MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per 1-1-2017.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veranderingen AWBZ en WMO Gevolgen voor cliënten
Advertisements

Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Dynamisch samenwerken op een stabiele bodem Bijeenkomst - West Brabant- Cees Hamers.
1 Prof. dr. B. Denters Hoogleraar Bestuurskunde (UT) Wetenschappelijk directeur KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) In de kramp vanwege de krimp?
Maatschappelijk Aanbesteden
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Nieuwe ruimte! Ontslakken in Eindhoven 20 september 2013.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
TOEKOMST SCHOLEN IN NIJE GAAST Conclusies uit 7 eerste gesprekken 28 juni 2012.
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Producten & Werkprocessen
1 Collegewerkconferentie Holland Rijnland 10 juli 2014 #KRACHT15.
Presentatie ledenbijeenkomst Viteria d.d dagen decentralisaties, Een zegen of een vloek? Tonny van Hensbergen, Federatie Opvang “Ieder mens.
Symposium ‘Delen om te kunnen groeien’ Zorgen voor of zorgen over de zorg 2020 P.M.M. Rademacher Voorzitter Raad van Bestuur ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.
Informatiebijeenkomst nieuwe medewerkers
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Gemeente Delft 11 juni André Hertog Directeur N.V. IRADO.
1 Samenwerking in de regio Leiden Secretarissenkring Holland Rijnland 15 november 2007.
KOERS voor Delft presentatie aan commissie Middelen en Economie 23 juni 2011.
Ontwikkelingen Regio Alblasserwaard&Vijfheerenlanden en De positie van Hardinxveld-Giessendam.
Zelforganisatie: einde van instituties? 10 november 2010 Inleiding Ton van Overbeek Voorzitter Raad van Bestuur Careyn Zuwe Aveant.
Grip op samenwerken Sturing door de raad Jeroen van Gool, ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken.
Planvorming rond herindelen /samenvoegen Hoe staat de erin en wat zijn de mogelijke consequenties voor het voeren van christelijke politiek? 1.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
As50+ SAMEN AAN ZET!. 1.De regionale opgave 1.Aantallen vluchtelingen 2.Soorten locaties 3.Draagvlak 2.Organisatie 3.Het regionale plan van aanpak 4.Lokale.
Brunssum & Landgraaf Januari Even terugkijken.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Gaswinning en aardbevingen Historie 50 jaar gaswinning Groningenveld Slochteren – Loppersum Nog circa 50 jaar voor de boeg.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
KLANTWAARDERING Gabrielle Luhrman 21 maart 2016.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Regiofonds Noordoost Brabant Presentatie: Informatieve raadsbijeenkomst Datum: 18 januari 2010.
T ransformatie SRE. Herziening Regionale samenwerking Doel: 1. Sterker naar buiten treden. 2. Eenduidig opereren op regionale schaal. 3. Efficiënt (regio)intern.
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Gezondheid & de Omgevingswet
Herindeling GNL
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Bijeenkomst zorgtafel J&O
GLASVEZEL.
Marktconsultatie/-verkenning circulaire inkoop
Toekomstige veranderingen:
Basketball Academy RTC Noord
U10 gemeenten 7 van de 10 zijn middelgroot
SAMEN VERDER.
Burgerschap Samenwerkend leren
Problemen of kansen ? Verstedelijkingsdruk wonen / werken recreatie
Uitdagingen voor lokale overheden
Democratische vernieuwing Nijkerk
Bijeenkomst in Gastel 28 mei Bijeenkomst in Gastel 28 mei 2018.
Samenwerken in de wijk Voorstellen 4 april 2018
Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Leegstand en regionale samenwerking
17 september 2018 Duurzame energie
Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Advies Commissie GGDrU Regio Amersfoort 21 juni 2018
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
19 juni 2019 in 't Spant in Bussum
Lennart Nooij & Linda Lemmens
Transcript van de presentatie:

MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per 1-1-2017.

