige bitterkoekjesbavarois met geslagen room en vanille-ijs.

Hartelijk dank, Rie ! We genoten van Teylers en hebben de ‘Collectie Best’ in ons hart gesloten. Hartelijk dank, Rie !