Voedselverlies in Vlaanderen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
Advertisements

Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Duurzame bedrijfsvoering en duurzame teelt op land- en tuinbouwbedrijven ir. Erwin De.
Duurzame ambitie van Fontys Werktuigbouwkunde
Informatiebijeenkomst TKI-BBE
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Transitie-arena 3 juni 2010 To Simons. Maatschappelijke uitdagingen.
Vlaams Materialen programma Sluiten van ‘kritische’ metaalkringlopen – 12/11/2013 Patrick Van den Bossche, director Environment.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Meer halen uit de biologische kringloop
Een rol voor sociale economie in de aanpak van voedselverlies? 10u30-10u40 Tine Van Rumst KOMOSIE vzw.
Sociaal aan de slag met voedseloverschotten Lief Vandevoort Brussel, 24 april 2013.
Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
1.
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Voedselverliezen & Landbouw
Innovatief Aanbesteden: DE VLAAMSE OVERHEID ALS ACTIEVE INNOVATOR Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden Christophe Veys – Peter Thevissen 28 juli 2014.
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Voorstelling van de catalogus
Projecten & Resultaten Samen werken aan een Vitale Leefomgeving 21 juni 2012.
VERANDERINGEN IN DE LANDBOUW  Nieuw contract met samenleving voedselvoorziening  voedselkwaliteit, voedselveiligheid, milieu, natuur, landschap, dierenwelzijn,
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
© de vries business consultancy, 2008
Reststromen in de Gentse Kanaalzone Mogelijkheden voor uitwisseling en valorisatie Bram Van Dyck Onderzoeksproject.
Tetra - project Implementatie van een Bio-Psycho-Sociaal model in de gezondheids- en welzijnszorg.
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
Het begrip marketing, goederen en diensten, dienstenmarketing
De noodzaak van kenniscoproductie Edwin Horlings 2 juni 2014.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
WELCOME TO OUR LAUNCH EVENT. ONDERZOEK IVOX Perceptie, behoeften, prioriteiten en gedrag mbt duurzaamheid bij de Belgen meten en beter begrijpen 1000.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Beleid van de Vlaamse overheid voor groene warmte uit biomassa Caroline Vermeulen – Vlaams Energieagentschap (VEA)
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
28 maart 2012 Innovatie voor een gezonde levensstijl Activity & Food for Regional Economies Supporting Health.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
EED format zorg Ontwikkeld door MPZ en partners 30 juni 2016 Isja Dominicus Milieu Platform Zorgsector
1 Lokale Voedseldag Gent Traject korte keten regio Brugge _vrijdag 30 september 2016.
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
Netwerk ‘Samen tegen schooluitval’ Brussel
De provincies gaan lokaal
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Katrien Verbeke Stad Gent.
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Hoe gaan we hier vandaag mee verder?
EDO-café duurzame voeding
De provincies gaan lokaal ! 30 september 2016 De Bijloke - Gent
Verbinden van de werkgever, de school en de gemeente
STARTBIJEENKOMST.
6 september 2017.
De provincies gaan lokaal ! 30 september 2016 De Bijloke - Gent
Van wet naar Brabantse praktijk
De Punt wenst dat elke ondernemer toegang heeft tot het sociaal en duurzaam ondernemen. De Punt biedt ondernemers hierbij een resultaatgerichte en dynamische.
Nederland Circulair in 2050 ARN relatiedag, Utrecht 17 november 2016
Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg Green Deal: Nederland op weg naar een duurzame Zorg landelijke en regionale samenwerking met.
Nederland circulair in 2050
Gebiedscoöperatie Westerkwartier
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

Voedselverlies in Vlaanderen Acties in Vlaanderen Spanningsveld voedselveilheid? Strijd tegen voedselverlies omzetten naar werkbaar economische model? www.voedselverlies.be 3 december‘16

Voedselverlies? “Voedselverlies is elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel die in de voedselketen, van oogst tot en met consumptie, plaatsvindt.” Voedingsproducten = eetbaar gedeelte + nevenstromen In Vlaanderen elk jaar ongeveer 2 miljoen ton voedsel + nevenstromen verloren. Voor actuele cijfers: update februari 2017!

Probleem? Grote meerderheid vindt voedselverlies een ernstig probleem: Financieel Een efficiënte voedselketen zorgt voor een kostenbesparing voor landbouw-, voedings- en distributiebedrijven en betekent winst voor de consument. Milieu Voedselproductie vraagt water, land, energie, arbeid en kapitaal. Maar ook de distributie, bereiding en consumptie vergen veel van ons milieu. Bovendien worden onze grondstoffen alsmaar schaarser. Ethisch Het terugdringen van voedselverliezen draagt concreet bij aan de wereldwijde voedselzekerheid, maar helpt ook de mensen dichter bij huis die afhangen van voedselhulp.

