De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt"— Transcript van de presentatie:

1 Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Van loondispensatie naar een breed offensief Voor datum, voettekst, etc. gebruik onder het menu ‘Invoegen’ de gewenste optie. Via Start, Nieuwe dia kun je kiezen uit diverse soorten dia’s om in te voegen. 30 november 2018

2 Wat eraan vooraf ging Kabinetsplannen voor loondispensatie in de participatiewet Brede maatschappelijke weerstand (gemeenten, bonden, cliëntenorganisatie) 7 september brief van SZW Intrekken voorstel loondispensatie Aankondiging brief breed offensief Achtergrond: kabinet was voornemens loondispensatie in te voeren in de Participatiewet. Na veel maatschappelijke verontwaardiging en een lastige uitvoerbaarheid is de staatssecretaris tot inkeer gekomen. Hiervoor heeft zij 7 september een brief naar de kamer gestuurd, waarin zij het voorstel intrekt en tegelijkertijd aankondigt om met een breed offensief te komen. De breed offensief brief is de uitwerking hiervan.

3 Wat behelst het breed offensief
Focus op vier thema’s: Eenvoudiger voor werkgevers en werkzoekenden Werken aantrekkelijker maken voor mensen met beperkingen Werkgevers en werkzoekenden moeten elkaar makkelijker kunnen vinden Het bijdragen aan duurzaam werk Zie factsheet voor details. Het breed offensief maakt een onderscheid langs vier lijnen: Eenvoudiger voor werkgevers en werkzoekenden Werken aantrekkelijker maken voor mensen met beperkingen Werkgevers en werkzoekenden moeten elkaar makkelijker kunnen vinden Het bijdragen aan duurzaam werk In het vervolg van de presentatie gaan we met elkaar in gesprek over de implicaties van de plannen. Dit doen we in de volgende volgorde: Hoe verhouden plannen zich tot de decentralisaties? Zijn de plannen proportioneel en sorteren zij voldoende effect? Wat moeten gemeenten en VNG nu doen? Er zijn brieven gestuurd, maar er komen ook werkgroepen aan. Daarna gaan we in twee groepen uiteen: 1. Een groep gericht op de inzet van de VNG in het vervolg. Ook bedoeld om de rol van de VNG te verduidelijken. 2. Een groep gericht op het scherp krijgen wat we als gemeenten zelf (nu al) moeten doen.

4 Hoe verhoudt het offensief zich tot de decentralisaties?
Veel plannen neigen tot harmonisatie, maar ook tot centralisering en regionalisering. Hoe kijkt u naar harmonisatieplannen in relatie tot de decentralisaties? Hoe verhouden de plannen zicht tot uw verantwoordelijkheid als bestuurder? Is de regio de geëigende schaal voor veel van de plannen?

5 Zijn de plannen in het breed offensief proportioneel?
Het breed offensief leunt sterk op maatschappelijke inbreng: Zijn de plannen realistisch of laat SZW zich te veel leiden door (grote) werkgevers? Bieden de plannen de ruimte om te doen wat nodig is? Welke knelpunten blijven liggen?

6 Welke rol moeten gemeenten / VNG nu pakken?
Veel plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. Hoe pakken gemeenten daarin hun rol, of blijft het een “Haags feestje”? Wat moeten wij aan de verschillende werkgroepen meegeven?

7 In gesprek met elkaar Reflectie in 2 groepen:
Gesprek over de rol van de VNG/gemeenten in het proces en de verschillende taken die SZW bij de VNG neerlegt. Duidelijk krijgen wat de VNG doet op dit gebied. Wat moet in het breed offensief prioriteit hebben voor de VNG? Gesprek over de praktische kant waar gemeenten mee te maken krijgen. Wat moeten gemeenten nu al lokaal of regionaal doen? Welke ruimte hebben gemeenten voor eigen invulling plannen?

8 Meer informatie Kamerbrief Breed Offensief
VNG reactie t.b.v. begrotingsbehandeling SZW over Breed Offensief G40 reactie t.b.v. begrotingsbehandeling SZW over Breed Offensief


Download ppt "Werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt"

Verwante presentaties


Ads door Google