Van leerdoel tot les Door Femke Loos.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hogere denkvaardigheden
Advertisements

Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
BattleBots The school battle.
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
Verzoek vorige keer - samenhang:
Bonhoeffer - Enschede Hogeschool Windesheim - Zwolle.
Lesgeven en begeleiden
Gepersonaliseerd leren
Historisch redeneren en denken vakdidactiek 21-3
Autisme en ICT Henric Bezemer – FPO Rijnmond
Stercollecties van VO-content. Vooraf Wie gebruikt er al digitaal leermateriaal in zijn lessen? Verwachten jullie dat het gebruik van digitaal leermateriaal.
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Wikiwijs Hoe herken je kwalitatief goed lesmateriaal
Werken met de Stercollecties
Workshop evalueren Dcp
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
Curriculaire spinnenweb
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Bewuste keuzes maken voor je eigen curriculum
Customize!.
Bijeenkomst September 2015
Leerplankader kunstzinnige oriëntatie
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 2: ontwerp.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Bijeenkomst 1.2 Vakdidactiek. Inhoud bijeenkomst 1.2  Themabijeenkomsten vanmorgen  Doelen voor vandaag  Einddoelen  Uitleg leertaak 1 + opdrachten.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Het proces om te komen tot een leerlijn programmeren in het basisonderwijs Programmeren is geen taal, het is materiaal om mee te bouwen Mark Vrolijk, Directeur-Bestuurder.
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Zodat talent en ontwikkelbehoeften elkaar ontmoeten 2 juni 2015
Programmeren met kinderen
Werken met Leerdoelen: zelf vormgeven van het Curriculum
Leren leren; zaakvakken (ak/gs)
Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten
Vaardigheden 1. Het opzetten van een vaardighedenlijn voor leerlingen van de brugklassen. 2. Voor vakdocenten inzichtelijk maken wanneer welke vaardigheden.
Curriculum gespreksvaardigheid
Opdracht voor Orienterende stage EA2X0
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Eerste bijeenkomst (!) Jaar november 2016.
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
als basis voor een vernieuwde didactiek op de Copernicus
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Digi(bord)boek project <titel project>
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
Samen leren regisseren: creatief omgaan met doorgaande leerlijnen
Leerlab 10: curriculum bewustzijn en werken vanuit leerdoelen
Curriculaire spinnenweb
LEZING HERONTWERP DERDE LEERJAAR
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Workshop leerdoelen over druk en ruimte
Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Stellingen Het VMBO-examen verandert m.i.v. examen 2018
Aardrijkskunde 6.4 Vuurspuwende bergen.
Digitaal lesmateriaal zoeken, maken en delen met
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Cijferloos lesgeven bij talen
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Transcript van de presentatie:

Van leerdoel tot les Door Femke Loos

Wie ben ik? Film Persoonlijk Leren Het Stormink

Inhoud Wat is leerdoeldenken? Wat levert leerdoeldenken op? WAT wil ik dat de leerlingen leren? HOE wil ik dat de leerlingen leren? WAARMEE wil ik dat de leerlingen leren? Ontwerp van de les

Wat is leerdoeldenken? De methode is NIET het startpunt Leerdoelen zijn het startpunt Leerdoelen gebaseerd op: Kerndoelen & eindtermen Kennis en vaardigheden die de docent, vakgroep en school belangrijk vindt

Wat levert leerdoeldenken op? Meer ruimte in curriculum Meer regie & vrijheid Actualiteit Differentiëren Leerling School

Werken met leerdoelen Zelf vormgeven van het Curriculum

Drie vragen staan centraal WAT wil ik dat de leerlingen leren? HOE wil ik dat de leerlingen leren? WAARMEE wil ik dat de leerlingen leren?

WAT wil ik dat de leerlingen leren? Opbouwen van een nieuw onderwijsprogramma (curriculum) start bij de leerlijn Een leerlijn is….. ‘Een leerlijn is een beredeneerde opbouw van tussendoelen en inhouden, leidend naar een einddoel’ (SLO, cursus curriculumontwerp, 2010).

