De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Identiteitsverankering
Advertisements

Opkomen voor jezelf.
Samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten verbeteren
Helmie Mulder Amersfoort maart 2010
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Situational Influences on the Use of Communication Technologies A Meta-Analysis and Exploratory Study B. van den Hooff, J. Groot, S. de Jonge.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Werken met Nurse practitioners: “effecten van functie differentiatie op de grens van care en cure". Ik wil graag iets vertellen over mijn promotie onderzoek.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Zorginnovatie in een academisch netwerk
Domotica en kwaliteit in de (ouderen) zorg
Heb lief, alsof je nooit werd gekwetst...
Inhoud presentatie - doel van de presentatie - aanleiding onderzoek
zou nog niet zo slecht zijn!
Kleinschalig wonen voor mensen met dementie
Leren in een werkende omgeving
Informeel Leren Hoe breng je dit in kaart? Door: Kathleen Schlusmans en Jo Boon.
Puppy-training Les Een Spelen met hoe je de aandacht kunt richten.
WAT BEWEEGT JE TOT ACTIE?
Bron: Baarda, B. (2014). Dit is onderzoek!. Wat is een theoretisch kader? ‘Een theoretisch kader is een overzicht van bestaande kennis en inzichten over.
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
V OETBAL ACTIVEERT THUISLOZEN A ball can change the world Helen Blow Evelien Martens – 1BaO AO.
2.7. Samenvatting Chaymae Faïk 1BASWA. 1. Een bepaalde manier van zorgen 1989: Eerste Nederlandse, kleinschalige woonvorm Eind de jaren 90  populair.
Er zijn momenten in je leven waarin je iemand zo kunt missen
Mondriaan Symposium 17 maart WORKSHOP MONDRIAAN SYMPOSIUM 17 MAART 2016 FRANS HEUS Ga toch fietsen! Mondriaan Symposium.
Zorg dat de Docent blijft: Maak van Onderzoek een spannende Onderneming! Joseph Kessels De Haagse Onderzoeksdagen De Haagse Hogeschool 13 april 2011.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
Partijontwikkeling Externe Relaties 9 januari 2016.
Cliëntervaringsonderzoek Epilepsiecentrum Kempenhaeghe Sector Zorg & Dienstverlening Kwaliteitsdag VGN Door Esther Landsheer, MSc. Orthopedagoog.
Waarom zou ik CtrlWORK op mijn computer activeren? Volgende = → toets.
Rituelen Geheugensteuntjes op vaste tijdstippen op de dag waarmee u nieuwe gewoontes kunt realiseren Volgende = → toets.
Hoe wilt u oud worden? Vriendenbijeenkomst Kasteel Groeneveld 28 oktober 2016.
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf verkopen!
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf presenteren!
Observeren Les 3.
Bepaal jouw SuperPowers!
Consumentengedrag Leren I
Persoonsgerichte zorg
ICT in het speciaal onderwijs
Wat zit er allemaal in je hoofd ?
“Iemand denkt aan mij en wil belangeloos iets voor mij doen”
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
De Wever Zorg Innovatie Centra
H2 Een leven lang leren.
Disclosure belangen NHG spreker
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
© UNIEK IN DE KLAS.
Psychiatrie in het verpleeghuis
Het ontwikkelen van een toetsbaar kwaliteitskader voor gezinshuizen
Praktijkgericht onderzoek
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Persoonlijk Leiderschap
Lesgeven zonder cijfer?
Methodiek Observeren.
Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Observeren Les 2.
Werken met plezier en goed presteren
Welkom bij DAIly NURSE.
5 valkuilen & Tips.
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Naar een waardengedreven organisatie
Inspelen op innovaties
Gewoon pubergedrag? Over Relaties
Observeren Les 2.
Project gamemarket Les 1.
Transcript van de presentatie:

De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol A. RN, MSc1; Jukema JS. RN, PhD2,3; Smits CHM. PhD2 1 Beweging 3.0, Amersfoort; 2Onderzoeksgroep Innovatie in de Ouderenzorg Christelijk Hogeschool Windesheim, Zwolle ; ³Huntington University, Sudbury, Canada Introductie Een systematisch literatuuronderzoek (Van den Pol et all, 2011) concludeert dat er aanwijzingen zijn dat kleinschalige zorg positieve effecten heeft op persoonlijke vervulling en werktevredenheid van verzorgenden. Er is weinig bekend over de betekenis die verzorgenden geven aan het werken in een kleinschalige woonsetting. Methode Kwalitatief beschrijvend onderzoek volgens de empirische fenomenologie. Twaalf verzorgenden werkzaam in een kleinschalige woonsetting voor mensen met dementie zijn doelgericht geselecteerd. Data zijn verzameld via open interviews en een groepsinterview met verzorgenden. Analyses verliepen volgens de methode Colaizzi. Thema’s Genoemde voorbeelden Huiselijk en Gezellig Verantwoor-delijkheid en Zelfstandigheid Intensieve Relaties Waardering ‘Het is wel lekker rustig. Je kan de bewoners wat meer aandacht geven, want ben je met meerderen dan ga je weer met elkaar gezellig zitten kletsen.’ ‘Je moet alle zorg zelf kunnen verlenen. Alles doe jij, jij bent verantwoordelijk, dat voelt goed.’ ‘Werken in een kleinschalige omgeving geeft echt een band, en je bewoner is niet langer een bewoner, zeg ik altijd, eh, zij zijn mijn mensen. Je bent echt zo sterk verbonden’. ‘Als je heel rijk wilt worden dan moet je dit niet doen. Je hebt hier een andere beloning. Als je die glimlach krijgt of die bepaalde maniertjes, dan ben ik gelukkig.’ Resultaten De verzorgenden kennen een positieve betekenis aan: De huiselijke en gezellige werkomgeving Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, Intensieve relaties met bewoners De waardering van bewoners en familieleden Het alleen werken heeft ook een keerzijde: Verzorgenden missen het overleg met en de gezelligheid van collega’s. Conclusies Instellingen in de ouderenzorg doen er goed aan aandacht te besteden aan de werkomgeving, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van medewerkers, intensieve relaties tussen medewerkers en bewoners en waardering van bewoners en familieleden. Het zijn vermoedelijk relevante thema’s voor het boeien en binden van medewerkers in kleinschalige woonsettingen voor mensen met dementie. Daarnaast is het belangrijk om in te spelen op het gemis aan collega’s in het kleinschalig werken door bijvoorbeeld formele en informele momenten van overleg te creëren. anneke.vandenpol@beweging3.nl Gerelateerd onderzoek: Van den Pol - Grevelink, A., Jukema JS, Smits CHM. Person-centred care and job satisfaction of caregivers in nursing homes. A systematic review of the impact of different forms of person-centred care on various dimensions of job satisfaction. Int J Geriatr Psychiatry 2011;5:113-24