De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Marc Verbeeten 26-03-2012. Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Marc Verbeeten 26-03-2012. Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag."— Transcript van de presentatie:

1 Marc Verbeeten 26-03-2012

2 Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag te brengen. Doel is eigen, betaalbare en duurzame energie realiseren voor de leden Middel is de coöperatieve vereniging

3 Energie Coöperatie Boxtel 21 november 2012 opgericht December start individueel PV project met Boxtelse ondernemers in coalitie Februari start collectief PV project met Woonstichting Sint-Joseph Binnekort: Oprichting VEC Noord-Brabant Medio Mei/Juni: Eerste collectieve investering 200 leden (amper)

4 Waarom? Geloof in dat het anders moet… en kan! Transitie beperkt zich niet alleen tot de energiesector. Financiële wereld bevestigt noodzaak. Overheid en fossiele energieproducenten zijn te verweven om te kunnen veranderen. Transitie moet van onderaf komen.

5 Hoe? Maatschappelijke verankering met partijen met direct belang bij in toom houden woonlasten. Brede coalitie. Financiering initieel vanuit certificaten, later vanuit energierekening. Leden worden er persoonlijk beter van en kunnen dit proces alleen niet doorvoeren.

6 Wat Brede verankering ECB in Boxtel door Collectieve projecten; Levering van Stroom en Gas. Energielevering alleen mogelijk via coalitievorming. VEC wordt opgericht.

7 En dan? Het oprichten en besturen van een E-coöperatie = het runnen van een bedrijf Alleen worden er geen salarissen betaald Veel kennis opgedaan over: Het voorkomen van fouten; Financieringsconstructies; Energielevering; Procesmanagement; Etc.

8 En dan? (2) Deze ‘producten’ kunnen ten dienste van nieuwe en bestaande initiatieven gesteld worden. Procesgeld (Provincie, Rabo, Gemeenten) om te komen tot: Verbinding; Projectorganisatie; Inrichting van een BackOffice.

9 Toekomst Decentrale initiatieven verzorgen een belangrijk deel van de energievoorziening; Concepten worden gedeeld en gebruikt (ook) door conventionele energiemaatschappijen; Significante vertegenwoordiging van het maatschappelijk veld betekent een stoel aan de lobbytafel.

10 Regionaal/landelijk Projectmatige hulp bij opstart en exploitatie van Energiecoöperaties; Hulp bij opstart en management van projecten; Organiseren van energie in- en verkoop, de energierekening etc. Lobby Etc.


Download ppt "Marc Verbeeten 26-03-2012. Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag."

Verwante presentaties


Ads door Google