Kick-offbijeenkomst <datum>

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Advertisements

Aan de slag met vakmanschap! Kick-offTeam/datum. Film Vakmanschap.
Door goede gesprekken groeien
De Sociale Barometer De compacte, snelle en doeltreffende personeelsenquête; echte verbeteringen, hogere waardering, groter draagvlak.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Werkoverleg Leidinggeven Blz. 95.
Implementeren doe je samen
Geïntegreerde integriteit: hoe werkt u daaraan?
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Het is spannend en dat mag
Marc de Roos Amersfoort 29 november 2007 ID-game een ervaring in samenspel.
WELKOM Programma GC: gevolgen voor de eigen organisatie Drie manieren: presentaties discussie broodje.
Een theoretische verkenning
VERANDEREN? BLIJF VOORAL JEZELF!.
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Aan de slag met waarderend vernieuwen
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
De Rode Knop van Viattence
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
BUURTBEMIDDELING. ALGEMEEN Definitie Bemiddelen Tussen (groepen van) personen Eenzelfde buurt betreden/ gebruik maken Methodiek Geïnspireerd op de methodiek.
Vergadertechnieken. Uit welke vaste onderdelen bestaat een vergadering? Vooraf weet iedereen wanneer en waar de vergadering plaatsvindt.Vooraf weet iedereen.
Great Place To Work ® © Great Place To Work ® Institute Nederland, 2009 VGN voorlichtingsbijeenkomsten 11 november november november 2009.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Evaluatie voortgang Scouting Academy. Resultaten en wat gaan we ermee doen? a.Eerste inkijk in belangrijkste uitkomsten b.Discussie in subgroepen c.Aanbevelingen.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
LAGERHUIS DEBAT DEBATTEREN 1. 1.Beargumenteerd je mening geven. 2.Wat een (Lagerhuis)debat is. 3.Hoe je een debat voorbereidt en voert. 2 AAN HET EINDE.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Anders kijken, anders doen
Medewerkersonderzoek Workshops “aan de slag” 13 en 14 september 2017
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Dialoog aan tafel [logo organisatie].
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Succesvol implementeren in de zorg
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Behavior Based Safety Warehousing
Leren op de werkvloer Leren gebeurt niet vanzelf Wij ondersteunen deelnemers daarom in hun eigen praktijk. Hiervoor hebben wij een innovatieve methodiek.
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
De Kwaliteit Verbetercyclus
Ouders en school samen Maart 2016
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Training Vergaderen Een project van: In opdracht van:
Duurzame inzetbaarheid
Toolbox Ongunstige werkhouding
Bord in de Klas November 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Duurzame inzetbaarheid
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
Gedragsproblemen en stoornissen
ADL Les 1.
Samen werken aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

Kick-offbijeenkomst <datum> Aanpak Organisatieklimaat Kick-offbijeenkomst <datum> <Ruimte logo organisatie>

Welkom!

Programma Zorg ook goed voor jezelf 12.35 - 12.45 uur <naam bestuurder> Dialoog over gezond en veilig werken 12.45 – 13.00 uur <naam projectleider> Aanpak Organisatieklimaat 13.00 - 13.15 uur <manager projecten IZZ of projectleider> Drie rondes drie stappen 13.15 – 13.45 uur <naam projectleider>

Zorg ook goed voor jezelf! <Naam bestuurder>

Persoonlijke anekdote Starten met een persoonlijke ervaring van de bestuurder op de werkvloer met het gekozen thema (bv werkdruk, fysieke belasting). Een ervaring vanuit ik-vorm verteld over bijv: Moeilijk gedrag van een cliënt en wat dit met je doet. Werkdruk in de zorg en de gevolgen ervan. Dilemma’s op de werkvloer: goede cliëntzorg versus eigen gezondheid. Waarom dit thema mij persoonlijk na aan het hart ligt, wat mij drijft.

Beleid door de jaren heen Korte uiteenzetting van beleid en ontwikkelingen van afgelopen jaren rondom het gekozen thema. We doen al veel en dat is ook nodig. Zorg ook goed voor jezelf!

Landelijke tendensen De zorgcomplexiteit neemt toe, daarmee kunnen we de toename van werkdruk niet altijd voorkomen. Gezondheids- en veiligheidsbeleid is niet hetzelfde als je gezond en veilig voelen. Medewerkers die zelf gezond en veilig werken geven betere zorg.

Statement Stellig statement waaruit de onvoorwaardelijke steun voor het bespreekbaar maken blijkt. Bijv: Ik wil dat mijn medewerkers zich altijd veilig kunnen voelen op hun werk en dilemma’s die hun gezondheid of veiligheid in de weg staan met elkaar en hun leidinggevende bespreken. Open, eerlijk en oordeelvrij. Iedereen heeft recht op een gezonde werkplek. Dat is beter voor de organisatie, beter voor de medewerker en ook beter voor de cliënt. Daarom zet ik mij persoonlijk in voor dit doel.

Dialoog over gezond en veilig werken: <Thema eerste ronde invullen bv fysieke belasting> <naam projectleider>

Discussie Korte dialoog met aanwezigen, aan de hand van voorbeeldvragen. Steeds 1 vraag / stelling in beeld. Bijv.: - Wat is onze norm als het gaat om gezond werken (bv. werkdruk/veiligheid)? - Wanneer is een dialoog een goede dialoog? - Wat zijn de belangrijkste dilemma’s, de dilemma’s die we vaak ervaren? -Leidt kiezen voor je eigen gezondheid tot betere zorg? -Alle afspraken om veilig en gezond te werken zijn aanwezig. Maar ik voel /ervaar geen veiligheid.

