Fonds voor de Medische Ongevallen 29 maart 2018

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Product- aansprakelijkheid in de agrarische sector
Advertisements

Een gebrek aan patiëntveiligheid
Klinische Bouwsteen Project Generieke Overdrachtsgegevens OverdrachtProblemen (v1.0)
WET MEDISCHE ONGEVALLEN
Medico-legale status van richtlijnen
1 Fonds voor de medische ongevallen. 2  Opdrachten  Toepassingsgebied  Vergoedingsvoorwaarden  Raad van bestuur Fonds voor de medische ongevallen.
Rechtshandelingen van de Unie
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Risico’s en gevaren van techniek
NIS-bijeenkomst 13 september 2012
De Patiëntenrichtlijn
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Resultaten consultatie MDS-en chronische zorg 10 september 2009
Samenwerking tussen de Nederlandse rechter en de NMa Bijeenkomst Ver. Voor Mededingingsrecht 29 januari 2004 André Andeweg.
BCIE – 14 mei 2009 De nieuwe wet op de gerechtelijke expertise in de IT sector Flip Petillion Partner Crowell & Moring.
Angelique M. Reitsma, arts
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
F onds voor de M edische O ngevallen 1. OVERZICHT 1.Procedure; 2.Structuur; 3.Contactgegevens. 2.
van medische oorsprong
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Aanvraagprocedure 1.In het MOC verslag wordt voor de patiënt hadrontherapie voorgesteld. De patiënt contacteert via zijn behandelde arts een erkend radiotherapiecentrum.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
Medrave Software AB/Microbais Groep, Maart 2011 Rave 4 door Medrave Software AB.
De (T)OR en de bestuurder
1 WET DD. 31 MAART 2010 BETREFFENDE DE VERGOEDING VAN SCHADE ALS GEVOLG VAN GEZONDHEIDSZORG B.S. 2 april 2010 VAS STARTERSDAG 26 MAART 2011 MARTINE BOGAERT.
4.1 Pijn in je eigen portemonnee? ↗ Verzekerde ↗ Degene die zich verzekert bij een verzekeringsmaatschappij ↗ Verzekeraar ↗ De verzekeringsmaatschappij.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Christophe Lemmens Advocaat Gastprofessor UAntwerpen De Wet Medische Ongevallen: ziekenhuisinfecties, informed.
De Bouwrecht Dag Academie voor de Rechtspraktijk 25 september 2014
Raf Van Goethem Advocaat-vennoot Dewallens & partners HET MEDISCH ONGEVAL ZONDER AANSPRAKELIJKHEID Hete hangijzers Toekomstperspectieven.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Verzekering vrijwilligers Verzekering vrijwilligerswerk.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
VGS-CCO symposium 2010 fouten door zorgverleners Gerard GM Essed.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Roeselare/2011/10/15 Het begrip ‘abnormale schade’ in de Wet Medische Ongevallen René Heylen, MD, LLM, PhD Geneesheer-coördinator Kritieke Diensten Ziekenhuis.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Toelichtingsnota: VOCL in het grond- water en geen bron op het KP Bart VANDENBOSSCHE Afdeling Milieupolitie en Bodem Departement Identificatie van verontreinigde.
Het FMO vanuit medisch oogpunt
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon
De omkadering en opvolging van uw stage
Palliatieve sedatie Geen momentopname maar mogelijke uitkomst in kaderpalliatief zorgtraject. Doel: Lijden verlichten en rust brengen met behulp van middelen.
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Letselschade Raadsdag
Pathologie en ziektebeelden
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Samenwerking bij de afwikkeling van letselschade na een medisch incident Just trust! mr Annemiek van Reenen-ten Kate, re.
Impressies uit de interviews
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
Wauthier Robyns Allic, 18 oktober 2018
Recht van antwoord Senaat - Hoorzitting 4/2/2019 Commissie Transversale aangelegenheden/Gemeenschapsbevoegdheden.
De Huisartsenkring en Amma
Een sociaal proces: van 20 blz. papier, naar 20 minuten aandacht…
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
Opleiding: Toegangsinstellingen van de patiënt tot zijn gezondheidsgegevens 22 januari 2019.
Transcript van de presentatie:

Fonds voor de Medische Ongevallen 29 maart 2018 Dr Mia Honinckx Directeur FMO Master in de verzekeringsgeneeskunde en de medische expertise

FMO: data opgericht bij wet van 31 maart 2010 operationeel sinds 1 september 2012 (=datum inwerkingtreding van de artikelen betreffende de procedure) Integratie in het RIZIV sinds 1 april 2013

