De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat."— Transcript van de presentatie:

1 De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat u meer bekendheid wilt geven aan de ouderraad (OR) op school. Geef aan dat de presentatie ongeveer 5 tot 10 minuten duurt.

2 Ouderraad Wat doet een ouderraad (OR)? Activiteiten organiseren
Mening en advies geven over schoolzaken Vergaderen OR-en functioneren heel verschillend. De ene raad legt meer het accent op het uitvoeren van allerlei activiteiten om zo het personeel te ontlasten (vaak primair onderwijs); de andere raad legt zich meer toe op het meedenken in het beleid van de school (meer in het voortgezet onderwijs). Geef aan hoe het bij u op school is. Geef voorbeelden van activiteiten van de OR. Bijvoorbeeld door het noemen van de diverse commissies (als uw OR zo werkt): sinterklaascommissie, schoolreiscommissie, overblijfcommissie, bibliotheekcommissie, schoolpleincommissie, verkeerscommissie, luizencontrole, organiseren van thema-avond voor ouders. In het voortgezet onderwijs wordt ook wel met deel-ouderraden gewerkt voor afdelingen, dependances, dislocaties of leerjaren. Geef aan dat de OR gevraagd en ongevraagd haar mening en advies kan geven over aangelegenheden op school die met name de ouders aangaan. Noem een voorbeeld dat actueel is op school. Vertel hoe vaak er vergaderingen zijn en wie daarbij aanwezig zijn. Wat is het doel van een vergadering? Vooral afstemming en idee-ontwikkeling, maar ook het afspreken van praktische zaken.

3 Ouderraad Is een OR verplicht? OR heeft geen wettelijk status
Medezeggenschapsraad (MR) wettelijk wèl verplicht Via OR inbreng van ouders op schoolzaken Een OR is in Nederland niet wettelijk verplicht. Dit in tegenstelling tot een medezeggenschapsraad (MR). Bij wet is geregeld dat elke school een MR moet hebben. In de praktijk hebben bijna alle scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs naast de MR ook een OR of oudervereniging. Onder schoolzaken kan bijvoorbeeld worden verstaan: schoolregels overblijven schooltijden verkeersveiligheid Maatschappelijke stage (MaS) veiligheid op schoolfeesten huiswerkbegeleiding excursies

4 Ouderraad Waarom een ouderraad? Ouders en school samen voor het kind
School kan hulp van ouders goed gebruiken Advies van OR aan MR Waar ouders en school samenwerken, komt dat kinderen ten goede. Betrokkenheid van ouders bij school zorgt voor betere sfeer en betere prestaties. Partnerschap: ouders en school zijn niet gelijk, maar gaan wel gelijkwaardig met elkaar om. Een OR kan heel praktisch zijn (uitvoeren en meehelpen bij activiteiten). Zonder die hulp kunnen sommige dingen niet georganiseerd worden (zoals kinderboekenweek, sinterklaasversiering, kerstviering etc.). Een OR kan er ook voor kiezen om ‘achterban’ te zijn voor de ouders die in de MR zitten. De MR moet immers adviseren en meebeslissen over allerlei schoolzaken. In de MR zitten zowel vertegenwoordigers van personeel als van ouders (en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen). De ouders in de MR kunnen de ouderraad gebruiken om advies te vragen. Geef een voorbeeld wat speelt op uw school (zoals verkeersveiligheid, overblijven, rookvrije school).

5 Ouderraad Met wie werkt de OR samen? Schoolleiding
Leerkrachten/Docenten MR De spelregels: ouderraadsreglement In veel zaken beslist uiteindelijk de schoolleiding, maar er wordt wel goed geluisterd naar de mening van de ouders. We hebben elkaar nodig. In de commissies zit vaak ook een leerkracht uit het team (bijvoorbeeld in de bibliotheekcommissie). Zij krijgen taakuren voor dit extra werk. Vertel welke ouders in de MR zitten. De MR is meer gericht op meerjaren visie, op het schoolplan, op beleidsstukken. Bijvoorbeeld: hoe zorgen we dat onze school hoe de kwaliteit heeft, hoe blijven we een veilige school, staan er grote veranderingen op stapel (fusie, verhuizing, verbouwing etc.). Voor raadpleging en advies kan de OR benaderd worden. De ouders in de MR kunnen de OR dus gebruiken om advies te vragen. Geef hierbij een voorbeeld wat speelt op uw school (zoals verkeersveiligheid, overblijven, rookvrije school). De spelregels van de OR zijn omschreven in een ouderraadsreglement en/ of statuten, zodat we zeker weten dat we eerlijk met elkaar omgaan en weten wat we aan elkaar hebben.

