TF & FlexOVL Mogelijkheden & consequenties voor uw gemeente

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
Advertisements

Van boekhouder naar BoekMeester!
Snel wegwijs op Wajongwerkt.nl > Cv’s zoeken en bekijken > Aanmelden en inloggen > Op een cv reageren > Uw bedrijfsprofiel aanmaken > Informatie over werk.
feedback als leidend principe
WEB toepassingen. Wat is een WEB toepassing of applicatie t.t.z... een WEB applicatie is een applicatieprogramma welke je via internet kunt gebruiken,
SamenVeilig.net Het effectieve groepsbeveiligingssysteem van BySpy.
krijgt een duurzame energievoorziening
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Zo eenvoudig is het. Kies uw product Controleer uw bestelling.
Wat is DALI? Digital Addressable Lighting Interface
© Flipside On-Line Reserveringssysteem Reserveren via uw eigen site, snel en eenvoudig.
Presentatie nieuwe media
Oefenen PW.
Het nieuwe marktmodel Workshop HVC Alkmaar 12 juni 2008 Versie 1.0.
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
DALI- uitgebreid netwerk
1. Leidinggeven Blz. 7 Boekje Leidinggeven. leidinggeven Wat wil een leidinggevende? Dat het werk goed gedaan wordt en dat medewerkers met plezier werken!
Web Intake Systeem een uniek gemeentelijk project.
Werkdocument meerjarenaanpak NME - NH versie november meerjarenaanpak  Voor een duurzame samenleving is commitment nodig van maatschappelijke organisaties,
Grip op IT.
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
Wat is MultiBel? MultiBel is een alarmerings- en communicatiedienst. U bent in staat om met een paar simpele handelingen tot wel duizenden personen tegelijk.
?.
Magister voor ouders.
Inloopavond gemeente Leek 9 september 2015 Proefproject Openbare Verlichting gemeente Leek (beleving presentatie)
-vervallen Ecotaks regeling -nieuwe subsidieregeling ministerie VWS Michel Gies 28 september 2015.
Eindhovense Energie Kampioenschappen Michel Gies 28 september 2015.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Gastvrije Social Media Communiceren met uw omgeving. twitter.com/nbovtweets facebook.com/nbovbakkerij youtube.com/nbovbakkerij.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Verlichting. Feiten over verlichting  Verlichting kan een grote energieverbruiker zijn in kantoren en productieruimtes en de ervaring leert dat er energie.
Aan de slag met haarlemmermeervoorelkaar.nl een praktische handleiding Stap 1. Aanmelden Ga naar
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
INFORMATIE BIJEENKOMST VERDUURZAMEN SPORTACCOMMODATIES
SAMEN STERK VOOR UW CLUB
Mijn doel is om taboes te doorbreken, schulden te verminderen en sparen cool te maken voor zoveel mogelijk jongeren.
Contactformulier Rechten
Internet of Things (IoT)
Werkzaamheden aan Geepstraat Steurweg, Makreel-straat, Spieringstraat
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Ledverlichting bij Rijkswaterstaat
Aansluiten en testen Ketenregister
Elektronische kennisgeving van geboorte
Hoe Kan je met vrienden en familie chatten in Gmail
Klik op een app voor meer informatie: -ZermeloZermelo -Its LearningIts Learning -OneDriveOneDrive -Kahoot!Kahoot! -QuizizzQuizizz -QuizletQuizlet -Aura.
Welkom Energieschaarste
reageren | informeren | controleren: Otis EliteTM service
reageren | informeren | controleren: Otis EliteTM service
Bedrijfsnaam Producten en services
Big Data.
Big Data.
INGEBRUIKNAME & TESTEN
HNS Communicatie naar studenten
Handleiding Interactief Aankoop systeem (IAS)
De rol van de burger in de ICT keten Presentatie tijdens BB Debat Eenheid in 3D “Digitaal ontschotten in de gemeente” Dieneke schouten Starten met ‘grap’
Samen op weg naar een rookvrij terrein
ICD in de laatste levensfase
Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen Wat is het, hoe werkt het en wat moet u doen? Versie: 12 januari 2019 Titel: bereik vergroten?
Welke kastjes hebben we allemaal
Schakel de 230V netspanning uit ! Trek de batterijlade naar voren
De linkerknop van uw handzender is alleen bedoeld voor binnenrijden van de parkeergarage! Wist u dat u de rechterknop op uw handzender kunt laten activeren.
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Presentatie SPO De Liemers
Netwerken & Internet 1.
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Zonnepanelen bijeenkomst
Transcript van de presentatie:

TF & FlexOVL Mogelijkheden & consequenties voor uw gemeente Thomas Bronkhorst l Klant & Markt Grootzakelijk l september 2018

