De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vakdidactiek en Onderwijskunde 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vakdidactiek en Onderwijskunde 2"— Transcript van de presentatie:

1 Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
De kunst van het onderwijzen College 3

2 Voorkennis testen Welk argument voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas sluit aan bij het nut van differentiëren? Gebruik van beeld en geluid komt tegemoet aan de verschillen in leerstijlen (Wilschut 182) Welk argument voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas sluit aan bij het nut van historisch redeneren? Leerlingen moeten een weg zien te vinden in een samenleving waarin film, televisie en radio alom vertegenwoordigd zijn en waar het beeld een bijna vanzelfsprekend gezag heeft: het geschiedenisonderwijs kan een belangrijke bijdrage leveren aan het kritisch beoordelen van audiovisueel materiaal (Wilschut 182).

3 Differentiëren naar leervoorkeuren
Keuzemogelijkheid Ga bij jezelf na hoe je je op dit college hebt voorbereid en maak een keuze: Ik wil oefenen in het zinvol verwerken van bewegend beeld in de klas (toepassen). Ik ga in een duo een werkvorm ontwerpen. Ik wil lezen over hoe ik bewegend beeld zinvol in kan zetten in de klas (onthouden en begrijpen). Dit ga ik doen door individueel en in stilte H7 van Wilschut te lezen en H1 en H2 van actief leren. Terwijl ik lees maak ik een samenvatting op papier (laptop). Ik wil me verdiepen in de theorie achter lesgeven met bewegend beeld en lees het artikel ‘geven speelfilm een historisch juist beeld’ uit de Kleio en bereid hier een pitch van twee minuten bij voor (integreren). Lesdoel: de student kan een filmfragment actief en doelgericht inzetten om leerlingen te helpen de leerstof te duiden.

4 Opdracht bewegend beeld
Wat? Een werkvorm bedenken bij een fragment van de film Luther om de leerlingen te helpen de reformatie te duiden. Hoe? Zoek iemand op die hetzelfde fragment gekozen heeft als jij. Vorm een Duo. Formuleer het doel waarvoor je het fragment in wil zetten (denk aan Wilschut H7.4: doelgericht gebruik van bewegend beeld) Formuleer vervolgens het lesdoel dat je met het fragment wilt bereiken. Bedenk vervolgens hoe jullie dit fragment in zouden zetten tijdens een les. Verwerk een keuzemogelijkheid voor leerlingen in je lesopzet. Werk de (deel)les concreet uit.  Hulpmiddelen? De film Luther / Wilschut / Actief leren Tijd? 25 minuten Uitkomst? Een product dat film actief en doelgericht inzet tijdens een les over de reformatie. Klaar? Kijk bij je medestudenten hoe zij hun filmfragment verwerken in een doelgerichte en actieve les. Denk aan: Positionering: begin, tijdens, eind + toelichting Kijkvragen: noteren vragen én antwoorden Opdracht: formuleren Onderbouw je keuzes m.b.v. de bestudeerde literatuur uit Wilschut.

5 Terugkoppeling Het ontwerpen van een werkvorm a.d.h.v. bewegend beeld.
Samenvatting hoe ik bewegend beeld zinvol in kan zetten in de klas. Pitch ‘geven speelfilm een historisch juist beeld’ uit de Kleio van twee minuten. Wat is voordeel/nadeel van deze differentiatie naar leervoorkeuren?

6 Voorbereiden college 4: Beeld (stilstaand) en tekst
Bestudeer materiaal op de wiki en leer: Geschiedenisdidactiek H4 en H5 Actief leren H3 t/m H5 (maak de test gekoppeld aan Actief Leren). Opdracht: Neem je lievelingsspotprent mee naar het vierde college Neem ook een stuk tekst mee uit een methode of handboek dat jou inspireert

7 Didactisch practicum


Download ppt "Vakdidactiek en Onderwijskunde 2"

Verwante presentaties


Ads door Google