Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Advertisements

Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
De actieve voedingsdriehoek
Desserts Desserts kunnen in twee groepen verdeeld worden;
Stofwisseling.
“Leonardo Project” F&B 4You
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
5. Brood nodig Recept / gisting
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Thema 2: Voeding en Vertering
Tijdens de les kom je de volgende knoppen tegen:
Noten en zaden.
De hete brij van glutenvrij
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
MARGARINE.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
1. Weiland in het najaar.
Op de boerderij.
Spijsvetten en suiker.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Voeding & Vertering.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Brood workshop Aniek, Merel en Niene. Inhoudsopgave Granen Quiz Fotoverslag.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
Koolhydraten en eiwitten
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Spijsvertering.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Smul gezond.
VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Bloemen, vruchten, zaden
Spreekbeurt over.
Basis Voedingsmiddelen Les 7
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Voeding Kenmerken van voeding.
Broodbereiding.
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Woordenkist De Boerderij.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Voedingshoeveelheid berekenen
Thema 2 Voeding en vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten 25-12-2018

Graan en graanproducten Wat is graan Samenstelling graankorrel Samenstelling eetbare granen (Voedingswaarde) Samenstelling meellichaam Diverse soorten, Welk producten maken we ervan Deegwaren 25-12-2018

De zaden van gecultiveerder grassen, familie van de grasachtige. Wat is graan? De zaden van gecultiveerder grassen, familie van de grasachtige. 600 geslachten en 10.000 soorten De zaden of de graankorrel is eigenlijk een vruchtje van de plant. Deze leveren zetmeel en meel. 25-12-2018

Samenstelling graankorrel Tot 80 % is endosperm. Endosperm bevat zetmeel en heeft een hoog eiwitgehalte Endosperm is het meellichaam of de kiem 25-12-2018

Samenstelling graankorrel Endosperm is bedekt met de aleuronlaag en twee onverteerbare vezelige lagen, dit zijn de zemelen en het kaf. samen is dit 18% van de totale korrel. De kiem beslaat maar 2% van de korrel. De kiem bevat veel essentiële vetzuren en vet oplosbare vitaminen. Zemelen en kiem worden bij het malen vaak verwijderd, waarom? 25-12-2018

Samenstelling graankorrel Zemelen worden later vaak weer toegevoegd omdat ze veel B-vitaminen bevatten en de vezels de spijsvertering bevorderen. De meeste eiwitten zitten aan de rand van de korrel, veel hiervan gaat verloren tijdens het malen. Om deze reden is een graan product geen goede vleesvervanger. 25-12-2018

Doorsnede tarwekorrel Endosperm Zemelen Kaf Kiem 25-12-2018

Samenstelling eetbare granen Tarwe (zie tabel blz 148) Vocht 11% Koolhydraten 69% Eiwit 13% Vet 2% Voedingsvezels 2% 25-12-2018

Samenstelling meellichaam Het endosperm bestaat voor 70 % uit zetmeel (koolhydraat). Vanaf +/- 55C worden verbindingen aangetast waardoor water de korrel kan binnendringen. Zetmeelkorrels zwellen op en worden geleiachtig. Dit noemen we verstijfselen van zetmeel 25-12-2018

Samenstelling meellichaam Het endosperm bestaat voor uit 14 % eiwitten. Gliadine en Glutenine vormen samen gluten Gluten betekent lijm. Het zorgt ervoor dat eiwitten aan elkaar plakken. Gluten is verantwoordelijk voor de kneedbaarheid en elasticiteit van het deeg 25-12-2018

https://youtu.be/bc7iRDwZ6QQ?list=UUMPR9frSGNHwMTceeuQ12PQ Film graan https://youtu.be/bc7iRDwZ6QQ?list=UUMPR9frSGNHwMTceeuQ12PQ 25-12-2018

Vragen over graan en graan producten 1. Wat zijn granen? 2. In welke geslachten wordt graan onder verdeeld? 3. Graan is een vruchtje en levert zetmeel en meel, waar wordt deze nog meer uit verkregen? 4. Wat is de gemiddelde samenstelling in eetbare granen globaal? 5. Samenstelling van het meellichaam (endosperm) bestaat uit? 6. Wat zijn gluten? 25-12-2018

Mais, Rijst, Gierst, Sorghum, Boekweit Benoem wat ervan gemaakt wordt Opdracht 1 Maak een schema individueel met alle graan soorten: Tarwe, Rogge, Triticale, Gerst, Haver, Mais, Rijst, Gierst, Sorghum, Boekweit Benoem wat ervan gemaakt wordt Land van oorsprong Geef een afbeelding per graansoort Andere weetjes? 25-12-2018

Deegwaren Wat zijn deegwaren Diverse pasta’s Bereiding Kookeigenschappen 25-12-2018

Kneden tot een taai deeg, dan vormen en laten drogen. Wat zijn deegwaren Deegwaren ontstaan door graanmeel te mengen met zo min mogelijk water en zout soms ei of eidooier. Kneden tot een taai deeg, dan vormen en laten drogen. 25-12-2018

Zuid-Aziatische pasta producten. Diverse pasta’s Zuid-Aziatische pasta producten. Meelsoorten, tarwe, rijste, boekweit en mugobonenmeel. Producten mie en noedels. 25-12-2018

Italiaanse pasta producten. Diverse pasta’s Italiaanse pasta producten. Meel of griesmeel met water en vaak ei of eidooier. Diverse kleuren door sap van? 25-12-2018

Te fijn geeft een te kleverig deeg Bereiding Mengsel van grof gemalen meellichaam (gries of semolina) van harde of zachte tarwe gebruikt. Te fijn geeft een te kleverig deeg Vier stappen = mengen kneden, vormen en drogen. 25-12-2018

Vragen over deegwaren 1. Zet de juiste cijfers in de vakjes 1.Spaghetti 2.fettucine 3.canelloni 4.lasagne 5.penne 6.ravioli 7.farfalle 8.tortellini 9.fusilli 10.macaroni 11.gnocchi 12. ditali 13.Pipe rigate 25-12-2018