Einddoel Tussen doel Tussen doel Inhoud Inhoud Inhoud Inhoud Beredeneerde opbouw

Vlot optellen en aftrekken met getallen 1 tm 10 De leerling kan vlot aftrekken met de getallen 1 tm 10 De leerling kan vlot optellen met de getallen 1 tm 10 Optellen en aftrekken met getallen 1 tm 10 Optellen met getallen 1 tm 10 Aftrekken met getallen 1 tm 10 Beredeneerde opbouw van de leerlijn Ontwikkelen van de leerlijn

Maar welk doel gebruik je als einddoel? Kerndoelen te globaal omschreven Leerdoelen methode interpretatie door uitgever/auteurs Tips: Bovenbouw; Handreikingen en syllabi met eindtermen (https://www.examenblad.nl/) Leerdoelenkaarten onderbouw SLO (http://leerplaninbeeld.slo.nl/)

SLO leerdoelenkaart

HOE wil ik dat de leerlingen leren? Tijd (hoeveel tijd is er beschikbaar voor het leren van deze stof door de leerling, opgesplitst in tijd in de klas en tijd buiten de klas); Leeromgeving (wat zijn de kenmerken van de leeromgeving, zijn er bijvoorbeeld computers beschikbaar of is er een digibord aanwezig); Visie van de school (welke afspraken zijn er over structuur en inhoud van de lessen gemaakt op school- en sectieniveau); Groeperingsvorm (wilt u de leerlingen individueel aan het werk zetten of in groepjes); Afsluiting (op welke wijze moeten de leerlingen aantonen dat zij de leerstof in voldoende mate beheersen?); Algemene vaardigheden (zijn er algemene vaardigheden die de leerling moet opdoen en waaraan u in deze les aandacht wilt gaan besteden, bijv. samenwerken, presenteren, kritisch denken of reflecteren); - Docentrol (hoe ziet u tenslotte uw eigen rol: kennisoverdrager,procesbegeleider, beschouwer op afstand).

WAARMEE wil ik dat de leerlingen leren? Hoe koppel ik leermateriaal aan de gemaakte leerdoelen? Wikiwijs Voorbeeld Wikiwijs VO-content stercollecties Klascement (www.klascement.be) Digischool (www.digischool.nl) Materiaal van de uitgevers

Ontwerp van de les Start van de les De les begint met een filmpje van een (recente) vulkaanuitbarsting. Activeren van voorkennis Op het (digibord) wordt met de klas een mindmap gemaakt over wat de leerlingen al weten over vulkaanuitbarstingen. Doel van de les expliciteren aan de leerlingen Doel van de les: "Je moet een vulkaan kunnen herkennen, beschrijven en verklaren" Begrippen die je moet kunnen beschrijven en indien mogelijk aanwijzen op een doorsnede van een vulkaan: vulkaan; lava; magma; kraterpijp; vulkaanuitbarsting; tectoniek Aan de slag De leerlingen gaan met (digitale) opdrachten aan de slag om antwoord te geven op de volgende vragen: "De leerling moet een vulkaan op afbeeldingen kunnen herkennen en aanwijzen" "De leerling moet een vulkaan kunnen beschrijven in tekst en een doorsnede van een vulkaan kunnen tekenen" "De leerling moet het ontstaan van een vulkaan kunnen beschrijven" "Geef een beschrijving van de begrippen uit de lijst en maak een doorsnede van een vulkaan" Afsluiting Ga met de leerlingen na of zij allemaal de juiste antwoorden op de vragen kunnen geven

En nu zelf aan de slag…. Kies een klein stukje leerstof (b.v. paragraaf uit methode) Bepaal het einddoel Bepaal de tussendoelen Formuleer concrete leerdoelen in leerlingtaal