Aanpak Organisatieklimaat <naam manager projecten IZZ of naam projectleider>

Organisatieklimaat

Maak gezond en veilig werken bespreekbaar Doel Dialoog over dilemma’s vanuit vakmanschap en professionalisering. Dialoog van werkvloer tot bestuur/directie en vice versa. Met dialoog start een oplossing voor gezond en veilig werken. Resultaat De dialoog over gezond en veilig werken is een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk.

Uitleg aanpak De aanpak bestaat uit drie stappen. De teams doorlopen iedere ronde drie keer. De organisatie heeft een keuze gemaakt over welk thema welke op dit moment het belangrijkste is of voor problemen zorgt. In onze organisatie is dat <thema noemen> Stap 1: ‘Teampeiling’ hierin geven de medewerkers individueel hun mening over één thema. (Eventueel aangevuld met teamcoachingssessies) Stap 2: ‘Teamdialoog’ hierin gaat het team met elkaar in gesprek over de stellingen en uitkomsten van de peiling. Stap 3: ‘Bestuurder op de werkvloer’ hierin komt een bestuurder/directeur op de werkvloer en gaat het team met hem/haar in gesprek over de uitkomsten van de teamdialoog.

Wie zijn betrokken bij de Aanpak? 1. Projectteam Projectleider: stuurt het project op procesniveau aan en is het aanspreekpunt voor de interne organisatie. .. 2. Deelnemers aan de Aanpak Organisatieklimaat Zorgmedewerkers op de werkvloer: zij voeren de dialoog in hun team. Teamleiders/taakverantwoordelijken: zij zorgen dat de dialoog in hun team op gang komt en blijft. Bestuurder/directeur: één persoon in het hoger management van de organisatie. Hij of zij draagt de Aanpak Organisatieklimaat uit in woord en daad.

Drie rondes drie stappen <naam projectleider>

Stap 1 Teampeiling Ophalen van de meningen van Zorgmedewerkers als input voor de teamdialoog. Website waar je anoniem kunt reageren op stellingen over gezond en veilig werken. Werkt op pc, tablet, smartphone, invullen kost 10 minuten Eerste Teampeiling: [datum!]

Teamcoachingssessies De teamleiders/taakverantwoordelijken krijgen iedere ronde een teamcoachingssessie van een professionele teamcoach: tools en methodieken om eigen competenties om een dialoog met teams te voeren te versterken, verhogen kwaliteit van het gesprek in het team, het team in staat stellen gezamenlijke afspraken te maken over het thema, medewerkers in hun kracht zetten en vergroten zelfstandigheid, leren begeleiden van het proces in het team. De teamleider heeft geen actieve rol in de inhoudelijke discussie! Eerste teamcoachingssessie voor teamleiders/taakverantwoordelijken: [datum] (dagdeel)

Stap 2 Teamdialoog De zorgmedewerkers gaan in dialoog over <thema ivullen>. Face-to-face, tijdens werkoverleg (30-60 min). Resultaten van de (online) discussie worden besproken onder leiding van de teamleider, die hiervoor teamcoachingsvaardigheden inzet.

Stap 3 Bestuurder op werkvloer De bestuurder komt langs om in gesprek te gaan met de zorgmedewerkers over het onderwerp <thema invullen>. Op een vooraf aangekondigde datum, tijdstip (30-60 min) en locatie. Ieder teamlid is welkom (minimaal 3). Open gesprek van beide kanten, oordeelvrij!! Bestuurder neemt de uitkomsten van het gesprek mee naar het hoger management- team en koppelt de vervolgacties terug aan het team.

Wat hebben we tot nu toe gedaan? Vertel wat je in de voorbereidingsfase hebt gedaan. Wie zijn er betrokken? Draaiboek gemaakt? Waar staan we nu?

Planning Aanpak Organisatieklimaat Activiteiten en mijlpalen Op weekniveau Over de projectperiode

In drie rondes komen tot een eerste dialoog

“Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat we beter voor ons zelf moeten zorgen willen we de optimale zorg aan cliënten kunnen geven. Het voor onszelf zorgen schiet er nog wel eens bij in” Ervaringen . “Vooral bij de ronde over psychische belasting kwam in ons team een goede discussie op gang. Teamleden waren heel open. Dat is niet altijd het geval. Er kwamen echt goede zaken op tafel.”

1e Tafelronde Opdracht: Stelling:

2e Tafelronde Opdracht: Stelling:

3e Tafelronde Opdracht: Stelling:

En nu volhouden! www.izz.nl/organisatieklimaat Volhouden en deel laten uitmaken van je dagelijkse werk. Houd de dialoog over gezond werken op gang Zet het op de agenda van het teamoverleg Maak tijd vrij om te praten over je eigen gezondheid www.izz.nl/organisatieklimaat

We maken er een succes van! Als bestuurder/directeur ambassadeur is van de aanpak, heeft het draagvlak en worden er mooiere resultaten behaald! De gedreven projectleider zorgt voor een soepele uitrol van het project en zorgt voor verbinding. De teamleider die stuurt op proces en niet op inhoud bereikt mooie resultaten. Als medewerkers oplossingsgericht zijn en bereid zijn om het gesprek aan te gaan dan worden er snel resultaten geboekt. Teams die van elkaar willen leren zijn het meest succesvol in deze aanpak.

We spreken elkaar binnenkort!