De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ICD in de laatste levensfase

Verwante presentaties


Presentatie over: "ICD in de laatste levensfase"— Transcript van de presentatie:

1 ICD in de laatste levensfase

2 G.Mairuhu Cardioloog electrofysioloog

3 Vraagstukken in de laatste levensfase
ouder komt met gebreken: Andere ziektes Achteruitgang hartfunctie. levensreddende functie van de ICD: shockfunctie tijdens stervensfase (ongewenst en pijnlijk) Maar ook na uw overlijden, met onwillekeurige bewegingen van uw lichaam als gevolg. Advies om de ICD in ieder geval voordat het stervensproces begint uit te schakelen.

4 Wanneer uitschakelen van de ICD?
Als het uw eigen weloverwogen wens is of bij wilsonbekwaamheid, de wens van uw wettelijk vertegenwoordiger Medische beslissing door de arts, als er geen genezing meer mogelijk is en het moment van overlijden bijna daar is U kunt als patiënt vragen om de ICD te laten uitschakelen. Als dit een weloverwogen vraag is, zal uw arts hiermee instemmen. Het uitschakelen van de ICD gebeurt bij voorkeur in het ziekenhuis waar u normaal ook voor uw controles van het apparaat naar toe gaat. Om onrust over ongewenste shocks te voorkomen, kunt u de ICD het beste laten uitschakelen op het moment dat u nog mobiel bent en zelf naar het ziekenhuis kunt gaan. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Het is verstandig om uw huisarts op de hoogte te brengen dat u besloten heeft de ICD te laten uitschakelen. Als bovenstaande voor u al niet meer mogelijk is, dan kan in noodgevallen de ICD worden uitgeschakeld op een andere locatie. Hiervoor neemt uw behandelend arts dan contact op met uw cardioloog.

5 Op welk moment ICD uitschakelen?
Het moment van overlijden zelf is van te voren niet te bepalen. wenselijk de ICD uit te schakelen, als duidelijk is dat verlenging van uw leven niet meer gewenst is. Het uitschakelen van de ICD gebeurt bij voorkeur in het ziekenhuis waar u normaal ook voor uw controles van het apparaat naar toe gaat

6 Hoe wordt de ICD uitgeschakeld?
De programmer (die ook de technische controles doet) wijzigt de instellingen van de ICD, zodat deze geen shocks meer afgeeft. U merkt hier niets van en de kans dat u hieraan direct overlijdt is heel erg klein.

7 ICD versus PM (CRT) Verschil tussen ICD functie en pacemakerfunctie
ICD: verlengen van leven PM/CRT: kwaliteit van leven In principe blijft de pacemakerfunctie aan


Download ppt "ICD in de laatste levensfase"

Verwante presentaties


Ads door Google