JRK Netwerk 2015-2016 AANDACHT voor WERKEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Datagestuurd werken op de Ambelt Oosterenk
Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
Meerwaarde van eigentijds onderwijs
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Zelfsturing en executieve functies.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Omgaan met goed gedrag / pbs
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
School- en pedagogische psychologie
Omgaan met internaliserende problemen op school
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Begeleiding van experimenterende alcohol- en druggebruikende jongeren Werkgroep onderwijs, werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
1 Handelings Gericht Werken. 2 Inhoud presentatie Passend onderwijs Basis IHP Plan van Aanpak -Didactische doelen -Sociaal Emotionele doelen Klassenoverzicht.
HGW-Vuurvlinder Passend Onderwijs? Bezuinigingen? Handelings Gericht Werken Hulp vanuit de overheid?
1zorg-route.
Ervaringen Implementatie in Nederland
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs
Wouldn’t it be great if every single child could be succeed in school? (citaat aankondiging Dr. Heather Peshak George) Saskia Ceulemans, Hanneke de Jong,
SWPBS Conferentie 2014 Eindhoven
Presentatie Executieve functies
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
SWPBS Voorlichting SWV Zuid-Kennemerland
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Presentatie SWPBS-team
Programma Introductie. Monitoring Functies van het ZAT Samenwerken in een ZAT Aanbevelingen.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Kansen voor transformatie
Bijeenkomst September 2015
Groepsdynamiek 1.
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
Opdrachten en eindopdracht
Motivatie en Demotivatie Melany Mol. Wat bespreken we? De leerkracht De klas De school.
Keuzethema: differentiatie
Platform ‘Weert in Beweging’ Platform Weert in Beweging Iedereen gezond in beweging!
Tutorschap Taal Joke van Balen. Agenda Kennismaking Algemeen tutorschap Pilot Leeuwarden Opdracht Presentatie groepsresultaat Afsluiting.
Training Papegaaien. Inhoud Verwachtingen t.a.v. de training Inzicht + handelen Beelden bekijken Oefenen en ervaren Aansluiten WVTTK Vragen?
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Jij maakt het verschil! Altijd maar weer verbinding -over een pedagogiek van vertrouwen Pim Kalkman PBS coach Verus Conrector scholing & ontwikkeling Corderius.
Hoe pedagogisch handelen?
Good Practices VO Gouden weken en schoolstewards
(of belonen of bekrachtigen)
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Behavior Based Safety Warehousing
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
SWPBS activiteit Week 1 Les in goed gedrag in de gang geven en goed gedrag in de gang belonen met kaartjes (schoolbreed)
Naam school Datum Logo van de school
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
14 december 2017 bijeenkomst 5.
Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong
Presentatie voor teams Oktober 2018
PBS op het ROC MN Dinsdag 6 november 2018
Doubleren.
Doubleren.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
LEERLINGBESPREKINGEN
De druppel die de emmer doet overlopen
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

JRK Netwerk 2015-2016 AANDACHT voor WERKEN

Kennis Vermenigvuldigen Welkom! Kennis Delen = Kennis Vermenigvuldigen Cobi Brouwers Plein 013 Emilie Groot-Ketelaars Ontwikkelkracht in Onderwijs en Opvang Lili Wentholt en Inge Cools Consulenten Plein 013

Programma Kennismaking Presentatie Uitwisseling Vooruitblik

Kennismaking AANDACHT voor WERKEN

Deel 1 presentatie Lili Wentholt Begripsafbakening WERKHOUDING = lichaam + alertheid + motivatie+ aandacht Sensorische integratie

Reflectie 1 in Tafelgroep Sluit ons onderwijs voldoende aan bij de wijze waarop jonge kinderen hun aandacht richten en leren ? Is het kind schoolrijp? of De school kindrijp !

Piramide: “Passend onderwijzen” Preventie staat centraal Kandinskycollege, Maldenburcht , febr. 2010 drs. José Wichers-Bots Piramide: “Passend onderwijzen” Tertiaire Preventie: Gespecialiseerde individuele aanpak voor leerlingen met zeer risicovol gedrag ~5% Preventie staat centraal ~15% Secundaire preventie: Gespecialiseerde gezamenlijke aanpak voor leerlingen met risicogedrag Primaire preventie: School-/ Klassebrede aanpak voor alle leerlingen, alle teamleden & andere betrokkenen BAG is gebaseerd op een 3-lagen preventief piramidaal model vanuit de Verenigde Staten voor gedrag (School Wide Positive Behavior Support) De basis van het aanleren en oefenen van waarden wordt aan alle leerlingen geboden: 80-90% van de leerlingen heeft hier voldoende steun aan om zich gedragsmatig probleemloos te ontwikkelen en kan in allerleui situaties complimenten krijgen. Naast het feit dat positieve interacties tussen het team van de docenten en leerlingenmogelijk worden door het aanleren in de klas, kunnen leerlingen elkaar daarop aanspreken. Voor jongeren is de interactie met de peergroup belangrijk, een positief ingestelde groep rondom gedrag en leren helpt jongeren zich ook aan deze groepswaarden te houden (Sentse, 2010). Aan 10-15% van de leerlingen, risicoleerlingen, wordt dagelijks gedurende een bepaalde periode meer oefenmogelijkheden (doelgroepinterventie zoals Check-in , Check-out)(Crone et al., 2004) aangeboden, met meer mogelijkheden voor het aangaan van persoonlijke relaties in de school (Onderwijsraad, 2010), feedback en zelfmonitoring om alsnog het gedrag horend bij de verwachtingen van de school, te integreren in hun dagelijkse handelen en hiervoor dagelijks waardering te krijgen (door een vorm van beloning). Voor ernstige risicoleerlingen (1-5% van alle leerlingen) is er ruimte binnen scholen om intensieve individuele keten-interventies vorm te geven (wrap-around voorzieningen). Probleemleerlingen kunnen mede profiteren van de extra inzet door de bodem aan preventieve maatregelen die er al gelegd is op het eerste en tweede niveau. Good Practices van docenten met leerlingen op het tweede en derde niveau leveren weer inzichten op voor het effectief handelen van allen op het eerste niveau. ~80% v.d. leerlingen Uit: Blank (2010), afgeleid van www.pbis.org SWPBS 7