FMO : basis Minnelijke procedure : FMO = ADVIESORGAAN over de aansprakelijkheid en de ernst van de schade Kosteloos : voor het slachtoffer Snel : termijnen Eenvoudig : het fonds verzamelt alle inlichtingen

Wie ? en Welke schade ? Elk persoon (patiënt) die meent schade te hebben geleden als gevolg van gezondheidszorg of zijn rechthebbenden Schade als gevolg van gezondheidszorg, die door een zorgverlener is verstrekt in België na 2 april 2010 Ongeacht nationaliteit Ongeacht woonplaats

Wat niet ? Schade als gevolg van een experiment Schade als gevolg van een verstrekking van gezondheidszorg met een esthetisch doel Productaansprakelijkheid (wet van 25-02-1991)

Opdracht FMO onderzoek aansprakelijkheid van een zorgverlener bepalen ernst van de schade vergoeden van het slachtoffer in geval van medisch ongeval zonder aansprakelijkheid “MOZA”, voor zover de schade voldoet aan een van de ernstvoorwaarden Betwisting van aansprakelijkheid en ernstgraad bereikt Zorgverstrekker niet of onvoldoende verzekerd Ontoereikend voorstel verzekeraar bij aansprakelijkheid rapport aan minister en parlement met aanbevelingen voor preventie

Andere opdrachten van het FMO (art 8) advies te verstrekken over de toereikendheid van de vergoeding die door de zorgverlener of zijn verzekeraar wordt voorgesteld (art.8, § 1, 6°) (art. 8 §2) adviezen uit te brengen in verband met de preventie of de vergoeding van de schade als gevolg van gezondheidszorg; statistieken op te maken over vergoedingen die werden toegekend krachtens de bepalingen van deze wet; een jaarlijks activiteitenverslag op te stellen

Nieuwe begrippen Ernstige schade Abnormale schade Medisch Ongeval Zonder Aansprakelijkheid

Ernstige schade Blijvende invaliditeit ≥ 25% TAO ≥ 6 maanden (100%) al dan niet opeenvolgend over een periode van 12m Bijzonder zware verstoring, ook economische, van de levensomstandigheden van de patiënt Overlijden patiënt

Aansprakelijkheid Klassieke voorwaarden art 1382 B.W. Fout/nalatigheid (*) Schade Causaal verband (*) Bonus medicus: Normaal zorgvuldig, voorzichtig en vooruitziend arts, geplaatst in dezelfde omstandigheden

Aansprakelijkheid -> vergoeding door aansprakelijke of zijn verzekeraar

Aansprakelijkheid -> vergoeding door FMO Zorgverstrekker is niet of onvoldoende verzekerd: FMO betaalt en vordert terug van Zorgverstrekker Zorgverstrekker is voldoende verzekerd maar weigert te vergoeden: FMO vordert terug schade ≥ ernstdrempel  FMO betaalt schade < ernstdrempel  FMO betaalt niet Zorgverstrekker is voldoende verzekerd én verzekering aanvaardt aansprakelijkheid, maar doet een “kennelijk onvoldoende” voorstel: FMO betaalt + vordert terug bij VZ + 15% extra

Middelen van het FMO Middelen ter beschikking gesteld van het FMO om zijn opdracht te vervullen opvragen van documenten en informatie (art. 15) klinisch onderzoek door een intern arts van het FMO expertise : Eenzijdig (art. 17, § 1) Tegensprekelijk (art. 17, §2) het “horen” van de partijen (art. 17,§5)

Bijzonderheden van de procedure Het FMO is geen rechtbank, het betreft een buitengerechtelijke procedure. Het FMO behandelt adviesaanvragen en geen klachten. Het onderzoek heeft betrekking op de totaliteit van de zorgverstrekking en de oorzaak van het ongeval. De beschikbare onderzoeksmiddelen kunnen gecombineerd worden

Eenzijdige en tegensprekelijke expertises Art. 17 : § 1. Het Fonds kan een beroep doen op gespecialiseerde beroepsbeoefenaars om precieze informatie te krijgen over een specifieke aangelegenheid. § 2. Tenzij de aanvraag kennelijk onontvankelijk of ongegrond is, of tenzij alle partijen bij de procedure er afstand van doen, organiseert het Fonds een tegensprekelijke expertise, indien er ernstige aanwijzingen zijn dat de schade de graad van de ernst bedoeld in artikel 5 bereikt.

Expertises De interne artsen van het FMO bepalen : het type expertise; de documenten; de specifieke vragen; de partijen; De noodzaak van een domeindeskundige. De aangestelde expert kan voor de start of tijdens zijn opdracht opmerkingen of vragen omtrent elk van deze punten formuleren. Het FMO zal ze onderzoeken en het vervolg bepalen, zie bijvoorbeeld uitbreiding van expertise.

