Medezeggenschap? Ook voor u!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
De rol van de medezeggenschap CNV Onderwijs Academie
Bezuinigen Het houdt niet op! Programma •Stand van zaken algemeen en in jullie bibliotheken •Consequenties voor de toekomst •Bevoegdheden en mogelijkheden.
Medezeggenschap op de Julianaschool Wie zijn wij Waarvoor is er een MR Wat doen wij.
De vormgeving van medezeggenschap binnen passend onderwijs Bijeenkomst SWV d.d. 30 oktober 2012 Janine Eshuis VOS/ABB.
(G)MR en invloed op de kwaliteit van het onderwijs
Medezeggenschapsraad
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Medezeggenschap Samenwerkingsverband passend onderwijs
MEDEZEGGENSCHAPSRAAD
MR ‘t Möllenveld.
Informatieavond ST Lambertusschool Dinsdag 20 Juni 2006
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
W.M.S. Wet Medezeggenschap op Scholen.
Medezeggenschap Het bestuur en het Directieteam nemen beleidsbesluiten Ouders, leerlingen en personeelsleden denken mee en beslissen soms mee Dit is geregeld.
Collectieve belangenbehartiging in het Samenwerkingsverband (SWV) Een model voor medezeggenschap en communicatie met de achterban Utrecht,
Medezeggenschap binnen Samenwerkingsverband passend onderwijs Delft, 25 maart 2013 Jeroen Peters.
MR De doelstellingen van de Medezeggenschapsraad (MR) zijn: Het behartigen van de belangen van kinderen, leerkrachten en ouders Stem geven aan het personeel.
De Medezeggenschapsraad
1. 2 Andere Tijden Vijf-gelijke-schooldagen-model. Agenda voor vanavond: Uitleg van het doel van deze avond. Wat zijn de schooltijden? Hoe ziet een dag.
KALENDERJAAR 2012/13 DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DENKT EN BESLIST MEE OVER SCHOOLZAKEN EN LEVERT DAARMEE EEN BIJDRAGE AAN DE KWALITEIT VAN HET ONDERWIJS OP.
MEDEZEGGENSCHAPSRAAD SINT BAVOSCHOOL november 2010.
MR De Palster Mede vormgeven aan beleid op school Waar staan we voor! Als medezeggenschapsraad bestaande uit leerkrachten en ouders willen wij mede vormgeven.
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Ouderraad De Kinderkei. Waarom een ouderraad? Bij de wet geregeld ‘orgaan’, GGD (Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst) Voor de gemeenschappelijke belangen.
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
MR De Medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit gelijk aantal leerkrachten en ouders MR Van Damschool bestaat uit: Inge Blok Ria van der Meijden Wijnand van.
Bijeenkomst voor (G)MR passend onderwijs
De (T)OR en de bestuurder
MR Pius X Wateringen Orgaan voor medezeggenschap (inspraak). De MR vertegenwoordigt de belangen van leerlingen, ouders en leerkrachten. Primair doel: behartigen.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
 Wat is medezeggenschap?  Taak en rol van de MR?  Belangrijkste onderwerpen / Jaarverslag 2013 – 2014  Samenstelling MR  Vragen? ONDERWERPEN.
Medezeggenschapsraad
ANDERE TIJDEN Informatieavond CBS De Bron en CBS De Fontein 5 oktober 2015 Eelke Hoekstra Wat betekent dit voor de kinderen, de ouders en de leerkrachten?
Adviesrecht in de praktijk. Caroline van den Berg, trainer BOinK.
Medezeggenschapsraad Presentatie 29 Oktober 2015.
ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR). Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel.
SCHOOLTIJDEN ST.-WILLIBRORDUSSCHOOL 11 NOVEMBER 2015.
Wat is de (G)MR? Afvaardiging van ouders en personeel Inspraak en advies op de gang van zaken en beleid van de school Directeur is adviseur Vergaderingen.
Informatieavond Flora 21 september 2015 Oudervereniging Medezeggenschapsraad.
Andere Schooltijden Obs Het Veenpluis. Welkom namens team en MR van Het Veenpluis! Fijn dat u bent gekomen.
Het gaat om het kind. Samenwerking tussen het openbaar basisonderwijs en het voortgezet openbaar onderwijs.
Medezeggenschapsraad Presentatie Informatiebijeenkomst 08 September 2014.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Medezeggenschap op de Trumakkers Informatieavond groep 1 en 2 6 september 2011.
Formatie april Financiering school = lumpsum School ontvangt geld van het rijk op grond van: 1.Het aantal leerlingen op 1 oktober van.
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
De rol van de mr in het verbeteren van binnenklimaat.
De MR en het schoolplan Bouwstenen voor de toekomst Utrecht, 22 januari 2015.
Medezeggenschapsraad Presentatie 25 Oktober 2016
Medezeggenschap bij De Eshoek
Medezeggenschap op de Dr.M.L. Kingschool
Beantwoord kort de volgende vragen:
De Medezeggenschapsraad spreekt….
Rechten en plichten van opleidingscommissies
Medezeggenschap Raad (MR) St. Joan, Soerendonk
OPR Samenwerkingsverband Zuid Kennemerland
Jaarverslag medezeggenschapsraad
OPR Samenwerkingsverband Zuid Kennemerland
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Medezeggenschap bij De Eshoek
De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat.
Medezeggenschap? Ook voor u!
Jaarverslag 2017 – 2018 Medezeggenschapsraad Kbs De Howiblo
Meld u aan als lid van de Ouder Advies Raad (OAR)
Transcript van de presentatie:

Medezeggenschap? Ook voor u!

