Het nieuwe Food Center Amsterdam Hoe moet de binnenstedelijke groothandelsmarkt zijn logistiek organiseren?
De herstructurering van het FCA
Oud versus nieuw Het huidige FCA Het nieuwe FCA (‘nFCA’) Opp marktterrein 23,3 hectare 16 hectare* M2 BVO Ca. 100.000 95.000 – 110.000 M2 Footprint Ca. 80.000 Ca. 72000 (incl. collectieve ruimte) Parkeerplaatsen 600-1000 (gemengd) Klanten: ruim 400 Personeel (dak): ca 500 Vrachtwagens: ca 120 Inkomende logistiek** 300-400 vrachtwagens Meer… Klantenbezoek** 1000+ Frequentie omhoog, volumes omlaag Uitgaande logistiek** ?500? Nieuwe concepten en modaliteiten. # Aantal ondernemers Ca. 70 Ca. 50 Looptijd transitie - 5 tot 7 jaar Organisatiegraad ondernemers Ca. 90% lid van Verenigde Bedrijven (belangen behartiger en voorganger VH) 100%; nu VH, straks coöperatie i.o. * Inclusief voormalig KET Terrein ** Schattingen
Het nieuwe FCA: een kwaliteitssprong Marktmanagement door bedrijfsleven gericht op creëren toegevoegde waarde (afval, fust, toegang, energie) Opstallen voldoen aan alle eisen (voedsel, milieu) en zijn logistiek optimaal (van achter naar voren!) te gebruiken Markt en bezoekfunctie geborgd en uitgebreid Cross-docking en zuiver logistieke bedrijven uitgeplaatst Scheiding van verkeersstromen en parkeren (klanten, inkomende logistiek, personeel)
Waarom is dit niet zo eenvoudig Eisen van de stad onvoorspelbaar Regels zijn onvoorspelbaar – komt er wel een level paying field? Technische mogelijkheden veranderen: wat is de golden standard? Kracht van de markt: het collectief. Oplossingen moeten draagvlak hebben. Klanteisen ontwikkelen heel snel: hoe eet Amsterdam in 2030?
Wat we zoeken is het gesprek over… Best practices… Ontwikkelroutes… Inzichten in relevante technische platforms… Wat we NIET zoeken… Offertes (te vroeg) Kant-en-klare oplossingen (geloven we niet)
Logistiek op het FCA 2025 Creëert de hoogst mogelijke waarde voor de ondernemers op het FCA en voor de stad die zij bedienen tegen de laagst mogelijke impact op leefbaarheid van de directe omgeving Leidt tot het meest efficiënte en effectieve ruimtegebruik Is het fundament voor onze ‘license to do business’ op deze locatie