STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Transitie en transformatie Jeugdzorg
Advertisements

Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Startbijeenkomst voorlopersaanpak 23 april 2012
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Gedragsproblemen
Co -Teaching Praktisch, actief middel in de klas voor het vergroten/versterken van het handelingsrepertoire van de leerkracht.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
“Specialistische” zorg
Uitganspunten passend onderwijs
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
Pilot Multidisciplinair Zorgteam in school (MZT) HGW - HGI (handelingsgericht werken - handelingsgericht indiceren) Doel:
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
De Rotterdamse aanpak Wijk- en dagarrangementen brede school
Als taal leren niet vanzelf gaat; vroegtijdige interventie op maat
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Workshop Extra Leertijd Conferentie Children’s Zone 6 maart 2014.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
COT SWV VO februari 2015.
binnen Passend Onderwijs
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Ouderavond mavo 2 Dinsdag 15 september 2015.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Pascal van Schajik.  Uitleg  Filmpje  Casus  Bespreken  vragen.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Passend onderwijs en self-efficacy De leraar binnen passend onderwijs Woensdag 9 april 2014.
1Titel van de presentatie Passend onderwijs: Een kans voor de Jeugdgezondheidszorg?!
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
PASSEND ONDERWIJS IN DORDRECHT DORDTSE KINDEREN KUNNEN IN DORDRECHT NAAR SCHOOL Yvette van Hoof Directeur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Dordrecht.
Sterk VMBO deze school past bij mij! Informatie over onderwijs en ondersteuning op de VMBO- scholen van Sterk VO.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Samen bouwen aan een passend, veilig en duurzaam traject
Stichting Jeugdformaat
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Observatieplaatsing binnen het regulier onderwijs
Avila College meer dan onderwijs school voor mavo en onderbouw havo
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
voor Rotterdamse kinderen
Hoe kijken we naar kinderen?
Bijzonder onderwijs – Bijzondere zorg
Werkgroep Dyslexie-Onderwijs
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Annemarie Dam - Kwakman
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Overzicht modules CKG Glorieux
Juni juni 2018 najaar 2018 december 2018 Subsidie beschikbaar gesteld door minister Slob voor dekkend aanbod ondersteuning aan leerlingen.
Overzicht modules CKG Glorieux
Studiemorgen 5 september 2019 Ondersteuningsroute en OST
Transcript van de presentatie:

STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement in school, na school en in de thuissituatie november 2017

Het doel van Sterk in de Klas Ontwikkeling naar “Passend Onderwijs” : Intensievere samenwerking en verbinding tussen Jeugdzorg en scholen Vroegtijdige uitval te voorkomen Geïntegreerd aanbod “één kind, één gezin, één plan” Versterken van de basisondersteuning Aansluiten bij de Wet Veiligheid op school Kort herhalen: Samenwerking, verbinding, uitval voorkomen, geïntegreerd aanbod. Nieuw: richten op versterken basisondersteuning  o.a. aansluiten bij nieuwe wet sociale veiligheid en schoolklimaat (aanpassing aug 2017 2

Het onderwijszorgarrangement Gericht op het kind Versterken sociaal emotionele ontwikkeling Versterken schoolse vaardigheden Vroeg signalering Gericht op het gezin Versterken opvoedingssituatie thuis Versterken relatie met school Vergroten betrokkenheid ouders Gericht op de leerkracht Aansluiten op de vraag van het kind Signaleren van kindproblematiek of ontwikkelingsachterstand Versterken relatie met ouders Gericht op de school Hulpvragen gericht op het versterken van het pedagogisch klimaat binnen de school. Arrangement gericht op vier facetten  Plan inclusief schoolniveau 3

Verbindingen versterken JGT/ SMW/ SIDK en andere expertises binnen het OT Samenwerking tussen Sterk in de Klas en School Maatschappelijk Werk Brugfunctie van Sterk in de Klas en School Maatschappelijk Werk naar andere ambulant hulpverleners binnen het Jeugd en Gezinsteam. Vanaf januari sidk en smw onderdeel van het Jeugd en Gezinsteam. Lijnen benutten, snel kunnen opschalen en afschalen. 4

Traject Sterk in de Klas Startdocument wordt ingezet als “groeidocument” Betrokkenen: directeur, IB, team, SidK medewerker, begeleider Passend onderwijs, OT Aangevuld met de resultaten uit de QuickScan (nieuwe trajecten) Doelen worden samen opgesteld Intensiever traject van 1-1,5 jaar (Tussentijdse) evaluaties op basis van het startdocument Afbouw  opgestelde doelen behalen (géén PBS) Monitoren resultaten a.d.h.v. casusopbrengsten (JGT) en voortgang startdocument (JGT en Passend Onderwijs) Nieuw  alle scholen gaan profiteren van SidK middels een ambulante tijd Annouschka: Doel: basisondersteuning versterken en aan de slag met de 5-10% die (zeer) intensief aanbod nodig hebben. 20 uren op een school, 7 uren voor ambulante inzet per wijk Rol Passend onderwijs  uitleg quickscan Nieuwe trajecten  uitleg stadsdeelbijeenkomst in april. Afbouw  geen PBS, maar doelen vanuit startdocument 5

Ambulant traject Sterk in de Klas In te zetten op scholen waar geen Sterk in de Klas is Individuele vragen van kind, leerkracht en ouders (altijd werken in deze driehoek ) Eerst bespreken in het Ondersteuningsteam Zwaartepunt thuis- SMW Zwaartepunt school- SidK Als een interventie van SidK gevraagd wordt, via OT aanmelden bij JGT Wijkgericht zodra alle medewerkers ambulant kunnen werken. Tot die tijd stedelijk invullen, zoveel mogelijk rekening houdend met de wijk. 6

Ambulant traject Sterk in de Klas Interventie in de driehoek; kind, ouder, leerkracht Bij aanvragen voor Sterk in de Klas is er altijd sprake van een vraag die gerelateerd is aan de situatie in de klas/ school De ambulante interventie duurt maximaal 3 maanden. Is er een langere begeleiding nodig om het doel te kunnen behalen, dan is opschaling naar een andere vorm van hulpverlening op zijn plaats Onderscheid SMW en SidK vertellen (waar ligt zwaartepunt). 7

Sterk in de Klas tijdsplanning Streven is om Sterk in de Klas medewerkers wijkgericht in te zetten; hier groeien we naar toe. Per februari zijn 3 mensen beschikbaar voor ambulante Sterk in de Klas trajecten Na de zomervakantie komt er ruimte voor 2 nieuwe scholen Sterk in de Klas. We hebben te maken met een periode van afbouw op scholen en opbouw op nieuwe scholen. 8