Deel 2 presentatie Lili Wentholt Voorwaarden om te komen tot zelfsturing en werkhouding Executieve functies

Reflectie 2 in Tafelgroep Welke nieuwe inzichten heb je gekregen over executieve functies en de begeleiding van jonge kinderen?

Deel 3 presentatie Lili Wentholt Kindfactoren en omgevingsfactoren Beïnvloeden van zelfsturing en werkhouding

Reflectie 3 in Tafelgroep Wat heeft je het meest geraakt in de presentatie van Lili ? Welke inzichten neem je mee voor jouw dagelijkse praktijk?

Piramide: “Passend onderwijzen” Preventie staat centraal Kandinskycollege, Maldenburcht , febr. 2010 drs. José Wichers-Bots Piramide: “Passend onderwijzen” Tertiaire Preventie: Gespecialiseerde individuele aanpak voor leerlingen met zeer risicovol gedrag ~5% Preventie staat centraal ~15% Secundaire preventie: Gespecialiseerde gezamenlijke aanpak voor leerlingen met risicogedrag Primaire preventie: School-/ Klassebrede aanpak voor alle leerlingen, alle teamleden & andere betrokkenen BAG is gebaseerd op een 3-lagen preventief piramidaal model vanuit de Verenigde Staten voor gedrag (School Wide Positive Behavior Support) De basis van het aanleren en oefenen van waarden wordt aan alle leerlingen geboden: 80-90% van de leerlingen heeft hier voldoende steun aan om zich gedragsmatig probleemloos te ontwikkelen en kan in allerleui situaties complimenten krijgen. Naast het feit dat positieve interacties tussen het team van de docenten en leerlingenmogelijk worden door het aanleren in de klas, kunnen leerlingen elkaar daarop aanspreken. Voor jongeren is de interactie met de peergroup belangrijk, een positief ingestelde groep rondom gedrag en leren helpt jongeren zich ook aan deze groepswaarden te houden (Sentse, 2010). Aan 10-15% van de leerlingen, risicoleerlingen, wordt dagelijks gedurende een bepaalde periode meer oefenmogelijkheden (doelgroepinterventie zoals Check-in , Check-out)(Crone et al., 2004) aangeboden, met meer mogelijkheden voor het aangaan van persoonlijke relaties in de school (Onderwijsraad, 2010), feedback en zelfmonitoring om alsnog het gedrag horend bij de verwachtingen van de school, te integreren in hun dagelijkse handelen en hiervoor dagelijks waardering te krijgen (door een vorm van beloning). Voor ernstige risicoleerlingen (1-5% van alle leerlingen) is er ruimte binnen scholen om intensieve individuele keten-interventies vorm te geven (wrap-around voorzieningen). Probleemleerlingen kunnen mede profiteren van de extra inzet door de bodem aan preventieve maatregelen die er al gelegd is op het eerste en tweede niveau. Good Practices van docenten met leerlingen op het tweede en derde niveau leveren weer inzichten op voor het effectief handelen van allen op het eerste niveau. ~80% v.d. leerlingen Uit: Blank (2010), afgeleid van www.pbis.org SWPBS 12

Uitwisseling parels en puzzels Wat doen we om een passend aanbod te realiseren ? Breng met je tafelgroep in kaart welke interventies jullie inzetten om taakgerichtheid te bevorderen. Maak een koppeling met de 3 lagen in de piramide van passend onderwijzen. Op welke onderwijsbehoefte kun je moeilijk inspelen? Wanneer voel jij je handelingsverlegen?

Reflectievragen Hoe zorg je voor een goede klasinrichting? Hoe voorspelbaar ben je in je leerkrachtgedrag? Hoe weten kinderen wat er van hen verwacht wordt? Welke hulpmiddelen zet je in om taakgerichtheid te bevorderen? Welke hulpmiddelen gebruik je om structuur te bieden?

Vooruitblik en afsluiting Welke parel wil je volgende bijeenkomst inbrengen? Aan welke puzzelstukken kunnen we in bijeenkomst 2 aandacht geven?