De beoordelaar gewogen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opwarmer : zoek de 5 verschillen
Advertisements

Martijn Bijleveld.
Servicepunt examinering mbo Nelleke Lafeber Halvard Jan Hettema
Nelleke Lafeber Halvard Jan Hettema 13 november 2013
31 oktober. Programma  360˚ feedback en competentieontwikkeling  toepassing 360˚ feedback in stage.  ervaringen vanuit de praktijk.  afronding.
Werkveldtraining 26 september 2013
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
Examinering Conferentie BTG HTVF
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
Van, voor én door het onderwijs.
Respons ervaringscertificaten beoordelen Aantal uitgezette certificaten: 81 Aantal teruggekregen certificaten: 45 Van 9 certificaten is bekend dat er geen.
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Invoering nieuwe examensystematiek in het beroepsonderwijs
Privatisering bouwtoezicht Rapport “De markt als toezichthouder”
Visie, Instrumenten, Onderwijsinspectie en Deskundige Beoordelaar
EVC en certificering van assessoren Rena Punt CompetentCity 2007.
WRM examinator bij het IBKI
Proeve van Bekwaamheid
Op Kynologisch Gebied in Nederland Raad van Beheer Kan iedereen slagen?
Toezicht op educatie 2 oktober 2014.
Workshop “Beoordelen”
Over de waarde van diploma’s mag nooit twijfel bestaan !
VEILIGHEID… ELKE DAG WEER
PvB volgens KOC-model Wendy Bosma en Senta Mooijman Afdeling Examinering & kwalificering Projectleiding en ontwikkeling.
Van, voor én door het onderwijs.
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Centraal examen en Instellingsexamens
Kwaliteitsaspecten van examinering in de BPV. 25 maart Binden en boeien BPV De beoordeling zit wel goed!?
Werkveldconferentie 13 november 2014
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Introductie SLC 31 augustus Welkom terug!!!
Praktijkervaring en reflectie
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg 17 juni 2014.
WELKOM WERKBEGELEIDERS EN PRAKTIJKBEGELEIDERS WERKVELDOVERLEG MZ 28 OKTOBER 2014.
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
Kerntaak 3 Personeel & Arbeid
Examinering in het mbo: inspectietoezicht vanaf 2012 Gerard Bukkems 17 november 2011.
Meten is weten? Do’s en don’ts van mondeling examineren Lisa De Jonghe Dienst Onderwijs Geneeskunde.
Marleen van de Wiel 24 maart 2016 Servicepunt examinering mbo Examinering: sta jij in voor de kwaliteit?
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
Efficiënte, excellente examenprocessen in control? Het kan!
Invoering Examenprofielen Rini Romme november 2011.
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
Examensop maat Examensop maatveiligheid examens assessoren Communicatie Communicatie Ondersteuning personeelszaken Ondersteuning personeelszaken.
De competente examencommissie: de commissie als kapitein op het examenschip Alie Kamphuis 17 november 2011.
Kerntaak 1 Openbaar Bestuur Harrie Rietman Giel Pollemans Docentendag Juridisch 16 januari 2015.
Schets van de ontwikkelingen -Examinering: een punt van aandacht! -Ontwikkelingen Examencommissies -Procesarchitectuur Examinering (PE)
Assessorentraining 3 Hannah Wielenga april 2016.
Workshop Proeve van Bekwaamheid
Hannah Wielenga februari 2017
Beoordelen Wat is beoordelen Beoordelingsnormen Beoordelingsgesprek P.O.C. in het bedrijf Taken van de praktijkopleider.
Stichting Praktijkleren
Kennis delen.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Hoe te werken met de oefenopdrachten
Informatie Duits in de beroepscontext
Werkveldbijeenkomst Z&W 19 Juni 2018
Visie op praktijkrelevant examineren
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Betrouwbaarheid examinering
Werkveldoverleg Maatschappelijke Zorg
werkveldoverleg mz 28 oktober 2014
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Werksessie Verslaglegging van examencommissies
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Certificaten mbo vragen en antwoorden over het uitreiken van certificaten Marjo Jansen directie MBO, OCW Arjan.
Transcript van de presentatie:

De beoordelaar gewogen De beoordelaar is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de examinering 9 februari 2018 Stichting Praktijkleren Marijke Kanters

Beoordelen en examineren met 3 P’s Personen Proces Product

Procesarchitectuur Examinering (PE) PE helpt mbo-scholen bij het inrichten en verbeteren van de kwaliteitsborging van de examenprocessen (PDCA) . http://www.kwaliteitsborging.examineringmbo.nl/

Waarderingskader 2017 ED1. Kwaliteitsborging examinering en diplomering De examencommissie borgt deugdelijke examinering en diplomering. Basiskwaliteit De examencommissie stelt op objectieve en deskundige wijze vast of een student voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma, een certificaat of een instellingsverklaring. De examencommissie bewaakt, monitort en analyseert de kwaliteit van de exameninstrumenten, van de afname en beoordeling en van de diplomering en ziet in voorkomende gevallen toe op de realisatie van verbetermaatregelen. De examencommissie borgt in alle fases van de examinering de deskundigheid van de betrokken personen. Het beroepenveld is bij de examinering betrokken. De examencommissie stelt jaarlijks een verslag op over de examenkwaliteit per opleiding aan de hand van de examenstandaarden.

