De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KERKORGANISATIE EN EENHEID

Verwante presentaties


Presentatie over: "KERKORGANISATIE EN EENHEID"— Transcript van de presentatie:

1 KERKORGANISATIE EN EENHEID
Les 12 voor 22 december 2018

2 Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk
Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk. Een zekere mate van menselijke organisatie is echter essentieel voor de missie en de eenheid van de kerk. Leiders bevorderen de eenheid door nederig te dienen, de waarheid hoog te houden, zich bezig te houden met reddende discipline en de kerk te organiseren voor zending. LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING.

3 CHRISTUS, HET HOOFD "Want de man is hoofd van de vrouw, zoals ook Christus Hoofd van de gemeente is; en Hij is de Behouder van het lichaam.“ (Efeziërs 5:23) Het hoofd stuurt alle delen van het lichaam aan. Het lichaam is nutteloos zonder een hoofd. De Kerk heeft geen leven zonder Jezus; zonder Hem als het Hoofd zijn haar bewegingen grillig en zinloos. Paulus gaf ook het voorbeeld van de echtgenoot als het hoofd van de familie (Efeziërs 5: 23-27). Elke gelovige moet onderworpen zijn aan het gezag van Christus. Niemand is gemachtigd om de kerk alleen te leiden. Hoe meer verantwoordelijkheid een leider heeft, des te meer moet hij of zij zich onderwerpen aan Christus en door Hem worden geleid.

4 DIENEND LEIDERSCHAP “Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u groot wil worden, die moet uw dienaar zijn.” (Mattheüs 20:26) In de meeste organisaties van deze wereld (landen, ondernemingen ...) genieten de leiders meer privileges dan degenen onder hen in de hiërarchie. Maar de leiders in de Kerk dienen anderen, in plaats van op eigen gewin opzoek te zijn. Ze streven niet hun eigen roem na, maar het beste voor elk lid van de Kerk (1 Petrus 5: 2-3). De eenheid van de Kerk is sterker wanneer leiders met Christus verbonden zijn, en Zijn leringen in hun leven weerspiegelen en ze aan anderen onderwijzen (2 Timotheüs 2:15).

5 LEER "Maar God zij dank: u was wel slaaf van de zonde, maar nu bent u van harte gehoorzaam geworden aan het voorbeeld van de leer waaraan u overgegeven bent." (Romeinen 16:17) De Heilige Bijbel Redding door genade De wederkomst van Jezus De morele Wet De gave van profetie De Sabbat Een wereldwijde beweging De gezondheidsbeginselen Gemeenschappelijke leerstellingen, gebaseerd op de Bijbel, zijn essentieel om de eenheid in de Kerk te bewaren. Paulus waarschuwde ons dat in de Eindtijd "zij voor zichzelf leraars zullen verzamelen" die "de gezonde leer niet zullen verdragen" maar zich van de waarheid zullen afkeren (2 Timotheüs 4: 1-4). Paulus moedigde ons aan om te weerleggen, te vermanen en tot de gezonde leer aan te sporen (vers 2). Valse leerstellingen en immoraliteit zijn tegenwoordig overvloedig aanwezig. We moeten het Woord gebruiken om te onderwijzen, te weerleggen en op te voeden (2 Timotheüs 3:16).

6 DISCIPLINE (KERKELIJKE TUCHT)
"Broeders, ook als iemand onverhoeds tot enige overtreding komt, moet u die geestelijk bent, zo iemand weer terechtbrengen, in een geest van zachtmoedigheid. Houd intussen uzelf in het oog, opdat ook u niet in verzoeking komt." (Galaten 6: 1) Tucht is noodzakelijk voor de eenheid en de puurheid van de kerk. Het moet altijd gebaseerd zijn op de Bijbelse instructies in Mattheüs 18: en Galaten 6: Neem een reddende houding aan tegenover de getuchtigde persoon: Toon liefde voor het individu, omdat dat hem of haar zal helpen om overtredingen te herkennen en daarmee de behoefte aan bekering. Toon liefde voor de kerk, want dat beschermt haar tegen het gevaar van valse leer of verkeerde praktijken. Toon liefde voor de wereld, want dat zal werken als een getuigenis die de transformerende kracht van het evangelie beter weergeeft. Toon liefde voor Christus, want dat toont getrouwelijk Zijn karakter en waarborgt Zijn reputatie.

7 MISSIE "Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen." (Mattheüs 28:19) Mensen verenigen zich en werken heel goed samen als ze een gemeenschappelijk doel hebben. Wat is ons gemeenschappelijk doel in de Kerk? Samenkomen om onze vriendschap te versterken of elkaar aan te moedigen in onze overtuigingen is geen doel, maar het resultaat van het delen van dezelfde missie. De missie die ons verenigt is maken van discipelen van Christus. Mensen ontmoeten die Jezus nog niet kennen als hun persoonlijke Verlosser, hen dopen en hun de waarheid onderwijzen. Gods familie zal groeien omdat die nieuwe discipelen meer discipelen zullen maken. We zijn een verenigd gezin met één missie: het Evangelie prediken.

8 “Sommigen hebben de gedachte opgevat dat als we het einde der tijden naderen, elk kind van God onafhankelijk van welke religieuze organisatie dan ook zal handelen. Maar ik ben door de Heer geïnstrueerd dat er in dit werk niet zoiets bestaat, als dat elk mens onafhankelijk is. De sterren van de hemel zijn allemaal onder de wet, elkeen de ander beïnvloedend om de wil van God te doen; hun gemeenschappelijke gehoorzaamheid aan de wet gevend, die hun handelen beheerst. En opdat het werk van de Heer vooruitgaat, moet Zijn volk zich gezond en vast verenigen.” Ellen G. White (Selected Messages; boek 3, hoofdstuk 3, blz. 26)


Download ppt "KERKORGANISATIE EN EENHEID"

Verwante presentaties


Ads door Google