De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ledverlichting bij Rijkswaterstaat

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ledverlichting bij Rijkswaterstaat"— Transcript van de presentatie:

1 Ledverlichting bij Rijkswaterstaat
Nationale Klimaattop 2016 Ledverlichting bij Rijkswaterstaat Peter Struik, Hoofdingenieur-Directeur RWS Water Verkeer en Leefomgeving 26 oktober 2016

2 Rijkswegen met led 2011: A44 eerste snelweg ter wereld met led (foto: zie het verschil!) : enkele rijkwegen met led Vanaf 2016: Veel plannen voor led op rijkswegen Led leeft nu bij RWS! In 2011 had Rijkswaterstaat een wereldprimeur: de 1e snelweg met ledverlichting. Verder werd led in de openbare verlichting toen al wel bij gemeenten in woonwijken gebruikt. Daar was led al eerder voor geschikt (energiezuiniger dan conventionele verlichting) dan voor grote doorgaande wegen. In de jaren daarna werd er hier en daar led gebruikt op rijkswegen, maar nog niet zo veel. Op dit moment zijn er echter veel plannen voor ledverlichting en het onderwerp leeft enorm bij RWS.

3 A2 Holendrecht – Maarssen: pilot met led
Verlichting gaf problemen -> armaturen vervangen Wens: energiebesparing, led Maar: 2x6 rijstroken! Pilot in juni 2016 Led middenberm 310 W ipv 440 W Resultaten prima! Lichtopbrengst/sterkte, gelijkmatigheid, kleur- herkenning, strooilicht, voldoen op alle rij- stroken aan richtlijnen en eisen. In juni 2016 is er een pilot gedaan met ledverlichting op de A2 bij Breukelen. De verlichting gaf problemen en moest vervangen worden, en RWS wilde energie besparen. Dit is echter een rijksweg met maar liefst 2x6 rijstroken: 2x5 gewone rijstroken + een extra (2e) vluchtstrook bij de middenberm. De verlichting vanuit de middenberm moet dus over 6 rijstroken schijnen. Er was niet bekend of led wel geschikt was voor meer dan 2x4 rijstroken. Omdat led gerichter schijnt en minder strooilicht heeft, was de vraag of op alle rijstroken wel voldoende licht zou schijnen. Uit de resultaten van de pilot bleek dat alle meetresultaten uitstekend waren: lichtopbrengst, gelijkmatigheid, kleurherkenning en alle andere gemeten parameters scoorden beter dan met de oude verlichting. Bovendien wordt veel energie bespaard. Op de foto: helemaal achteraan nog de oude hogedruknatriumverlichting, vooraan de nieuwe ledverlichting.

4 A2 Holendrecht – Maarssen: 15,6 km led
Medio november gereed Wereldprimeur: breedste weg met led ter wereld! Energiebesparing per jaar: kWh, 116 ton CO2, € Besparing onderhoud € 7.000 Tvt < 7 jaar Omdat de pilot zo goed ging, heeft RWS besloten om op het hele traject Holendrecht-Maarssen de verlichting door led te vervangen. De vervanging is op 10 oktober begonnen en begin/medio november gereed. Rijkswaterstaat heeft daarmee weer een wereldprimeur: de breedste snelweg ter wereld met ledverlichting. De verwachte energiebesparing per jaar op dit traject is kWh of 116 ton CO2. Dat bespaart ons € aan energiekosten per jaar. Bovendien jaarlijks € minder aan onderhoud omdat led langer meegaat. De terugverdientijd is minder dan 7 jaar. Op de foto: links nog de oude hogedruknatriumverlichting, rechts de nieuwe ledverlichting.

5 RWS-bestuursbesluit 14 oktober 2016:
Voortaan led bij nieuwbouw en vervanging van openbare verlichting! Over 20 jaar: besparing 9 GWh, ton CO2 Op 14 oktober heeft het RWS-bestuur een besluit genomen: voortaan gebruiken we bij nieuwbouw en bij vervanging van de openbare verlichting alleen led. Daar ga ik straks ook een handtekening voor zetten. Als we zo in 20 jaar tijd (20 jaar omdat verlichting gemiddeld 20 jaar meegaat) alle verlichting bij einde levensduur door led vervangen, besparen we in totaal 9 GWh of ton CO2. Bovendien gaan we een deel van de verlichting al versneld vervangen, waardoor we nog meer energie kunnen besparen. De verwachting is dat er de komende jaren extra budget beschikbaar komt om meer verlichting versneld te vervangen, zonder aan kapitaalvernietiging te doen. We beginnen dan met de oudste verlichting en de verlichting op ringwegen, omdat ringwegen ‘s nachts niet uitgaan maar gedimd worden: met led bespaar je dan extra veel energie. Stel dat we alle verlichting van RWS versneld zouden vervangen in 5 jaar, dan zouden we 27 GWh energie en bijna ton CO2 besparen. Dat kost echter een flinke investering (€ 46 miljoen). Ook zet RWS zich in om ledverlichting te gebruiken in o.a. tunnels, scheepvaartseinen en verkeersregelinstallaties. Op de foto: links nog de oude hogedruknatriumverlichting, rechts de nieuwe ledverlichting op de A2.


Download ppt "Ledverlichting bij Rijkswaterstaat"

Verwante presentaties


Ads door Google