De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
Opening Jaarrekening Diaconie Jaarrekening College van Kerkrentmeesters Stand van zaken beleidsplan Haskeroord Gemeente Evaluatie en voorstel inzake stiltemoment voor de dienst Rondvraag Sluiting

2 Beleidsplan Haskeroord
Stand van zaken

3 Waarom een beleidsplan?
Onze missie: “een open, inspirerende, gastvrije en zichtbare geloofsgemeenschap, waar mensen zich welkom en aanvaard weten en waar zij ruimte vinden om te zoeken naar de zin van het leven en de betekenis van Gods naam”. Onze opdracht: beleid te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat ook in de toekomst deze gemeenschap levend blijft zodat hieraan blijvend invulling kan worden gegeven.

4 Wat staat er in het beleidsplan?
Aansluiting bij beleidsplan PKN Maatschappelijke ontwikkelingen vragen om antwoord……… Secularisering Individualisering Digitalisering Netwerksamenleving Globalisering Een van de trends / gevolgen: krimp van de kerk. Kernvraag beleidsplan PKN: hoe blijven we een levende kerk in deze wereld?

5 Het antwoord: BACK TO BASICS
Minder regels, meer eenvoud en inhoud (bron is de bijbel), meer samen, meer ruimte. Drie principes zijn leidend: Transparantie Ruimte Eenvoud Elementen beleidsplan PKN vertaald naar beleidsplan Haskeroord

6 Wat te doen? Gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen en het beleid van de PKN: wat staat ons te doen in de komende jaren om onze kerkelijke gemeente levend te houden? Algemeen: Wat behouden? Wat versterken? Waar afscheid van nemen? Daar waar nodig meer naar buiten richten, meer samenwerking zoeken met omliggende kerken (bijv. Tsjûkemar-gemeentes) en lokale maatschappelijke instanties. Specifiek: vanuit de taakgroepen beleid en actiepunten geformuleerd.

7 Pastoraat Pastorale aandacht voor alle leeftijdsgroepen en meer ruimte voor aandacht voor de middengroep (20-30’ers) . De ontmoeting na de dienst stimuleren. Bezoekwerk voor de ouderen (80+). Intensivering van de samenwerking tussen het pastoraat en de diaconie Aandragen en uitwerken van ideeën voor de dorpen Haskerhorne en Vegelinsoord. (bijv.: maandelijkse maaltijd in het dorpshuis, een culturele avond voor het dorp) Bevorderen van saamhorigheid en omzien naar elkaar binnen de gemeente en in het dorp (voor mensen die geen lid zijn van onze gemeente). Aandacht voor publiciteit in diverse dorpskranten.

8 Diaconie Aandachtspunten in de dienstbaarheid:
Barmhartigheid: initiatieven bevorderen die bijdragen aan het oplossen van financiële, maatschappelijke en sociale problemen van individuen en groepen. Kortom: echt helpen (zeker in de omgeving) Rechtvaardigheid: meehelpen mensen tot hun recht te laten komen en er zorg voor dragen dat mensen in de samenleving mee kunnen doen Verantwoordelijkheid: werken aan verdere bewustwording van onze verantwoordelijkheid t.o.v. de schepping Gezamenlijk: diaken zijn we allemaal! In jaarlijkse plannen worden concrete acties vastgesteld. Daarnaast nog doelstelling: intensivering samenwerking met pastoraat

9 Jeugdwerk Doelstellingen:
Stimuleren betrokkenheid gemeente/ouders bij het jeugdwerk Meer aansluiting op de beleving en/of behoefte van de jongeren (hoe kunnen we als kerk relevant zijn voor jongere generaties?) Het jeugdwerk meer ‘inclusief’ laten zijn en daarmee ‘automatisch’ onderdeel uitmakend van de gehele kerk/gemeente. Aandachtspunten: Kwetsbaarheid door het (gering) aantal vrijwilligers Terugloop aantal jongeren Positieve ontwikkelingen: Wingsgroepen Samenwerking met de Tsjûkemar- gemeenten.

10 Kerkrentmeesters Administratie: onderzoeken mogelijkheden voor een gezamenlijk kerkelijk bureau voor Tsjûkemar- gemeenten (doel 2019). Kerkbalans: onderzoeken mogelijkheden om inkomsten op peil te houden. Begraafplaatsen: continuïteit in het beheer. Audio-Video systemen: onderzoek en besluit herinrichting kerkzaal voor gebruik audio/visuele middelen (2018/2019). Beheerder: zorg voor continuïteit. Onderhoud: herijking onderhoudsplan gebouwen (2019/2020)

11 Hoe nu verder? Mei – september: meedenken, ideeën en bijdrage vanuit de gemeente Oktober – november: concretisering en besluitvorming definitief plan Vragen? Opmerkingen?

12 Evaluatie en voorstel “stiltemoment” voor de dienst

13 Rondvraag en sluiting


Download ppt "Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google