De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?"— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?
Schakeldag 26 juni 2018 Den Bosch Jolanda Oosting – Rijkswaterstaat Aad Scheffer – Provincie Noord-Brabant

2 Bij veranderen veel aandacht naar inhoudelijke en praktische zaken om van A (waar staan we nu) naar B (waar willen we naartoe) te komen Waar gaat bij jullie de aandacht vooral naar uit? Deze ‘harde’ kant helpt B te bereiken, maar er is ook aandacht nodig voor de onderstroom om echt te veranderen. Transitie is het psychologische proces dat mensen doormaken als ze de impact van een nieuwe situatie doorgronden. Het gaat over de emotionele verandering die je moet doormaken om je weer opnieuw te kunnen verbinden aan de nieuwe situatie en wat daaruit voortvloeit.

3 Elk gedrag heeft een functie.
Ook ongewenst gedrag heeft een functie. Profiteer van de informatie die ’tegenstanders’ de organisatie geven. Het helpt je om te begrijpen welke dynamiek er gaande is. Dus bedenk: welke functie heeft dit gedrag, probeer er serieus, open en zonder oordeel naar te kijken. Erken de bijdrage van de mensen die in een bepaalde fase zitten.

4 Bestuurlijke omgeving
Transitieproces Bovenstroom- formele proces van organiseren; de stroom van activiteiten die we managen Model projectbesluit Plannen van Aanpak OW Ketenpartners Context organisatie Begroting Werkwijze(s) Projectplannen implementatie OW Managementbijeen-komsten Klant Bestuurlijke omgeving A urgentie Dynamiek organisatieontwikkeling veranderopgave omgevingswet organisatie B Kunnen en blijven werken met en in de geest van de OW Veranderingen in de bovenstroom en transities in de onderstroom zijn met elkaar verbonden. Als we de processen in de onderstroom leren (h)erkennen en voorspellen kunnen we daar onze activiteiten op af stemmen en de verandering soepeler laten verlopen. We doorlopen zo de fases in transitie. Iedere fase heeft zijn waarde en is belangrijk voor de transitie. Iedereen doorloopt de fases bij ingrijpende veranderingen, op je eigen manier en in je eigen tempo. Fases lopen door elkaar heen en je kunt ook meerdere fases tegelijkertijd doorlopen. Het nieuwe begin Loslaten Niet weten Werkdruk Het ‘echte’ gesprek Creatie Leren en ontwikkelen Culturele transitie Verbinding maken Erkennen emoties Betekenis geven Mobiliteit Vitaliteit Onderstroom – de betekenis die mensen aan verandering geven; de ‘zachte’ kant met harde gevolgen © Plan B

5


Download ppt "Workshop Voorbereiding op de Omgevingswet – hoe creëer je beweging?"

Verwante presentaties


Ads door Google