Overgang van lagereschoolkind naar adolescent

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Onderwijsbehoeften en Schoolprofiel.
Welkom!.
Gebruikersdag Gelukskunde 6 oktober 2009 VAN HARTE WELKOM! Gebruikersdag Gelukskunde.
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Van idee tot digitaal materiaal
Welkom.
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Informatie avond groep 8
Kansrijke combinatiegroepen
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
De communicatieve methode voor Frans in het basisonderwijs
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Ethiek van de informatica in het secundair onderwijs
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Blijft in 2008 Didactische uitgangspunten: echte wiskunde
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Actieonderzoek instructietafel.
Competentiegericht leren vmbo
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Informatieavond groep 4
WELKOM.
Welkom in het vierde leerjaar!
IPC Nederland.
Onderzoek Mediawijs omgaan met social media in het primair onderwijs.
ONDERWIJS AAN (POTENTIEEL) BEST PRESTERENDE LEERLINGEN
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Het onderwijs van het Frans in het basisonderwijs en de aansluiting op de eerste graad van het secundair onderwijs.
WISKUNDE: het fijnste vak van de week Dat zou toch moeten kunnen!
Peiling wiskunde in de derde graad secundair onderwijs
Advies basisschool Aanmelden Brugklasonderzoek Brugklas kader/theoretisch Determinatie Programma Begeleiding Data Laptop Vragen? BRUGKLAS.
Bijeenkomst September 2015
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
PARCIVAL COLLEGE vrijeschool OPEN DAG Zaterdag 4 februari 2012 Aanvang tot vmbo-tl havo vwo worden wie je bent.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Bevraging mediawijsheid Overzicht reacties. Lager onderwijs.
Experten in de derde graad Proefproject
Oudertevredenheidsonderzoek:
Onderwijsproces en Examinering en diplomering
Reken je (niet) rijk.
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2017/2018
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
Differentiatie in de klas
Hoofdrekenen 1.
Sonja Peeters (a.i. Mieke Goos), Anne Decelle: UCLL Lerarenopleiding
PWO Mieke Goos, Anne Decelle: UCLL Lerarenopleiding
Gepersonaliseerd leren
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Didactiek Lesformulier.
METHODESCHOLEN IN HET VLAAMSE BASISONDERWIJS Sessie 4
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
Betrokken ouder, tevreden ouder
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2018/2019
Wie is juf Anita ? Diploma ‘Bachelor in het lager onderwijs’ behaald aan de hogeschool Thomas More te Mechelen. Vijfde schooljaar in de Sterrenhemel. Twee.
Onderwijskunde: Praktijk, Onderzoek en Beleid Groep 9: x, y, z, A
The Future Teacher 3.0.
Hoofdrekenen 1.
Transcript van de presentatie:

Overgang van lagereschoolkind naar adolescent Didactisch atelier 6 Overgang van lagereschoolkind naar adolescent

Welke zaken zijn relevant om mee te nemen in advies naar de leerlingen wat betreft schoolkeuze? Algemene punten en vakspecifieke punten Of de eindtermen bereikt zijn of niet Interesses van de leerlingen voor bepaalde vakken (welke vakken spreken de leerling aan) De ligging van de school Of de leerlingen al dan niet een job voor ogen hebben Advies van de scholengroep Wat haalbaar is voor de leerling in kwestie en wat niet Sociale vaardigheden

Wat betekend dit voor de individuele leerling? Leerlingen leren eigen keuzes maken maar houden ook rekening met het advies van leerkrachten en andere 3de partijen

Wat betekend dit voor jou als leerkracht lager-of secundair onderwijs? Leerkracht lager onderwijs Leerkracht secundair onderwijs Kennen de achtergrond informatie van de leerlingen kennen de achtergrond van de leerlingen niet Heeft een grotere emotionele band met de leerlingen (vertrouwenspersoon) Heeft de leerlingen slechts enkele uren in de week wat er voor zorgt dat de band minder sterk is Je hebt een volledig jaar de zelfde klas Je hebt meer klassen dus meer afwisseling De overgang neemt veel tijd in beslag. Kijkt altijd bij de leerlingen naar KIVA (kennis, inzicht, vaardigheden en attitude).

Welke verschillen ervaren leerlingen in de organisatie van het curriculum bij de overgang van het lager naar secundair onderwijs? Gelijkenissen verschillen De doelstellingen/eindtermen moeten altijd behaald worden Beginsituatie is uitgebreider in het lager onder dan in het secundair Lessen zijn altijd gebaseerd op doelstellingen die de leerkrachten halen uit een algemeen leerplan In het lager onderwijs is het gebruik van media veel ruimen, in het secundair wordt dit meer beperkt tot pwp en andere digitale hulpmiddelen

Wat betekend dit voor de individuele leerling? De doelen worden bereikt maar op verschillende manieren, dit is goed omdat je zo niet onmiddellijk een grote sprong moet maken. Er is een ruimer pakket aanwezig, hier in zijn de verschillende onderdelen veel meer opgesplitst.

Lichamelijke opvoeding Lager onderwijs Secundair onderwijs Hier wordt een basis gelegd voor de verschillende competenties die later in het secundair onderwijs uitgebreider aan bod komen. Er wordt verder gebouwd op de competentie die in het lager al aan bod kwamen. Er komen ook extra onderdelen aanbod in het secundair onderwijs. Er wordt veel rekening gehouden met sociale vaardigheden (samenwerken, samenspelen, winnen en verliezen). Ook hier wordt rekening gehouden met de sociale vaardigheden. Leren op spelende wijze. Wordt gestructureerde gewerkt, met meer zicht op spelregels en hoe het spel in elkaar zit.

Wiskunde Lager onderwijs Secundair onderwijs Vooral hoofdrekenen komt aan bod, probleem oplossend denken Alle gebieden van wiskunde komen aanbod (bv. : algebra, meetkunde, ruimtemeetkunde, … Csa(concreet schematisch abstract) model. Visueel voortonen. Er weinig visuele aspecten in de les geïntrigeerd. Basis vaardigheden van bewerkingen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) Bij alle gebieden is er uitbereiding aanwezig.

Nederlands Lager onderwijs Secundair onderwijs Spelling en lezen zijn zeer belangrijk in het lager onderwijs. Alle componenten komen verschillend en uitgebreider aanbod. Ook spreken en grammatica is hier zeer belangrijk Leesniveaus worden getest. Geen niveaulezen aanwezig. Tempo na het eerste leerling tijdens dictees. Er worden minder en minder dictees afgenomen. Weinig spreekbeurten Veel spreekbeurten aanwezig, over verschillende onderwerpen. Meer cultuur gerichte taal.

Met welke didactische werkvormen zijn leerlingen vertrouwd in het basis en secundair onderwijs? Gelijkenissen verschillen Klassikaal komt veel voor in het basis en het secundair Minder groepswerken in secundair Veel meer gedoceerd in het middelbaar dan in het lager. Meer uitstappen in het middelbaar dan in het lager en zijn meer cultureel gericht.

Wat betekent dit voor de individuele leerling? Didactische werkvormen in het lager worden meer begeleidt dan in het secundair onderwijs, waar men meer op zelfstandige basis zal te werk gaan.

Wat betekend dit voor jou als leerkracht lager-of secundair onderwijs? Zowel in het lager als in het secundair is het moeilijk om variatie te steken in de werkvormen die worden toegepast, doorheen de verschillende vakken. Je hebt minder overzicht over de volledige klas tijdens de didactische werkvormen. In het lager worden er veel meer afspraken gemaakt tijdens een didactische werkvorm.

Einde