Fusie 2013 eerste besluiten genomen om te komen tot een fusie. Motieven: een gemeente die er toe doet in de regio. Die in staat is ook op de lange termijn kwalitatief goede dienstverlening te bieden aan bedrijven en burgers. Die voldoende armslag heeft om flexibel in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Een gemeente die in staat is haar burgers alles te bieden wat men nodig heeft om prettig te kunnen leven. Werkgelegenheid, culturele vorming/ontspanning, wonen in het groen maar ook in stedelijk gebied. Er is vooral gezocht naar complementariteit in plaats van meer van hetzelfde. Waarbij de identiteit wordt bepaald door de burgers en niet door het bestuur. Dit jaar nog de grootste gemeente van Noord-Brabant

feitjes

Wij investeren in de kracht van de samenleving en hebben oog voor de menselijke maat. (visie)

Besturingsfilosofie die vertaald is in een passende organisatiefilosofie. Als het bestuur wil investeren in de kracht van de samenleving en oog wil hebben voor de menselijke maat moet dit in de organisatie terug komen. De visie van de organisatie luidt dan ook: Wij zijn de samenleving, wij zijn aandeelhouder, wij zijn de beste, wij zijn Meierijstad. 8 cultuurwaarden ondernemend, klantgericht, betrokken, trots, vertrouwen, innovatief, coöperatief, gastvrij. Om flexibel in te kunnen spelen op ontwikkeling moet de wijze van organiseren ook flexibel zijn en niet hiërarchisch ingesteld. Werkateliers gekoppeld aan zelforganisatie. Programmadragers als regisseur op de bestuurlijke ambitie. Buurtadviseurs gekoppeld aan wijken en dorpen, bedrijfscontactfunctionarissen die bedrijven helpen bij hun zoektocht naar dienstverlening. Contactwethouders voor dorpen en kernen. Al deze maatregelen moeten het mogelijk maken dat de burger de nabijheid van de gemeente blijft ervaren ondanks de grotere schaal.

EFFECT VAN DE SCHAALSPRONG Bestuurlijk Positief: Vermindering bestuurlijke drukte: je kunt meer zelf doen. Opheffen ISD, uittreding belastingsamenwerking. Burgers hebben maar met 1 organisatie te maken. Alle dienstverlening zit bij elkaar. Door de omvang wordt er anders naar je gekeken in de regio. Samen met Den Bosch en Oss (motorblok van de regio). Je bent een speler van formaat. Contactwethouder. Collegiaal bestuur is belangrijk. College wordt meegenomen opiniërend bij diverse onderwerpen. Beleidsproces geeft veel ruimte voor inbreng van betrokkenen en raadsfracties. Doordat al het beleid moet worden geharmoniseerd ben je zichtbaar en weet je wat belangrijk wordt gevonden. Negatief: we zitten nu bij sommige onderwerpen in twee regio’s. WSD, GGD. Tijdelijk Anders: Afstand raad – organisatie. Moet je organiseren.

EFFECT VAN DE SCHAALSPRONG Ambtelijk Positief: Minder formatie op bedrijfsvoering Meer formatie om de ambities te realiseren: buurtadviseurs, accountmanagersbedrijven. Meer specialisten ipv generalisten Professionaliseringsslag. Medewerkers op strategisch niveau (schaal 12) die kunnen de regionale rol pakken. Door de fusie staat de noodzaak van het anders organiseren niet ter discussie. Je kunt het anders organiseren. Leidinggevenden waren vroeger beste jongen of meisje uit de klas op inhoud en zo doorgegroeid. Nu kun je selecteren op andere kwaliteiten. Leidinggeven/coach. Negatief: niet iedere medewerker past deze schaal. Sommige dingen gaan in een kleine gemeente goed zonder hierover afspraken te maken. Nu heb je sneller een procesafspraak nodig. Bijv. telefoontjes etc.

EERSTE ERVARINGEN BURGERS/BEDRIJVEN Burgers zijn nu al tevreden. Opstart was moeizaam maar nu bijna 1 ½ jaar na de start zijn burgers positief. Door de grotere schaal is er meer financiële armslag. Bestuurders zijn nog steeds zichtbaar bij evenementen, bezoeken wijk of dorpbijeenkomsten, er worden wijkschouwen uitgevoerd en in heel het harmonisatieproces wordt er goed naar de burgers geluisterd. Dossiers die lang zijn blijven liggen worden opgepakt en ter besluitvorming gebracht.