Combinatie van oorzaken Sterfte, Ziekte dieren Mislukte oogsten Overaanbod Menselijke fouten Technische problemen Zwaktes in productieproces Stockbeheer portiegrootte Kopen, bewaren, koken,, restjes … Kwaliteitseisen Voedselveiligheid Cosmetische eisen (vorm, kleur,…) Smaak … OPLOSSING? Bewustwording van het probleem en eigen rol Engagement, actiebereidheid en daadkracht in de keten Samenwerking en Kennisdeling Innovatie

Ketensamenwerking in Vlaanderen 2011 – 2013: Aanloop Onderzoek, interdepartementale werkgroep, eerste maatregelen 2014 : Engagementsverklaring Ambitie Ketenpartners en Vlaamse overheid Gemeenschappelijke visie Gedeelde verantwoordelijkheid Preventie en cascade van waardebehoud www.voedselverlies.be

Tegengaan voedselverlies? Maximale preventie van voedselverlies (eetbaar) en valorisatie nevenstromen (niet-eetbaar) Volgens cascade van waardebehoud: Preventie Toepassing voor humane voeding Converteren naar humane voeding Dierenvoeding Grondstoffen voor industrie Verwerken tot meststof door vergisting en/of Compostering Duurzame energie Verbranden

Ketenroadmap voedselverlies 2015: Van engagement naar actie Gemeenschappelijke doelstelling: 2015- 2020: 15% minder voedselverlies Gemeenschappelijk actieplan met trekkers en mede-uitvoerders (bedrijfswereld, onderzoeksinstellingen, overheid, sociale organisaties,…) Governance: Vlaams ketenplatform Interdepartementale werkgroep Werkgroepen (ad hoc/structureel) Jaarlijkse rapportage: VR-VP-online Stakeholdersdialoog

Ketenroadmap Voedselverlies 9 actieprogramma’s – meer dan 60 acties Bedrijven ondersteunen Samenwerking in de keten Bedrijven sensibiliseren, inspireren en engageren Personeel opleiden Consumenten sensibiliseren, inspireren en engageren Nieuwe samenwerkingsmodellen tussen reguliere en sociale economie Schenkingen promoten en faciliteren Onderzoek ter ondersteuning Meten is weten www.voedselverlies.be

Spanningsveld voedselveiligheid? 3 situaties met eigen spanningsvelden: Interne bedrijfsvoering Tussen schakels: gezamenlijke zorg Verlaten oorspronkelijk productiepad Wetgeving respecteren: Binnen huidig kader bewaartermijn verhogen Innovatie verpakkingen, transportprocessen, bewaartechnieken,… Zo ook reeds veel voedselverlies te vermijden! Hoe meer voedselverlies vermijden in beeld komt, hoe meer vragen worden gesteld. Debat met wetgever

Bv: interne processen herbekijken Voedselverliesconsultancy voor voedingsbedrijven voedselaudit in materialenscan Tripple winstcreatie (bv snijresten gerookte ham) Horeca Vlaanderen: nofoodtowaste.be Chef’s Charter Checklist, doeboek (stockbeheer, samenstelling menu,…) Catering Vlaamse overheid Nulmeting en gerichte acties personeelsrestaurants (salad bar, soep, weekritme, zelfbediening …) Overheidsopdrachten catering

Bv: sociale economie www.schenkingsbeurs.be 300 SE bedrijven – 250T (BE) schenkingen dit jaar www.depotmargo.be Verdeling groente- overschotten ism BelOrta 23 ton  2555 p in armoede De Restjesfabriek Nevenstromen uit de landbouw verwerken tot lekkere, gezonde en lang houdbare producten met behulp van sociale economie.

Bv: onderzoeksprojecten Diverse projecten rond hoogwaardige valorisatie reststromen bv dry on water technologie: innovatieve droogtechniek langere bewaartermijn, hoogwaardige valorisatie reststromen  meer afzetmogelijkheden

Bv: inspirerende innovaties Prijs voor studenten: “Specornoos”: een ijshoorntje op basis van broodresten en met de smaak van speculoos. (feviatrophies.be)

Andere onderzoeksprojecten Innovatieve verpakkingen De impact van cosmetische eisen op voedselverliezen fresh-food-logistics (VIL) … voedselverlies.be/publicaties

Acties naar de burger Informatieverspreiding op voedselverlies.be en via intermediaire partners Ondersteunen of voeren van campagnes Onderzoek naar voedselverlies bij huishoudens Voedselveiligheid: interpretatie data, kennis bewaartermijn koelkast, diepvriezer, bewaren groenten en fruit… Interventies voor een duurzaam voedingsbeleid op school Lespraktijk en onbewust leren in de dagelijkse praktijk Voedselveiligheid: bv ook rond kippen

BV: Zorgsector Trefdag Voedselverlies in de zorgsector (dep WVG) Delen van praktijkkennis woonzorgcentra, ziekenhuizen, gehandicaptenvoorzieningen 130 voorzieningen Engagementsverklaring Voorbeeld AZ: Voorheen: 3000 € dagelijks verloren Eenvoudige maatregelen: van >20% naar <10% afval + 10% kostenbesparing in de keuken  Schenkingen?? Verkoop??

Monitoring van voedselverliezen doorheen de keten Grote inspanning 2016 voor alle partners Vaste werkwijze om voedselverliezen te meten afgesproken in lijn met internationale standaarden Vlaanderen koploper in Europa Rapport verwacht in februari 2017 15%? We zijn er nog niet: actieprogramma verder uitrollen en blijven innoveren Op zoek naar reductiepotentieel in de keten Specifieke knelpunten/opportuniteiten verder in kaart brengen Verder actie ondernemen in continu leerproces

Economisch model in de strijd tegen voedselverlies? OPLOSSING? Bewustwording van het probleem en eigen rol Engagement, actiebereidheid en daadkracht in de keten Samenwerking en Kennisdeling Innovatie Naar een nieuw normaal: bestaande praktijken in vraag stellen Voorbeelden van innovatie van producten en diensten bedrijfsintern en tussen schakels in de keten UGent? Durf denken: systeemdenken als competentie

Gilles Bavay Dep LNE gilles.bavay@lne.vlaanderen.be 02/553.80.98 www.voedselverlies.be Gilles Bavay Dep LNE gilles.bavay@lne.vlaanderen.be 02/553.80.98 www.voedselverlies.be 3 december ‘16