JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Advertisements

De opkomst van het christendom
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Welkom in deze kerkdienst
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
Openbaring 2 & 3: 7 Gemeenten. Let op positieve en negatieve dingen in deze Gemeenten…… Openbaring 2 & 3: 7 Gemeenten. Let op positieve en negatieve dingen.
de Heilige Geest van de Hemelse God
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
Opkomst van het christendom
Toekomst Heden Verleden Jaar wisseling 2014/2015.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Gebedspunt 1 Verandering van de universele gemeente naar Handelingen 2:38-39 Petrus zei: ‘Jullie moeten allemaal je leven veranderen, en je laten dopen.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Jezus Hoe moet mijn kerk zich tot Jezus verhouden? Wie is Jezus voor mij? Kwaliteiten Heeft mijn kerk goede eigen- schappen? Wat doe ik volgens Jezus.
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
The only book God ever wrote 1 Johannes Leven, licht en liefde.
Les 13 voor 24 september WACHTEN VOLGENS JEZUS In Mattheüs 24, gaf Jezus de tekenen die Zijn Komst zouden aankondigen:  Valse Christussen.  Oorlogen.
27 oktober 2016 Rotterdam. (schijn)vrede 1e zegel grote verdrukking 42 maanden oprichting gruwel van verwoesting wegrukking lichaam van Christus staking.
DE WEG TOT HET GELOOF Les 7 voor 12 augustus 2017.
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
Transformatie van denken
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
10. De Geest, het woord en gebed
Derde zondag van de 40 dagentijd 19 maart 2017
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
Filippenzen – 6 1:2-3 F6 Heer Jezus Christus.
Zondag 16 april 2017 Pasen De Heer is waarlijk opgestaan
de brief aan de Romeinen
God waakt Lessen van 7 gemeenten.
Les 19 Alles helemaal nieuw
9 – Is er maar één waarheid?
3 – Hoe belangrijk is het om te genieten?
Les 13 De Zoon wint Wat doe ik hier vandaag?
Openbaring 2:8-11 Brief aan Smyrna.
Les 9 Allemaal kerken Wat doe ik hier vandaag?
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
De Feesten van de Heer.
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
De onthulling van Jezus Openbaring 1
Johannes 3:16 (NBV) God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
DE ROL VAN RENTMEESTERSCHAP Les 10 voor 10 maart 2018.
ONTVLUCHT DE WERELDSE GEWOONTES
Volhardt tot het einde. Volhardt tot het einde.
DE SLEUTEL TOT EENHEID Les 4 voor 27 oktober 2018.
Steen de des aanstoots 26 juni 2016 Zoetermeer.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
de zeven zegels in het boek 'de Openbaring'
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
De brief aan de gemeente van Thyatira (Op. 2:18-29)
KERKORGANISATIE EN EENHEID
“Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden van de profetie, en die in acht nemen wat daarin geschreven staat, want de tijd is nabij.” (Openbaring.
EENHEID IN AANBIDDING Les 11 voor 15 december 2018.
TUSSEN DE LAMPEN STANDAARDS
Week 3 Prangende vragen, het overwinningslied en het avondmaal met het Lam (Openbaring 19)
Prediking zondag 16 september 2018
Het nieuwe leven in Christus
GODS EEUWIGE EVANGELIE
DE ZEVEN ZEGELS Les 5 voor 2 februari 2019.
slang als symbool? Pergamum Asclepius ‘in naam van de goden,
de verborgenheid van Zijn wil
De terugkomst van Christus
Liefde die overwint Openbaring 2:1-7.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Bij de Vader Daar is het goed.
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Transcript van de presentatie:

JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN Les 3 voor 19 januari 2019

