De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten"— Transcript van de presentatie:

1 Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten

2 Totstandkoming idee uitwerken
Wat gaan we doen? Tot 1 idee komen Verder uitwerken idee Totstandkoming idee uitwerken

3 Op verschillende manieren tot 1 idee komen
COCD box

4 Zet deze aspecten boven in een tabel
Welke aspecten vinden jullie belangrijk aan het nieuw te bedenken product? Denk hierbij aan gezond/niet gezond, deelbaar etc. Zet deze aspecten boven in een tabel Zet aan de linker kant de verschillende ideeën die jullie hebben. Geef bij elk idee doormiddel van +, - of +- aan of het idee hier wel of niet aan voldoet. Tel alle + en – bij elkaar op. Het hoogst gescoorde idee kan verder uitgewerkt worden. Endosperm is het meellichaam of de kiem

5 Verder uitwerken idee Werk je idee verder uit. Bijvoorbeeld noten brood; Hoeveel noten moeten hier in? Welke vorm heeft het brood, hoe groot is het brood etc.

6 Totstandkoming idee in het verslag
Hoe in het verslag? Totstandkoming idee in het verslag Brainstorm + uitleg Uitleg hoe keuze is gemaakt tot het idee (COCD box, schema) Uitwerking idee in woorden. Voeg hier een schets aan te om het visueel duidelijk te maken.

7 Maak een presentatie waarin je heel kort verteld wat jullie idee is.
Hierbij hoef je de totstandkoming niet te vertellen

8 Presentaties

9 Productie en verwerking van graan
Tijdstip van oogsten wordt bepaald door de rijpheid van het graan. Vochtgehalte tussen de 16 en 17 % Hardheid en vochtgehalte geven een indicatie. Uitbetaling wordt gedaan aan de hand van het vochtgehalte, is het vochtgehalte te hoog, dan wordt het extra gewicht van het vocht van het totaal gewicht afgehaald. Hiernaast moeten de kosten van het drogen van het graan worden betaald. Als het te vochtig wordt opgeslagen kan er schimmelgroei ontstaan.

10 Productie en verwerking van graan

11 Productie en verwerking van graan

12 Productie en verwerking van graan
Het graan wordt ontdaan van vuil en vreemde zaden, hierna wordt het vochtgehalte gecontroleerd. Is het vochtgehalte te hoog dan wordt het voor opslag nog gedroogd.

13 Productie en verwerking van graan
Verschillende tarwe soorten worden intensief met elkaar gemengd tot een melange. Europese tarwe kan bijvoorbeeld gemengd worden met Amerikaanse tarwe om zo een product te krijgen met de gewenste eigenschappen. Dit proces noemen we mêleren. Hierna wordt het nog een keer gereinigd. Een ronddraaiende cilinder met gaatjes ter grootte van een tarwekorrel verwijderd de laatste onkruidzaden, halve korrels en andere granen

14 Productie en verwerking van graan
Voor het malen wordt het vochtgehalte van het graan weer iets verhoogd naar ongeveer 17%, om een zo gunstig mogelijke maalconditie te krijgen. De zemellagen van de korrel worden dan iets taaier en het endosperm zachter, zo versplinterd de korrel minder makkelijk. Dit proces heet conditioneren

15 Productie en verwerking van graan
Het malen van tarwe bestaat uit een zich herhalende bewerking van malen en zeven, waarbij iedere keer de producten die geen bewerking meer behoeven (bijvoorbeeld de bloem of de schone zemelen) worden afgevoerd.

16 Productie en verwerking van graan

17 Productie en verwerking van graan
Walsenstoelen- tegen elkaar indraaiende walsen. - Oppervlak bestaat uit diepe ribbels. Na het zeven naar de volgende walsstoel - Zaden worden verpulverd en van zemelen en kiem ontdaan. Steeds minder diepe ribbels en fijnere zeven Vijf tot zeven stappen In de diepe ribbels worden de graankorrels opengereten

18 Productie en verwerking van graan
Uitmalingsgraad - het percentage meel dat bij uitmaling wordt verkregen. Tarwemeel – 80 tot 90 % Witbrood – 70 tot 75 % Bruinbrood – mengsel van 60% ongezeefd meel en 40% meel met uitmalingsgraad van 80% Volkorenbrood 100% Hoe lager de uitmalingsgraad, des te minder is er van de buitenste lagen van de korrel in het meel aanwezig, en des te witter het meel.

19 Welk meel zouden jullie voor jullie product willen gebruiken?
Hoe drogen machinaal of uitdrogen, vormen machinaal of met de hand?


Download ppt "Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten"

Verwante presentaties


Ads door Google