Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Goede Week.
Advertisements

SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
11 december 2013 Herinrichting Liturgisch Centrum - een verdere toelichting -
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,
Cluster 23 “Nieuwe Maas”. Wat bespraken we op 14 februari 2010 terugblik.
Indeling van hoogtijdagen
WELKOM.
Deel 4 Leven als christen.
Visie 2020 Van kerkgebouw naar kerkplek. Stappenplan Zien: ◦Wat is de actuele situatie? ◦Januari 2012 – juni 2012 Oordelen: ◦Wat moeten we beslissen naar.
Pastoraal op school.
GAAN-DE-WEG Zondag 01 mei 2011: 09h00 Op weg naar het vormsel
De weg naar het voortgezet onderwijs
Ontmoeting tussen internaten en verwijzers op 16 november 2010.
Informatieavond 30 augustus De visie Op De Gabrie Mehenschool geloven we in het talent van ieder kind. Pedagogisch We zien de groep als het sociale.
Rituelen in het Christendom
Mijke Henstra Decaan 3-6 Vwo LOB Tweede Fase
Christelijke Boektiek de Vries te Drachten
Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.
Voorbereiding Eerste Heilige Communie een bijzondere tijd voor u en uw kind.
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
Voorbereiden … voor het Vormsel.
13 februari 09 RECHT OP LEREN… DAAR GAAN WE VOOR! Een unieke ontmoetingsdag voor mensen in armoede, medewerkers uit de basiseducatie en uit de armenorganisaties.
Feest van Genade Pasen 2015.
Een catechesejaar plannen.
Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 – agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben.
De Kerk bepaalde het ritme van het leven
Bezoek priester- en diakenstudenten van Vronesteyn
Op het Vormsel. * Maandelijkse bijeenkomsten * Op verschillende momenten: woe, za vm of nm * Activiteiten in grote groep maar ook in kleinere groepjes.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
WELKOM Informatieavond parochie Joannes de Doper 3 maart 2009.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers, projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren, lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 30 september.
Gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw o/d Dijle Studiedag Levende Geloofsgemeenschappen Leuven, 24/10/2015.
De overheid biedt scholen en scholengemeenschappen een relatieve autonomie zodat zij aan hun eigen schoolontwikkeling kunnen werken. Zij biedt daartoe.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Ambtsgroep Vieringen Werkplan Ambtsgroep Vieringen Beide voorgangers. Evenredige afvaardigingen vanuit de Kerkboerderij en Vredehorst. Taken:
OEPS ! DOOPSEL VERGETEN !? Mechelen 3 december 2015.
Projectbureau Herbestemming Kerken Begeleidingsaanbod voor steden en gemeenten voor haalbaarheidsonderzoeken rond de toekomst van parochiekerken Samenwerkingsverband.
Voorlichtingsavond Doorstroom 4 TL  4 Havo 11 november 2015.
Instructies GROOT ARTIKEL Aanvragen ALTIJD vooraan in rubriek of na parochienaam aanvragen.
Op weg naar een nieuwe morgen Advent op weg Al 3 maanden op 3 maanden.
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
‘Samen’ uitdagen tot ontwikkelen Basisschool De Ark.
Geestig: Brainstormtechnieken Wim Vervaeck. FASE 1: Brainstorm Divergeren = Rechtse hersenhelft Convergeren = Linker hersenhelft.
Het Onzevader in de catechese
Het huwelijk, goed nieuws!
Activiteiten voor misdienaars
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Welkom op deze voorlichtingsavond
Infoavond vormselvoorbereiding
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
Op weg naar pastorale eenheden
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Introductie op de Bijbel
Op weg naar pastorale eenheden
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Het vormsel … waarheen? Groenhove 18 juni 2019.
Vormselvoorbereiding 2019
Transcript van de presentatie:

Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017

Heb je zelf al een catechumeen begeleid? Wat zijn je ervaringen? Groepsgesprek Heb je zelf al een catechumeen begeleid? Wat zijn je ervaringen?

Groepsgesprek Wat zou tijdens de voorbereiding op de volwassendoop zeker aan bod moeten komen in de catechese?