Elk van de berichten is op de volgende manier gestructureerd: EFEZE Het is verbazingwekkend hoe God de kwaliteiten van zeven specifieke kerken in Azië (er waren veel kerken daar) gebruikte om de toekomstige geschiedenis van de kerk te laten zien. De boodschappen zijn in Joodse stijl gearrangeerd: de eerste gaat gepaard met de zevende, de tweede met de zesde, de derde met de vijfde en de vierde is dubbel in extensie (geeft de donkerste periode in de geschiedenis van de kerk weer) Elk van de berichten is op de volgende manier gestructureerd: EFEZE LAODICEA SMYRNA FILADELFIA PERGAMUM SARDIS THYATIRA Jezus wordt geïntroduceerd De kerk wordt aangesproken Sterke punten Zwakke punten Advies Oproep en belofte (*) (*) De eerste drie kerken hebben (1) een oproep om te luisteren en (2) een belofte. De laatste vier kerken hebben (1) een belofte en (2) een oproep om te luisteren.

DE GESCHIEDENIS VAN DE KERK IS VOORZEGD EFEZE 31 100 SMYRNA 323 PERGAMUM 538 THYATIRA 1517 SARDIS 1798 FILADELFIA 1844 LAODICEA … Tot de dood van Johannes Tot de bekering van Constantijn Totdat Justinianus het Pausdom politieke macht geeft Tot aan Luthers Reformatie Tot aan de gevangen-schap van de Paus Tot aan het einde van de 2300 dagen Tot het Einde

SMYRNA "… Dit zegt de Eerste en de Laatste, Die dood is geweest en weer levend is geworden:" (Openb. 2: 8) De kerk in Smyrna was de kerk van het martelaarschap. Wie weigerde de keizer te aanbidden, werd gevangengezet en gedood. Christenen werden gedurende 10 jaar (303-313 na Christus) ernstig vervolgd, tussen de dood van Johannes en het edict van Constantijn, Diocletianus en Galerius. Jezus heeft geen zwakheid in deze kerk gespecificeerd. Hij gaf hun een advies dat al eeuwenlang Christenen heeft aangemoedigd: "Wees niet bevreesd … Wees trouw tot in de dood, en Ik zal u de kroon van het leven geven." (Openbaring 2:10)

PERGAMUM "Dit zegt Hij Die het tweesnijdende, scherpe zwaard heeft:" (Openb. 2:12) De levende keizer werd voor het eerst vereerd in 29 v. Chr , in Pergamum. De god Asklepios [= god van de medicijnen en dokters] werd ook daar vereerd. Christenen moesten wierook offeren aan de keizer en betrokken zijn bij immorele rituelen als ze wilden deelnemen aan commerciële activiteiten. Sommige mensen in de kerk leerden dat het juist was om dat te doen (Bileam en de Nikolaïeten) Jezus geeft hen de kans om zich te bekeren. Als ze dat niet doen, zullen ze gestraft worden met een scherp zwaard dat uit zijn mond komt. De kracht van de Kerk zwakte af, leerstellig en geestelijk, tussen de 4de en de 6de eeuw. Ze hadden het Brood des Levens ("het verborgen manna") nodig, net zoals wij ook dat vandaag nodig hebben.

“Dit zegt de Zoon van God, Die ogen heeft als een vuurvlam en voeten als blinkend koper:” (Openbaring 2:18) THYATIRA In Thyatira moesten ambachtslui deelnemen aan de riten van heidense tempels om te worden toegelaten tot handelsgilden. De kerkleiders moedigden Christenen aan om een compromis te sluiten (ze worden in Openbaring "Izebel" genoemd). Tijdens de Middeleeuwen hadden de ongeschoolde massa's een grote religieuze ijver (2:19), maar de kerkleiders corrumpeerden het christelijk geloof. In 538 na Christus gaf het keizerrijk hen autoriteit. Ze vervingen de bemiddeling van Christus door menselijke bemiddeling en leerden dat redding kon worden gekocht of door werken kon worden verkregen. Sommige mensen echter zochten en volgden nog steeds de waarheid (bijvoorbeeld de Waldenzen [2: 24-25]). Degenen die overwinnen, hebben de belofte van echte autoriteit van Jezus Christus.