Toonfrequent (TF) signaal Liander gebruikt TF-signaal voor netbeheertaken, zoals: Schakelen van openbare verlichting (geschakelde aansluiting 1x6A) Schakelen van hoog/laag tarief bij kleinverbruik meters Ook organisaties liften mee op het TF-signaal dat Liander uitzendt. In 2020 stopt Liander met het uitzenden van het TF-signaal: De TF-zenders zijn aan het einde van hun levensduur; het TF-signaal wordt verstoord door de opkomst van duurzame opwekinstallaties. Liander biedt andere oplossingen voor haar netbeheertaken Duidelijk verschil maken tussen wat wettelijk gezien onze taak is en wat niet

Oplossing als vervanging TF-signaal Voor netbeheertaken zorgt Liander voor een oplossing: Schakelen openbare verlichting (geschakeld net)  FlexOVL Schakelen hoog/laag tarief bij kleinverbruik meters  Slimme meter Voor andere toepassingen dient u zelf voor eind 2019 voor een oplossing te zorgen: Openbare verlichting op eigen net Verlichting op eigen terreinen Overige systemen (boilers, koelinstallaties etc.) Uw installateur kan u hierbij helpen, bijv. door schakelklokjes te plaatsen of een geavanceerder systeem. Hoe ver bent u met het treffen van de voorbereidingen voor uw gemeente? Bij FlexOVL aangeven dat we hier later verder op in gaan

FlexOVL Openbare verlichting schakelen op het geschakelde net Openbare verlichting op het geschakelde net (1x6 ampère aansluitingen) schakelt nu nog via het TF-signaal, maar straks volledig via FlexOVL. FlexOVL heeft 2 onderdelen: het standaard aan en uit schakelen van de openbare verlichting (zoals dat nu ook gebeurt) de mogelijkheid om zelf flexibel de openbare verlichting aan en uit te schakelen U bepaalt zelf of u gebruik wil maken van het flexibel schakelen via FlexOVL. Wilt u dit niet? Dan wordt er geschakeld via een standaardschema van Liander (net zoals nu). Daar waar er al omgebouwd is, schakelt het nu al via FlexOVL i.p.v. TF

FlexOVL: De voordelen Zelf op afstand aan- en uitschakelen en status monitoren Zelf schakelschema’s maken per OVL-voedingspunt op basis van vaste tijden, astronomische tijd of lichtmeting Zelf direct / ad-hoc schakelen, bijv. voor het controleren van de verlichting of controle na grondwerkzaamheden Doorbranders en avond/ochtendbranders apart schakelen Energie besparen door verlichting eerder uit of later aan te zetten Sociale- en verkeersveiligheid bevorderen door verlichting eerder/later aan/uit te zetten

Technische ombouw Om via FlexOVL de openbare verlichting te kunnen schakelen, plaatsen we een FlexOVL-apparaat in de middenspanningsruimte Wat merkt u hiervan? Vrij weinig: alle openbare verlichting blijft werken. Er zijn geen werkzaamheden aan kabels nodig en er hoeft niet gegraven te worden. De ombouw vindt overdag plaats in de middenspanningsruimtes van Liander. De openbare verlichting kan een paar minuten later of eerder schakelen dan voorheen.

Planning ombouwen FlexOVL Uiterlijk 31 december 2019 zijn alle TF-ontvangers vervangen door FlexOVL-apparaten. Technische ombouw wordt gedaan door o.a. 3 dedicated Liander monteurs, aangevuld met hulp van andere monteurs. 40% van 15.000 ruimtes is inmiddels omgebouwd. Kwartaaloverzicht op Liander website: https://www.liander.nl/grootzakelijk/overheden/openbare-verlichting/flexovl/planning Zelf flexibel schakelen is nu nog niet mogelijk. Eerst focus op technische ombouw middenspanningsruimtes. Het schakelen zelf werkt prima. Alleen de communicatie met het FlexOVL apparaat om zelf flexibel te schakelen is nu nog niet 100% stabiel genoeg. Werken we aan! zodat de openbare verlichting blijft schakelen wanneer TF-signaal in 2020 stopt. onder meer, daarnaast oook andere monteurs. We hebben nu ongeveer 35% omgebouwd van de 15.000 en 50% van de 20.000 ruimtes bezocht.

Gebruik maken van FlexOVL U ontvangt bericht van ons zodra het zelf schakelen via FlexOVL stabiel genoeg is. Vanaf dat moment kunt u FlexOVL aanvragen. Voorwaarden voor gebruik van FlexOVL: E-learning 'Flexibele openbare verlichting' succesvol afronden. Deze e-learning is gebaseerd op de BEI regelgeving en is 3 jaar geldig. Maximaal 3 schakelbevoegden per gemeente. Inloggegevens zijn persoonsgebonden. Handleiding voor u beschikbaar voor het gebruik van de online FlexOVL omgeving.

Online FlexOVL-omgeving Demo van de online FlexOVL omgeving. Na de demo heeft u gelegenheid voor het stellen van vragen.