2017 9 catechumenen 3 in (decanaat) Brugge, 6 verspreid over bisdom (Varsenare, Oostkamp, Torhout) Lesgeven – huwelijk – bekeerling – eerste communie kinderen Lokale begeleiding (en doopsel tijdens paaswake) Kathedraal: officiële opname (1e zondag vasten)

2018 8 catechumenen 3 in (decanaat) Brugge, 5 verspreid over bisdom (Harelbeke, Menen, Roeselare) Lesgeven – huwelijk – bekeerling – eerste communie kinderen Lokale begeleiding (en doopsel tijdens paaswake) Bisschopshuis: ontmoeting met de bisschop op 01.02.18 Kathedraal: officiële opname (eerste zondag van de vasten 17.02.18) Brugge: aansluiten bij 1e dag (ook nadien) en samenwerking met Sint- Michielsbeweging

Vragen?

Stappen naar het doopsel Het traject begint met een ‘pre-catechumenaat’, een fase van verkenning. Die bestaat uit een combinatie van lokale parochiale ervaringen en verdiepende gesprekken met de begeleider (en eventueel een groepje christenen). Gezamenlijke viering van de opname in het catechumenaat in de parochiekerk, liefst op de eerste zondag van de advent: 3 december 2017. Ontmoeting met de bisschop, tezamen met de andere catechumenen van het bisdom, in het bisschopshuis in Brugge: donderdag 1 februari 2018 om 19u30. Viering van de uitverkiezing tot het doopsel/naamopgave met alle catechumenen in de Sint- Salvatorkathedraal op de 1ste zondag van de vasten: 18 februari 2018. Liturgisch traject in de parochiekerk tijdens de vasten-zondagen. Doopsel tijdens de Paasnacht (31 maart 2018), normaliter in de parochiekerk. Tussendoor speelt zich een “catechetisch parcours” af dat initiërend is: het leert de Schrift en de liturgie kennen, het leert bidden, het leert de christelijke dienstbaarheid kennen. Het is een catechetisch traject, dat rekening houdt met de persoon en de situatie van de catechumeen en dat bestaat uit geregelde bijeenkomsten met de begeleider en met een begeleidend groepje. De map “Catechumenen op weg met het Marcusevangelie”, “Stapstenen voor catechumenen” of “Ontmoetingen” kan bij dat laatste eventueel als soepele leidraad dienen.

Aandachtspunten Het allerbelangrijkste is thuiskomen in de Kerk. Dat vraagt tijd en vooral hartelijke en kwaliteitsvolle ontmoetingen met gelovigen. Het belang van een goede begeleidingsgroep. Er zijn verschillende methoden om mee te werken. Initiatie via het Marcusevangelie, Stapstenen voor catechumenen, Ontmoetingen, … De essentie (van alle catechese) is Jezus leren kennen en de kans krijgen om een band met Hem op te bouwen. Ontmoetingsverhalen!

Stapstenen voor catechumenen Zes ontmoetingen met Jezus Christus Zes thema’s: welkom, levensterugblik, vergeving, bidden, navolging, kiezen Elke module vertrekt vanuit een ontmoetingsverhaal 3 perspectieven op de ontmoeting met Jezus: vanuit het leven, vanuit de Schrift en vanuit de kerkelijke traditie Een brochure voor de begeleider, een cahier voor de catechumeen Deelnemersmap (10 euro), begeleidersmap (12 euro) Uitgegeven bij Licap (Brussel)

Concreet Wanneer een volwassen doopleerling zich in de pastorale eenheid/federatie of parochie aandient, neemt de pastoor contact op met Piet Raes, als verantwoordelijke en contactpersoon voor het catechumenaat in het Bisdom Brugge. Hij meldt tevens de aanvraag van de catechumeen aan de bisschop via het geijkte formulier. Iemand van de diocesane commissie catechese – volwassencatechese gaat in gesprek met de plaatselijke verantwoordelijken om af te toetsen wat een zinvol en haalbaar geloofstraject kan zijn, ter voorbereiding van dit doopsel. Hierbij wordt zowel rekening gehouden met de context waarin de vraag gesteld wordt als met een aantal principes, waaronder de keuze voor een langere voorbereidingstijd binnen een geloofsgemeenschap, Bijbelse geloofsvorming en kennismaking met het christelijk leven. Het concrete vormingstraject van de catechumeen, samen met een aantal christenen, wordt vastgelegd.