Producteisen aan valide examens De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten Dekking Beoordeling Cesuur

Personen Betrokken personen bij examineren: De examentaken mbo beschrijven alle taken die moeten worden uitgevoerd.

Welke kwaliteiten heeft een (kwalificerende) beoordelaar nodig? Vul in onderstaand muurtje in wat specifieke kennis, vaardigheden en eigenschappen dienen te zijn van iemand die een examen moet afnemen en beoordelen. Doe dit op volgorde van belangrijkheid. De belangrijkste punten in de onderste laag en zo verder. Vraag je bij het plaatsen in de lagen af of hoe relevant het voor de kwaliteit van examineren en beoordelen is als deze kwaliteit grotendeels afwezig is.     Kennis, vaardigheden, eigenschappen van de beoordelaar 1 2 3 4 Tweede bouwlaag C Eerste bouwlaag B Fundament A

Kwaliteiten van de beoordelaar Die kwaliteiten zouden kunnen zijn:     Eigenschappen van de examinator (beoordelaar) om een goed examen te bouwen 1 2 3 4 Tweede bouwlaag C Reflectie (je eigen valkuilen kennen) Onderzoekende houding Voortdurend alert zijn Laat docentrol los Eerste bouwlaag B Afspraken nakomen: handboek examineren, examenreglement, examencommissie Flexibel omgaan met situaties / ervaring Communicatie met collega’s en beoordelaars, samenwerken Communicatie met kandidaten, op hun gemak stellen, maar zakelijk houding Fundament A Betrouwbaar, onafhankelijk, integer, zakelijk en zorgvuldig Deskundig m.b.t. vakkennis Deskundig m.b.t. examineren Methodisch handelen bij voorbereiding, uitvoering en afronding

Belangrijkste kwaliteiten Hoe scoort uzelf op deze kwaliteiten? Interview uw buurman/buurvrouw en krijg antwoord op de vraag: “waar blijkt het uit dat uw buurman/buurvrouw deze kwaliteiten bezit?” Wat heet u nog te leren in uw rol van beoordelaar?

Borging professionalisering beoordelaars

Borging kwaliteit praktijkbeoordelaar Mogelijkheden voor goede voorbereiding praktijkbeoordelaars Informatiebijeenkomst op school Trainen en certificeren van praktijkbeoordelaars Verschillende beoordelaars stemmen hun beoordeling af, wisselen uit Op de werkplek van de praktijkbeoordelaar alle formulieren toelichten en de praktijkbeoordelaar protocolformulier laten ondertekenen Filmpje Stichting Praktijkleren Terugkomdagen en bijscholing van praktijkbeoordelaars Beoordelen praktijkbeoordelaars en resultaten vastleggen Mogelijkheden om aan te tonen dat de onderwijsinstelling de praktijkbeoordelaars goed voorbereidt en hun deskundigheid desgewenst uitbreidt: Informatiebijeenkomst op school Filmpje Stichting Praktijkleren Trainen en certificeren van praktijkbeoordelaars Verschillende beoordelaars stemmen hun beoordeling af, wisselen uit Op de werkplek van de praktijkbeoordelaar alle formulieren toelichten en de praktijkbeoordelaar protocolformulier laten ondertekenen Terugkomdagen en bijscholing praktijkbeoordelaars Beoordelen praktijkbeoordelaars en resultaten vastleggen

Aanbod Stichting Praktijkleren Voorlichtingsfilmpjes (informeren) Scholing: 2-beoordelaarstraining (vakbekwaam worden) Certificering voor beoordelaars (vakbekwaamheid aantonen) Bijscholing beoordelaars (vakbekwaam blijven) Bijdragen aan regionale assessorenpools ………………….

Wees alert op beoordelaarseffecten

Objectiviteit mogelijk? Tips voor de beoordelaar(s): Bewustzijn van de eigen subjectiviteit Volgen van de gemaakte afspraken en richtlijnen Uitgerust aan de slag gaan Eerste beoordelingen bespreken met tweede beoordelaar Beoordelen zonder te kijken wiens werk het is Vooroverleg tussen de beoordelaars voor eenduidigheid in het toepassen van het beoordelingsinstrument: Beoordelingsformulier Beoordelingsmethode

Methodisch examineren en beoordelen WACKER de uitvoering W aarnemen A antekeningen maken C lassificeren K walificeren E valueren R apporteren VROEG de voorbereiding op de examinering V erificatie R egelgeving O verleg E enduidigheid G ebruiksklaar Essentieel: voorbereiden met alle betrokken. Examineren van een kerntaak is complex en dient goed voorbereid te worden! Afspraken daarover zijn daarom belangrijk. Eerst overzicht van de stappen van VROEG, daarna verder toelichten vanuit twee rollen: Examinator (organiseren) Beoordelaar

Waarnemen en beoordelen Bekijk het filmpje https://tvblik.nl/het-klokhuis/gezichtsbedrog Hoe beoordeel je Dolores? Hoe beoordeel je Dolores op haar uiterlijk? http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/281/Gezichtsbedrog Beoordeling (met toelichtingen) score zo-o-v-g-zg 1-2-3-4-5 Uiterlijk   Communicatie

Contact Stichting Praktijkleren Disketteweg 11 3821 AR Amersfoort info@stichtingpraktijkleren.nl www.stichtingpraktijkleren.nl Dit is de afsluitende dia.