Bijzonderheden expertiseopdracht “Disclosure” “De deskundige vermeldt, bij de aanvaarding van zijn opdracht, zijn competenties, d.w.z. zijn diploma, erkenningen als specialist, beroepservaring met betrekking tot het voorwerp van zijn opdracht, alsook eventuele strafrechtelijke en/of tuchtrechtelijke veroordelingen in verband met zijn beroepsuitoefening, alsook eventuele belangenconflicten, zoals werkzaamheden of adviesverlening voor verzekeringsmaatschappijen of andere opdrachtgevers. De deskundige vermeldt deze gegevens eveneens in het deskundig verslag.”

Eenzijdige (EE) en tegensprekelijke expertises (TSE) Het FMO kan een TSE organiseren indien er ernstige aanwijzingen zijn dat de ernstgraad is bereikt. Het FMO kan altijd een TSE organiseren. Het FMO kan altijd een EE organiseren. Een combinatie is mogelijk.

Eénzijdige expertise (art. 17,§1) Eenzijdig technisch advies Tenzij anders bepaald in de opdracht betreft het louter een advies aan het FMO (intern), dus : medisch verslag enkel overmaken aan het FMO; klinisch onderzoek enkel op vraag.

Tegensprekelijke expertise (art. 17,§2) -principes Betreft een buitengerechtelijke expertise Het FMO volgt de bepalingen zoals weergegeven in de wet van 31 maart 2010 en de richtlijnen van het beheerscomité. Wanneer een partij op regelmatige wijze uitgenodigd wordt op een zitting, kan (moet) de expert zijn opdracht verderzetten

TSE (art. 17,§2) – overmaken stukken Het FMO stuurt alle relevante stukken aan alle partijen met een inventaris De partijen moeten bijkomende stukken op een tegensprekelijke wijze overmaken, dus een kopie aan alle partijen met een inventaris.

Verslag EE/TSE belang van een goede motivatie (art. 17,§2) Waarom? De partijen moeten de zaak goed kunnen begrijpen en overtuigd zijn. in geval van betwisting voor de rechter is een coherent advies onontbeerlijk. Hoe? Evenwichtig besluit : de argumenten van de partijen behandelen. Motiveren op basis van : literatuur; standaarden : “good clinical practice rules”; vaststellingen van de expert. Antwoorden op de vragen in de opdracht. Feitelijk blijven

MOZA Medisch Ongeval Zonder Aansprakelijkheid FMO vergoedt indien ernstige schade

MOZA - wettelijke definitie “medisch ongeval zonder aansprakelijkheid " : “een ongeval dat verband houdt met een verstrekking van gezondheidszorg dat geen aanleiding geeft tot de aansprakelijkheid van een zorgverlener, dat niet voortvloeit uit de toestand van de patiënt en dat voor de patiënt abnormale schade met zich meebrengt. De schade is abnormaal wanneer ze zich niet had moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap, de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie. Het therapeutisch falen en een verkeerde diagnose zonder fout zijn geen medisch ongeval zonder aansprakelijkheid” (art 2 § 7 , Wet van 31 maart 2010)

MOZA - ABNORMALE SCHADE Nieuw subjectief recht Enkel van toepassing bij geen aansprakelijkheid Juridisch begrip dat overgelaten wordt aan de interpretatie van het FMO

MOZA - ABNORMALE SCHADE “abnormaal” Verschilt van het courant taalgebruik Wordt ingevuld “in concreto” Geen vaste drempel “in abstracto”

ALGORITME ABNORMALE SCHADE - Is de schade in verband met een zorgverstrekking ? (causaal verband) Geen MOZA + + Is de schade een gevolg van een verkeerde diagnose zonder fout ? Geen MOZA Zorgverstrekking - + Vloeit de schade voort uit de toestand van de patiënt ? (oorspronkelijke toestand/ ziekte) Geen MOZA - + Is de schade een gevolg van een therapeutisch falen ? Geen MOZA - Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap ? Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie ? - & - OF Abnormale schade Geen MOZA + + MOZA Is de ernstgraad bereikt ? + - Vergoeding Geen vergoeding

De schade is vermijdbaar De schade had zich niet moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap (alsook het hoogste niveau ervan)

De schade is: vermijdbaar De huidige stand van de wetenschap Indien in de huidige stand van de wetenschappelijke kennis (alsook het hoogste niveau ) de schade had kunnen vermeden worden, moet hij aanzien worden als abnormaal Parl. Doc. Memorie van toelichting, doc 52, 2240/001 p. 26

Indicatoren : de schade is vermijdbaar Een andere behandelingstechniek bestaat De andere behandelingstechniek zou in casu toepasbaar geweest zijn De andere behandelingstechniek leidt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk niet tot dezelfde complicatie (of neveneffect) of een complicatie (of neveneffect) met een vergelijkbare of grotere ernst. De andere bestaande behandelingstechniek heeft dezelfde of een vergelijkbare succesratio.