6 Ouderraad Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?
De school ontvangt geen geld van de overheid voor extra activiteiten School kan dergelijke activiteiten zelf bekostigen via vrijwillige ouderbijdrage Instemming van de MR is nodig wat betreft de hoogte en de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage De OR of de school vraagt aan de ouders een vrijwillige bijdrage voor het financieren van activiteiten waarvoor de overheid geen geld geeft. Te denken valt aan schoolreisjes, excursies, vieringen, sport- en speldag, Sinterklaas, schoolfeest, afscheidskadootje groep 8-leerlingen/examenklassen, een ouderavond en dergelijke. De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school. Hiervoor bestaan geen richtlijnen. Het is niet de bedoeling dat vrijwillige ouderbijdragen gebruikt worden om tekorten op de schoolbegroting te dekken. Het is wel denkbaar dat een gedeelte van het geld gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een opknapbeurt van het schoolplein of de aanschaf van voor leerlingen uitnodigende en stimulerende materialen. Dit kan alleen als de MR daar toestemming voor gegeven heeft. De MR heeft namelijk instemmingsrecht over de hoogte en de bestedingen van de ouderbijdrage.

7 Ouderraad Wat doet de OR met de vrijwillige ouderbijdrage?
Wat als u het niet kunt betalen? Wat als u het niet eens bent met de hoogte? Geef in het kort aan wat bij u op de school de OR doet met het geld van de vrijwillige ouderbijdrage. Geef duidelijk aan dat de ouderbijdrage vrijwillig is, maar dat het wel belangrijk is voor de school dat de ouders de bijdrage voldoen. Overtuig ouders dat het een redelijk bedrag is en geef aan dat de meeste ouders wel betalen. (Noem zo mogelijk percentages van uw school). Voor ouders die dit toch niet kunnen betalen dient de school een ‘kwijtscheldings- en reductieregeling’ te hebben. Dit is een wettelijke verplichting. Ouders kunnen kiezen welke onderdelen van de ouderbijdrage zij wel of niet willen betalen. Er moet daarom een specificatie van de ouderbijdrage zijn opgenomen. Als ouders (onderdelen van) de ouderbijdrage niet betalen kunnen hun kinderen worden uitgesloten van die activiteiten die uit de ouderbijdrage worden betaald. In de schoolgids kunnen ouders lezen hoe zaken met betrekking tot de ouderbijdrage zijn geregeld.

8 Ouderraad Hoe houdt de OR u op de hoogte en andersom?
OR op de website van de school Nieuwsbrief of schoolkrant Agenda en notulen adres OR Laat zien waar op de schoolsite de OR te vinden is. Vertel hoe u aankondigingen doet voor OR-vergaderingen en waar notulen van de OR zijn te vinden. Vermeld hier duidelijk het adres waarop de OR bereikbaar is. Ouders kunnen zo zelf de OR benaderen.

9 Ouderraad Wie zitten er in de OR? Voorzitter Overige leden
Voeg hier namen en foto’s van de eigen OR-leden in.

10 Ouderraad Wat kunt u van de OR verwachten? Betrokkenheid Openheid
Noem hier de missie van school, zoals in de schoolgids staat, bijvoorbeeld: Wij zetten ons in voor een school, waar een goede sfeer heerst, waar kinderen veel leren, en waar ouders en school prettig samenwerken. Benadruk dat OR zich vanuit die visie wil inzetten voor alle kinderen en ouders. En dat de OR het belangrijk vindt om informatie te delen.

11 Ouderraad Wat verwacht de OR van u? Meehelpen bij activiteiten
Kritische inbreng Beschikbaar stellen voor de OR Vele handen maken licht werk. De één is handig in knutselen, de ander heeft verstand van verkeersveiligheid. Ieders inbreng is welkom. Benadruk dat ouders ook naar de OR kunnen komen als ze vragen hebben over of kritiek hebben op het werk van de ouderraad. Blijf niet als ouders onderling op het schoolplein staan ‘ smoezen’, maar benoem de situatie en zoek met elkaar naar een oplossing.

12 Ouderraad Ouders en school: samen voor het kind
OUDERS & COO, de landelijke informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijs Of digitaal: Ook voor OR’en! Onze school is aangesloten bij OUDERS & COO, de landelijke ouderorganisatie voor christelijk en oecumenisch onderwijs. Daarmee wil de school laten zien dat ze ouders serieus neemt. Bij OUDERS & COO is ook de informatie- en adviesdienst ondergebracht. Deze is voor ALLE ouders met vragen over onderwijs en opvoeding interessant. Niet alleen ouders, maar ook OR’en kunnen daar met hun vragen terecht. 5010 krijgt bijvoorbeeld veel vragen over overgaan en zittenblijven, leerplicht, examens, pesten, de ouderbijdrage, overblijven of MR-bevoegdheden. Vragen kunnen zowel telefonisch ( , kies eerst 1 dan 3) als per mail ( worden gesteld. Vragen die via de mail binnenkomen worden binnen drie schooldagen beantwoord.

13 Ouderraad


Download ppt "De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat."

Verwante presentaties


Ads door Google