Medezeggenschap Wat is een medezeggenschapsraad (MR)? Elke school moet op grond van de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) een medezeggenschapsraad instellen. Op scholen worden belangrijke beslissingen genomen. Beslissingen die direct te maken hebben met het onderwijs dat gegeven wordt maar ook beslissingen die betrekking hebben op de school als geheel. Een schoolbestuur neemt die beslissingen niet alleen, maar doet dat in overleg. Dit overleg gebeurt onder andere met de MR. De MR praat dus in feite mee over alles wat met de school te maken heeft. Maar haar invloed gaat nog verder: de MR geeft adviezen, doet voorstellen en beslist mee. De MR is dus mede verantwoordelijk voor het welzijn van de leerlingen en het team en bewaakt mede de onderwijskwaliteit.

Medezeggenschap Wie zitten er in de MR? Personeelsleden Ouders In het voortgezet onderwijs (VO) ook leerlingen De samenstelling van de MR hangt af van het schooltype. De MR bestaat in het basisonderwijs uit ouders en personeelsleden. In het voortgezet onderwijs zitten naast ouders en personeelsleden ook leerlingen in de MR. Er moeten in het basisonderwijs altijd evenveel personeelsleden als ouders in de MR zitten. In het voortgezet onderwijs is de groep personeelsleden gelijk aan die van ouders en leerlingen samen. De grootte van de MR hangt af van de grootte van de school. De Wms noemt geen maximum grootte. Wel een minimum: een MR moet uit minimaal vier personen bestaan. Iedere ouder die een kind op school heeft kan op die school tot lid van de MR gekozen worden. Het personeel in de MR zal meer de nadruk leggen op zaken als arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid en arbeidsomstandigheden. De ouders leggen meer de nadruk op zaken als leerlingenvoorzieningen, schoolkosten en kwaliteit van het onderwijs. Toch zijn de belangen van personeel en ouders niet tegenstrijdig. Beide zijn tenslotte voorstander van goed onderwijs en een fijne school voor de kinderen. Ze vullen elkaar prima aan als ze van elkaars competenties gebruik maken. Het personeel weet veel van de dagelijkse gang van zaken op school en ouders leveren vanuit hun ervaring en kennis een waardevolle bijdrage aan de MR.

Medezeggenschap Welke bijzondere bevoegdheden heeft de MR? Adviesrecht Instemmingsrecht Naast een aantal algemene bevoegdheden, zoals het informatierecht, het recht op overleg en het ongevraagd advies- en initiatiefrecht, heeft de MR ook bijzondere bevoegdheden. Wanneer het bevoegd gezag (=het schoolbestuur) besluiten wil nemen, moet het voor bepaalde zaken eerst advies aan de MR vragen. Dit is de adviesbevoegheid van de MR. Voorbeelden hiervan zijn de vakantieregeling, de aanstelling of het ontslag van de schoolleiding, nieuwbouw of verbouw van de school. In sommige gevallen is de instemming van de MR nodig voordat het bestuur een besluit mag nemen. Hier geldt de de zogenaamde instemmingsbevoegdheid van de MR. Voorbeelden hiervan zijn de vastelling of wijziging van het schoolplan, verandering van de onderwijskundige doelstellingen, vaststelling of wijziging van regels op gebied van het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid. In bepaalde gevallen is het zo dat slechts een geleding een instemmingsbevoegdheid heeft. De oudergeleding heeft bijvoorbeeld een instemminsgbevoegdheid ten aanzien van de hoogte en bestemming van de ouderbijdrage of ten aanzien van de wijziging van de schooltijden. In de Wms staan alle bevoegdheden van de MR omschreven. Er bestaat echter de mogelijkheid om zelf de medezeggenschap op eigen school vorm te geven. Als de school van deze mogelijkheid gebruik wil maken moet op schoolniveau een MR-reglement worden opgesteld. In dit reglement kunnen dan van de Wms afwijkende bevoegdheden worden opgenomen (bijvoorbeeld een adviesbevoegdheid omzetten in een instemmingsbevoegdheid of juist andersom). N.B. Op de site van OUDERS & COO, www.ouders.net is een modelreglement te downloaden die MR’en kunnen gebruiken. Het Modelreglement van OUDERS & COO geeft de MR-leden een sterke positie (een verdergaand reglement dan andere modelregelementen)

GMR Medezeggenschap En dan is er vaak ook nog een…. De G van GMR staat voor gemeenschappelijke. Besturen met meer scholen onder zich hebben altijd een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Daarmee kan het bestuur in één keer alle bovenschoolse zaken afhandelen, zonder alle MR’en afzonderlijk te raadplegen. De GMR gaat over zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of een meerderheid van de scholen.

Medezeggenschap Wat levert het MR-lidmaatschap personeelsleden, ouders en in het VO leerlingen op? Als MR-leden kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan hun school of de school van hun kinderen. Zij zijn nauw betrokken bij de school, kunnen meerpraten en meebeslissen over het beleid en krijgen meer contact met andere ouders, leerlingen, het team en het bestuur. Daarnaast doen zij een schat aan ervaring op!

Medezeggenschap 0800 5010 de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs Ook voor MR’en! 5010 is de landelijke info- en adviesdienst voor ouders over onderwijs. Niet alleen ouders maar ook MR’en kunnen daar met hun vragen terecht. 5010 krijgt bijvoorbeeld veel vragen over overgaan en zittenblijven, leerplicht, examens, pesten, de ouderbijdrage, overblijven en MR-bevoegdheden. Vragen kunnen zowel telefonisch (0800 5010, kies eerst 1 dan 3) als per mail (www.ouders-5010.nl) worden gesteld. Vragen die via de mail binnenkomen worden binnen drie schooldagen beantwoord.