Indicatoren : de schade is vermijdbaar Hoe een andere behandelingstechniek aantonen ? Medische literatuur De niet-gepubliceerde opinie van een vakspecialist De opinie van de deskundige

ALGORITME ABNORMALE SCHADE - Is de schade in verband met een zorgverstrekking ? (causaal verband) Geen MOZA + + Is de schade een gevolg van een verkeerde diagnose zonder fout ? Geen MOZA Zorgverstrekking - + Vloeit de schade voort uit de toestand van de patiënt ? (oorspronkelijke toestand/ ziekte) Geen MOZA - + Is de schade een gevolg van een therapeutisch falen ? Geen MOZA - Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap ? Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie ? - & - OF Abnormale schade Geen MOZA + + MOZA Is de ernstgraad bereikt ? + - Vergoeding Geen vergoeding

De schade is onvoorzienbaar De schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie ?

Indicatoren :onvoorzienbaar De globale gezondheidstoestand Meerdere algemene risicofactoren voor complicaties ↘ a. De leeftijd, de constitutie, de lichamelijke conditie… b. De chronische ziekten c. Vroegere ziekten, operaties d. Geneesmiddelengebruik e. Levensgewoonten De reden/oorzaak/doel van de zorgverstrekking: Er is geen aandoening (preventief, vaccineren,…) ↗ Er is een aandoening die goedaardig, banaal, zelflimiterend, … is Er is een aandoening die ver staat van de schade Er is een verhoogd risico bij deze patiënt voor deze complicatie ↘

Indicatoren :onvoorzienbaar De zorgverstrekking zelf De complicatie(s) Eenvoudig ↗ Beproefd, gekend Hoger algemeen risico (dus niet m.b.t. het risico dat zich heeft voorgedaan) ↘ Hoger specifiek risico (dat zich gerealiseerd heeft) ↘↘ Prevalentie oorspronkelijke complicatie laag ↗ Prevalentie uiteindelijke schade laag Opeenvolgende serie van complicaties Samenloop van complicaties Grotere functionele weerslag van de complicatie(s)

ALGORITME ABNORMALE SCHADE - Is de schade in verband met een zorgverstrekking ? (causaal verband) Geen MOZA + + Is de schade een gevolg van een verkeerde diagnose zonder fout ? Geen MOZA Zorgverstrekking - + Vloeit de schade voort uit de toestand van de patiënt ? (oorspronkelijke toestand/ ziekte) Geen MOZA - + Is de schade een gevolg van een therapeutisch falen ? Geen MOZA - Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de huidige stand van de wetenschap ? Had de schade zich niet moeten voordoen rekening houdend met de toestand van de patiënt en zijn objectief voorspelbare evolutie ? - & - OF Abnormale schade Geen MOZA + + MOZA Is de ernstgraad bereikt ? + - Vergoeding Geen vergoeding

Enkele cijfers

advies FMO tot maart 2018

Cijfers op 16/03/2018 Ingediend sinds 2 april 2010 : 4419 Dossiers gesloten fase 1 : 307 Dossiers open fase 1 : 144 Dossiers gesloten fase 2 : 121 Dossiers open fase 2 : 2534 Dossiers gesloten fase 3 + geschil : 1342 Dossiers open fase 3: 91(schadevergoeding)

Schadevergoedingen betaald door FMO sinds 2012 Type Aantal Totaal Gemiddelde Moza 23 5.075.994€ 220.695,4€ BA 36 4.914.644€ 136.517,9€

Cave : beperkte aantal dossiers preventie Cave : beperkte aantal dossiers

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel

Primum non nocere Publicatie van institute of medecine committee on quality Care in America

Communicatie voor en na de ingreep Ook als het misging Ook als het resultaat niet is zoals zoals gewenst

informatie Realistische verwachtingen Controleer of info begrepen is Zwaarte van de ingreep Mogelijke verwikkelingen Outcome Controleer of info begrepen is

“ dokter jij moet mij helpen, zo kan het niet meer” Indicatie Absolute Relatieve “ dokter jij moet mij helpen, zo kan het niet meer”

Inspanning patiënt

TKP= nieuwe knie Nieuwe knie = nieuw been = nieuwe mens Stappen = lopen = dansen = springen

Wees bescheiden Mirakels in Lourdes, Banneux of Scherpenheuvel

Collegialiteit kritiek op het werk gevaarlijk

Bedankt voor de aandacht Vragen ?