"Dit zegt Hij Die de zeven Geesten van God heeft en de zeven sterren: ‘Ik ken uw werken, en weet dat u de naam hebt dat u leeft, maar u bent dood.’" (Openbaring 3: 1) SARDIS Sardis werd beschouwd als een veilige stad, omdat het op een onbereikbare heuvel zat. Om die reden waakten de nalatige inwoners niet over de stad. In 1517 verhoogde de Reformatie weer de waarheid. Helaas, tussen 1565 en 1740, degenereerde de hervormde kerk in levenloos formalisme. De Pilgrim Fathers vluchtten naar Amerika om te genieten van de vrijheid die ze in Europa verloren hadden. Jezus Christus moedigt ons aan om te blijven waken en groeien en te vermijden dat we ons geestelijke leven compromitteren. Hij vraagt ons om spirituele uitmuntendheid na te streven en ons geloof rein te houden. Hij zal ons witte klederen geven.

FILADELFIA "Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel van David heeft, Die opent en niemand sluit, en Hij sluit en niemand opent." (Openbaring 3: 7) Filadelfia was een kleine stad die in 17 na Christus door een aardbeving werd verwoest en werd herbouwd door Tiberius. De Joden kwelden de christenen daar. Een wereldwijde religieuze opleving begon tegen het einde van de 18e eeuw en duurde tot het midden van de 19e eeuw. Het was geprofeteerd dat de wederkomst van Christus het belangrijkste onderwerp zou zijn (3:10). Er is geen reprimande voor deze kerk, maar een "open deur", een nieuwe glimp van de geestelijke waarheden van het Hemelse Heiligdom. We worden aangemoedigd om te houden wat we hebben. Jezus zal Zijn karakter (Zijn Naam) in ons plaatsen, en we zullen voor altijd met Hem leven.

LAODICEA Geloof (1 Petrus 1: 7) Goud Redding en gerechtigheid (Jesaja 61: 10) Witte kledingstukken Geestelijk begrip (Efeziërs 1: 17-18) Oogzalf "Dit zegt de Amen, de getrouwe en waarachtige Getuige, het begin van Gods schepping:" (Openbaring 3: 14) Laodiceërs waren rijk, dankzij de handel; hun kostbare zwarte wol en hun Frygische oogzalf. Er was een thermale bron dicht bij de stad, in Hierapolis. Dat water werd via een aquaduct naar de stad geleid. Er is niets goeds over deze kerk geschreven. Jezus kent ons persoonlijk geestelijk leven en moedigt ons aan om alles wat we nodig hebben van Hem te verkrijgen. Hij klopt aanhoudend op de deur van onze harten. Als we Hem binnenlaten en met Hem leven, zullen we bij Hem op Zijn troon zitten.

Als u overwint, belooft Jezus dat ... Hij zal u de vrucht van de Boom des Levens schenken. Hij zal u beschermen tegen de tweede dood. Hij zal u manna geven, en een kleine witte steen met een nieuwe naam. Hij zal uw werken tot het einde bewaren. Hij zal u de morgenster en autoriteit over de naties geven. U zult gekleed zijn in witte klederen en uw naam zal niet worden verwijderd uit het Boek des Levens. Hij zal u voor de Vader en de engelen huldigen. Hij zal u een steunpilaar van Gods heiligdom maken, en u zult voor altijd bij Hem zijn. De Naam van God zal op u geschreven worden. U zult met Hem op Zijn troon zitten, omdat Hij heeft overwonnen.

"Het conflict gaat nog steeds door tussen de kinderen van het licht en de kinderen van de duisternis. Degenen die de naam van Christus noemen, zouden de lusteloosheid die hun inspanningen verzwakt, moeten afschudden en de gewichtige verantwoordelijkheden moeten dragen die hen toekomen. Iedereen die dit doet, mag verwachten dat de kracht van God in hen zal worden geopenbaard. De Zoon van God, de Verlosser van de wereld, zal worden vertegenwoordigd in hun woorden en in hun werken, en Gods Naam zal verheerlijkt worden." Ellen G. White. (The Sanctified Life, hoofdstuk. 4, pag. 41)