De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist."— Transcript van de presentatie:

1 Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist (of een ander rijsmiddel) en zout.

2 tarwe Tarwe is één van de belangrijkste granen die de mens eet, net zoals rijst en maïs. Er bestaan wintertarwe en zomertarwe.

3 rogge Van rogge wordt roggebrood gemaakt. Rogge is een graansoort.
Rogge wordt vooral op de zand- en dalgronden geteeld. Winterrogge heeft voldoende koude nodig om te kunnen bloeien. Winterrogge bloeit in mei. Zomerrogge bloeit later.

4 rijst Rijst is het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral in de warmere streken. In China wordt het meeste rijst geteeld en gegeten. Rijst heeft warm weer en water nodig. De belangrijkste rijst producerende landen liggen in Azië.

5 gerst Gerst behoort tot de oudste graansoort. Gerst wordt meestal vermengd met andere meelsoorten. Als een brood teveel gerst bevat, droogt het heel snel uit.

6 maïs Van maïs worden cornflakes gemaakt. Maïszetmeel gebruikt men als bindmiddel voor sauzen of soepen. Maïsolie wordt gebruikt als tafelolie. Pofmaïs wordt gebakken en verandert in popcorn. Maïsbrood wordt van maïs gemaakt. Het is een meergranenbrood met tarwe. Door de maïs krijgt het dan de gelige kleur.

7 boekweit Boekweit is afkomstig van Azië. Er zit veel zetmeel in. De vruchten lijken op beukennootjes. Boekweitzaad is grijsachtig-bruin van kleur. Boekweit is geen graansoort. Boekweit kan gebruikt worden om pannenkoeken te bakken of in kleine hoeveelheden toegevoegd aan tarwe voor het bakken van brood. Boekweit was vroeger het hoofdvoedsel van de arme bevolking. Boekweit is vetarm.

8 spelt Van spelt kun je gemakkelijk brood bakken. De bakker gebruikte dit vroeger, voordat er tarwe werd gekweekt. Spelt groeit tegenwoordig ook in België. Speltmeel, speltbloem en speltbrood kan je kopen in natuurvoedingswinkels. De hele (rijpe) speltkorrel wordt gebruikt bij de warme maaltijd als vervanger van rijst. In Duitsland wordt spelt vaak in plaats van tarwe gebruikt en wordt Dinkel genoemd.

9 groene spelt Spelt is een graan. Groene spelt is ooit uit nood ontstaan. Na een natte zomer was men bang de oogst te verliezen. Daarom werd het onrijpe graan geoogst en de aren werden gedroogd op hete stenen boven een houtvuur. Het bleek een smakelijk en voedzaam succes. Groene spelt heeft een uitgesproken en pikante smaak en is goed te verwerken in soepen, salades en stoofschotels. Van groen speltmeel kan je geen goed brood bakken. Je kunt er wel pannenkoeken van bakken. 

10 haver De haverplant is pluimvormig en de korrels moeten gepeld en geplet worden. Van haver kan je brood bakken. Haver is zeer gezond.


Download ppt "Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist."

Verwante presentaties


Ads door Google