12.2 Totstandkoming van een wet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Gevolgen voor de jonggehandicapten Leon Meijer Hoofd Beleid en Communicatie CNV vakcentrale 7 november 2011.
Centrale werkwinkel D:
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Transitie jeugdzorg.
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
“We willen dat jeugdigen kansen krijgen zich te ontwikkelen en naar vermogen mee te doen in de samenleving” Visie Eigen KrachtIntegrale AanpakMaatwerk.
Integrale aanpak 1 Gemeente Wonen Werk Zorg Onderwijs AWBZ (begeleiding) WWNVJeugdzorg.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Uw gemeente & mensen met een beperking
Wmo-scan voor dorpshuizen!
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Staatsinrichting.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
De wildwaterbaan van de wijk: naar een trechtermodel voor monitoring
Hervorming langdurige zorg
Aanleiding tot verandering
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
De samenhang van de drie transities presentatie dorpsraadvergadering Nederwetten stand van zaken 29 september 2014.
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
Aanvraag transformatie- en innovatieplannen SW-bedrijf
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
Project oriëntatie op het beroep
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Informatie Stand van Zaken 3 decentralisaties Commissie CSWO
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
Klankbordgroepen ’Stelselwijziging Jeugd’ VWS en VenJ 13 februari 2012.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
Decentralisatie Jeugdzorg
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Wie bestuurt Nederland
Lespakket Opleidingen
Gemeente utrechtse heuvelrug
Wmo beleid in de Drechtsteden
Wij komen centraal te staan !
HET IS DE TAAK VAN DE GEMEENTE OM TE ZORGEN VOOR ALLE INWONERS.
Mantelzorgteam Saam Welzijn
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Integrale Arbeidscoach
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

12.2 Totstandkoming van een wet De regering vormt met de Eerste en Tweede Kamer de wetgevende macht. Zij maken samen de wetten. Hiervoor wordt een aantal vaste stappen genomen. Deze stappen gelden voor alle wetten.

Stappen voor het maken van wetten Wetsvoorstel op het ministerie Behandeling wetsvoorstel ministerraad Advies Raad van State Behandeling wetsvoorstel Tweede Kamer Behandeling wetsvoorstel Eerste Kamer Ondertekening wetsvoorstel Ingaan van de wet

Gevolgen van wetsverandering De gemeente is sinds januari 2015 verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning en zorg aan hun burgers. Dit heeft bepaalde gevolgen. Meer verantwoordelijkheid bij de burgers, die moeten meer naar elkaar omkijken en meer voor elkaar zorgen. Gemeenten krijgen nu veel minder geld om de bestaande en nieuwe veranderingen te financieren en om zorg te regelen voor bestaande en nieuwe doelgroepen. Medewerkers van de gemeente krijgen er extra taken bij. Zij werken nu bijvoorbeeld samen met hulpverleners uit de jeugdhulpverlening.

Een gezin, een plan, een regisseur Om te voorkomen dat ze allemaal langs elkaar heen gaan werken hanteren de gemeenten de volgende aanpak: Een gezin, een plan, een regisseur

Transitie Belangrijk om met meerdere partijen op 1 lijn te komen. Wijzigingen hebben als doel om: Mensen sneller te helpen bij zorg- of ondersteuningsvragen - Mensen de zorg en ondersteuning te bieden die zo goed mogelijk past bij hun persoonlijke (thuis) situatie, mogelijkheden en sociale netwerk Mensen de ruimte te geven en te blijven steunen als ze graag andere zorg of hulp willen - De kosten te beperken

Dit betekent dat: De toegang tot collectief gefinancierde zorg en ondersteuning anders georganiseerd moet worden Er is een betere samenhang moet komen tussen zorg, jeugdhulp en ondersteuning Professionele en vrijwillige zorgverleners en mantelzorgers beter en meer moeten samenwerken Aangesloten moet worden bij talenten en mogelijkheden van mensen zonder eventuele beperkingen uit het oog te verliezen Meer mogelijkheden moeten worden gecreëerd om thuis te blijven wonen. Zorginitiatieven van particulieren moeten worden gestimuleerd.