Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven Juli 2013.
Advertisements

Woord van Leven Januari 2008.
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Medea, een tragedie door Euripides
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Harry Potter en de Geheime Kamer
Derde epeisodion en derde stasimon
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Maarten Steenhagen KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN DE NABOOTSINGSTHEORIE Maarten Steenhagen.
Nog 65 lesdagen…. Nog 65 lesdagen… verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten Harry verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten.
4/4/2017 6:30 AM Markus 12:13-17 © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
De verlichting Paragraaf 2.
Denkstof Seizoen 3 aflevering 5
Welkom.
Woord van Leven Februari 2010.
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Woord van Leven November 2009.
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
Zouden de mensen in Sodom ook dankdag hebben gehouden?
WIJZE SPREUKEN !.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Onderwerp Filosofie 1BaMV
Na de verschillende «grappen » die we mekaar toesturen om te kunnen lachen,is dit een beetje anders. Het is niet de bedoeling je aan het lachen te brengen,
Het Potlood.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
De Griekse cultuur.
Face t0 face - 3 De wet van het koninkrijk …. Face t0 face - 3 Johannes 13:1-20 Pijnlijke situatie : slaaf vergeten voor de voetwassing Allen klaar om.
WELKOM OP TOV!.
Thema voor vanavond is:
‘voor de kinderen’.
Woord van Leven Februari
God zegent je zodat je zult heersen 1.
“De andere kant van de medaille”
Medea bij Ovidius Sophie Carter, Grieks 6. Medea bij Ovidius Ovidius: 43 v. Chr. – 18 n. Chr. ◦Medea ◦Metamorphosen  15 boeken: verhalen uit de Griekse.
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Wat doet de Heilige Geest?
‘Liever een open relatie?’
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Christelijke Vrijheid
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
Homo Universalis.
Interpreteren van data
Vers 1 De zonde spreekt haar vleiend woord, waarnaar de boze gaarne hoort, want hij wil God niet vrezen. 't Is enkel kwaad wat hij beoogt. Hij denkt dat.
Aardige jongens…hoezo? Jan Bransen Nijmeegs Boekenfeest, 13 maart 2010.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Woord van Leven Juli 2014.
Griekse mythen en wetenschap
Niet denken, gewoon doen.
Zingen Vers 1 Hoe is mijn hart vervuld van blijde dingen:
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
Plato.
"het woord der verzoening"
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
3 oktober 2015 Garderen. De vraag is niet: waar gaat een mens heen als hij sterft? De vraag is: als een mens sterft, zal hij herleven? inleiding.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Bekijk de dia’s later op :
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
22 mei 2016 Rotterdam. Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners;
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
Transcript van de presentatie:

Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2 Representatie Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2

Welke soorten message? Face to face conversaties Dag- weekbladen Radio Film Televisie Internet Sms Klassieke vraag: hoe verhouden deze media en de boodschappen die zij verzenden zich tot de werkelijkheid?

Hoe verhouden deze media zich tot de werkelijkheid? Xenophanes: Poëzie getoetst aan waarheidsgehalte “Homerus en Hesiodus hebben de Goden met alles belast wat bij de mensen aanleiding is tot smaad en beschimping: stelen, echtbreuk, en elkaar bedriegen.” Pindarus: Poëzie als integrerend deel van het bestaan “De schepping is pas af als ze geprezen is.”

De geboorte van het westerse denken Socrates (470-399 BC) Plato (427-347 BC) Aristoteles (384-322 BC) (Alexander de Grote)

The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato. Alfred North Whitehead

Plato: Allegorie van de grot

Plato over representatie Kunst=mimesis=nabootsing Valse pretentie over werkelijkheidsgehalte. Slechts interpretaties van de werkelijkheid (afspiegeling van een afspiegeling) Geen bijdrage aan begrip voor het “ware zijn”. Verwijdert ons alleen maar van de waarheid

Plato over representatie Alle vaardigheden (technai) zijn beperkt: Ambachtslieden zijn beperkt maar kunnen wel rekenschap afleggen van hun kunnen (Gorgias 462b-465e). Dichters begrijpen niet wat zij gemaakt hebben. Het is bedrevenheid (tuchai)

Aristoteles over representatie Kunst = mimesis=‘Imitatie’, uitbeelding van mensen die handelen Algemeen menselijke neiging Beleven van plezier aan imitatie, zelfs van onaangename dingen

Aristoteles over representatie De een spreekt van gebeurtenissen die feiten zijn en de ander zoals ze zouden kunnen gebeuren. Daarom is de poezie iets filosofischer en ook belangwekkender dan de geschiedschrijving. Want de poezie spreekt meer van de dingen in het algemeen, de geschiedschrijving van de dingen in het bijzonder. Algemeen is: welk soort mens welk soort dingen hoort te zeggen of te doen, krachtens waarschijnlijkheid of noodzakelijkheid […]. (51a36)

Voorbeeld van een tragedie: de Medea De Oosterse prinses Medea is met de held Jason gevlucht naar Iolkos in Griekenland, omdat Jason met de hulp van Medea in Colchis het gulden vlies had bemachtigd terwijl Medea daar prinses was. In hun vlucht vervloekt Medea haar thuisland en vermoordt ze haar broer Absyrtus, de kroonprins, om de achtervolgers af te schudden. Daardoor kan Medea maar één kant op, die van Jason. Ze kan nu nooit meer terugkeren naar haar thuisland. In Griekenland aangekomen weigert Jasons oom Pelias hem zijn recht op de troon –hiervoor had hij het gulden vlies gestolen–, dus vermoordt Medea zijn oom, d.m.v een list. Uit wroeging wijkt Jason uit naar Korinthe, waarna Jason en Medea trouwen en twee zoontjes krijgen. Nu, vele jaren later, wil Jason haar verstoten om te hertrouwen met Creüsa, een "betere partij", namelijk de dochter van de Korinthische vorst Creon. Jason zegt dat hij het doet voor de kinderen. Als hij namelijk trouwt met een Korinthische prinses kan hij later koning van Korinthe worden. Uit wraak over Jasons ontrouw doodt Medea met een vergiftigd geschenk Creüsa en haar vader. Tot slot vermoordt ze zelfs haar eigen kinderen die ze van Jason heeft. Daarna vlucht ze naar Athene.

Plato en Aristoteles over de Tragedie Tragedies zijn nabootsingen van nabootsingen. Ze leren ons niets van de werkelijkheid waarvan zij niet meer dan een vage afspiegeling is. Ze vertroebelen haar zelfs. Tragedies proberen een miniatuur van het leven te bieden en aldus inzicht te bieden in veel tegelijk. Het draait bij tragedies om het opwekken en reinigen van de emoties (catharsis).