Begeleiding bij Werkplekleren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Identiteitsverankering
een didactiek voor opleiden op school
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
1 Leren op de werkplek: Een werknemers- perspectief Lezing in de leergang ‘Tussen senioriteit en seniorentijd’ NIP, Amsterdam, 22 januari 2010 Prof.dr.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Digital Natives vereisen een herontwerp van het onderwijs
Praktijkleren Waarom? Ontwikkelen van competenties binnen het beroep waarvoor wordt opgeleid. Niet alle competenties kunnen op school worden ontwikkeld,
'Evidence': recepten voor de onderwijsprofessional?
Opleidingsinfrastructuur
Hogescholen in Dialoog
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
TOM waarom eigenlijk? Recht doen aan verschillen
De kracht van een driehoeksverbinding. Naar echt samen opleiden
Inleiding tot management en organisaties
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
“… en dan krijg ik dus 40 leerlingen” Onderwijs, arbeidsmarkt en het invullen van de, gezamenlijke, maatschappelijke rol.
SAMEN WERKEN AAN LEREN SAMENWERKEN
VERLEIDEN TOT LEREN Velon 2007
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
School-als-organisatie en schoolcultuur
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
Kernprocessen van de Act methodiek
Zwemvaardigheid landelijk meetmoment en registratie.
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Workshop “Beoordelen”
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
Basisvorming. 2/3 kerndeel  58 kerndoelen 1/3 differentieel  iig 2e MVT & profilering 1040 klokuren (max 69 dagen)
‘De OR maakt afspraken over meer banen voor mensen met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Dorien `t Hart Groepsdynamica Dorien `t Hart
Dorien `t Hart Med.hro.nl/hardo
Dorien `t Hart Groepsdynamica Dorien `t Hart
Ouderraad 7 december.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
Werkt voor u De woningcorporatie standaard voor functieopbouw, functiewaardering, mobiliteit en ontwikkeling. Doet u mee? Resultaatgebieden binnen woningcorporaties.
ESF Regiobijeenkomst Verantwoording casemanagement april 2015.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Inhoud 1 Module bouwwerk FT 2 Leeromgeving student 3 Leerteam 4
Kennisontwikkeling van studenten in het beroepsonderwijs op het grensvlak van school en de beroepspraktijk Presentatie Zorgpact- Leren in de praktijk-
Beoordelen Wat is beoordelen Beoordelingsnormen Beoordelingsgesprek P.O.C. in het bedrijf Taken van de praktijkopleider.
Teambarometer.
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
1. Uitgangspunten van de behandeling
Leiding geven aan school ontwikkeling
Toekomst Fysieke Overlegtafel BOV/Kempen Resultaten inventarisatie
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Visie Team VZ Onderwijs op maat.
Werken met plezier en goed presteren
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
KBO en omgaan met privacy
Actieleren.
We doen het samen Co-teaching.
PERSOONLIJK LEIDERSCHAP
Flexibel programmeren van onderwijs en toetsen
Transcript van de presentatie:

Begeleiding bij Werkplekleren Chris Kroeze Chris.Kroeze@han.nl

Werkplekleren Veelbelovend, maar… Participeren in de beroepspraktijk leidt niet vanzelfsprekend tot de beoogde opbrengst Wellicht te ondervangen door: Organiseren van begeleiding bij het werkplekleren

Begeleiding 3

Kritisch laten nadenken Samen Uitdagingen Opzoeken Groeien als persoon Voorleven Zorgen voor welbevinden Zoeken naar verborgen patronen Expertise overdragen Begeleiding Kritisch laten nadenken Samen Kennis opbouwen Omgaan met Weerbarstige Werkelijkheid beroep Leiden naar volgend stadium Uitdagen tot Maximale prestatie Doelen Behalen Helpen Aandacht richten Van theorie naar praktijkkennis Gedragsverandering 4

Samengevat: Begeleiding: Verschillende strategieën mogelijk Verschillende opbrengsten mogelijk Voor diverse partijen Maar…welke strategie precies tot welke bijdrage leidt is niet bekend!

Onderzoek in ‘voorbeeldige’ praktijk Vraag: Hoe krijgt het georganiseerde begeleiden vorm bij het Opleiden in de School in de context van de initiële opleiding van leraren voor het voortgezet onderwijs?

Uitgangspunt Begeleiding van werkplekleren: Het geheel van relaties dat van betekenis is voor de ontwikkeling van de leraar in opleiding (Kroeze, 2014)

Begeleiding in 16 dimensies Formaliteit Keuzevrijheid Koppeling Doel Constellatie Expertise Contact Onderwerp Sturing Functies Beoordeling Oordelen Klik Opbrengst Kenmerken Opvattingen

Conclusies Elk leerwerktraject (deels) verschillende invulling van Begeleiding (ondanks afspraken, protocollen…) Geen praktijk van gemeenschappelijk gedeelde inzichten of expliciete strategieën. Het belang van de dagelijkse praktijk bepaalt meer de begeleiding dan ideeën over kwalificatie.

3 Opmerkelijke zaken 1. Formele en informele begeleiding 2. Functies van begeleiding 3. Perspectieven

1. Formele en informele begeleiding: Begeleiding die wordt georganiseerd, is niet altijd actief of betekenisvol Vaak zelf georganiseerde begeleiding als aanvulling op het programma

Beoogde Constellatie

Maar in de praktijk

Inzichten: Ondersteun het organiseren van eigen begeleiding door de lerende. Zelf georganiseerd levert meer op dan programma. Maar niet iedereen kan dat … (al) Leer studenten dit zelf doen… en ondersteun ze (pro-) actief

2. Functies van begeleiding Rollen/functies   Gastheer de weg wijzen, beschermen, deuren openen introduceren Leermeester onderwijzen uitdagen feedback geven Raadgever ondersteunen, adviseren strategieën bieden Rolmodel Juiste gedrag voordoen juiste houding en waarde tonen

Inzichten: De verschillende rollen en functies hoeven niet door één persoon (wpb) te worden uitgevoerd. Leer studenten bewust te zijn van hun begeleidingsbehoeften en dat die door verschillende personen vervuld kunnen worden.

3. Perspectieven van begeleiders Perspectief = uitdrukking van persoonlijke waarden = geheel van wat je vindt en doet Er is géén ‘beste’ perspectief - Het gaat om goed vs ook goed, maar anders - het gaat niet om goed vs fout

Inzichten Perspectieven(opvattingen) van begeleider zijn van grote invloed op het leren …. maar vaak impliciet! bv via feedback en beoordeling Technisch Persoonlijk Acquisitie Transformatie

Stellingen Het is voor afspraken ten behoeve van de bijdrage aan het werkplekleren zinvoller om de begeleiding centraal te stellen dan de begeleider. De kwaliteit van de begeleiding is de mate waarin het geheel van relaties voorziet in de begeleidingsbehoefte van de lerende.

Ten slotte: de ‘KLIK’ Het gevoel van bij elkaar passen en met elkaar verbonden zijn. Van grote invloed op het succes van de georganiseerde begeleiding!!! Klik ≠ match Je kunt een perfecte match zijn, maar toch geen klik hebben!

Dank voor uw aandacht! Reacties of vragen: ronde tafel 1 Of: Chris.Kroeze@han.nl