Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mat 5: 1-16 Barmhartigheid.
Advertisements

De Drama Driehoek.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
die niet om jou zou huilen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
1. Aan de maaltijd … Het is het ‘laatste Avondmaal’: vlak voor Jezus’ lijden en sterven Juist nu deze les: kennelijk heel belangrijk! Voetwassing en kruis.
STRESS Bijbels omgaan met stress ? Wat is stress ? Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe of psychische.
Marleen Marleen is superonzeker. Vorig jaar heeft ze haar profiel gekozen en ze dacht dat ze het toen helemaal goed deed met haar keuze voor cultuur en.
EEN FOUT IN DE VROUW Toen God de Vrouw schiep, was hij bezig aan de zesde dag van de schepping, en aan het overwerken. Een engel verscheen en zei Hem:
Het is precies 19:06.
De visie is Jezus One for all.
…..overrompeld door verdriet
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Het is beter eerst te ontvangen, en dan te geven
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Woord van Leven September 2011.
Wat is jouw priori-tijd?
Preek Jakobus 2:
Muziek: Percy Sledge - Ave Maria
in Nieuw-Testamentisch perspektief
Huiswerk maken Uw kind helpen bij het maken van schoolopdrachten.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
1. Aan de maaltijd wordt het stil …
Kwaliteit van de hulpverlening Transactionele analyse Dorien `t Hart
Grenzen Eerlijk communiceren over wat je denkt, ook als je iets niet wilt. Mag dat?
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Communiceren in het huwelijk GB Flevoland
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Omgaan met kritiek en conflicten Een pastoraal appel.
In raden of commissies van een kerkelijke gemeente, als er conflicten dreigen.
Eerlijk communiceren over wat je denkt, ook als je iets niet wilt.
Keuzes maken.
Vluchtelingeneditie Bijeenkomst 3
Oog voor de ander, oog voor jezelf
De Geest en een Heilig Leven
5. Leven voor God 1 Petrus 3:8-12 en 4:1-11.
Heb je de goede Herder al nodig? Waarom?
Leer weer jezelf te zijn
“Handling Stress and Avoiding Burnout”
Omgaan met gevoelens.
Muziek: Percy Sledge "Ave Maria"
Dramadriehoek.
4G. 4G Genade Genade Gratie Genade Gratie Gunst.
Muziek: Percy Sledge "Ave Maria"
Les 13 Hou je hart vrij Wat doe ik hier vandaag?
Vijwilligerswerk met vreugde volhouden
“13 waarheden voor het leven"
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
LOB zeven stappen naar succes
Les 18 Wow! Wat doe ik hier vandaag?
Les 4 Jezus kijkt anders Wat doe ik hier vandaag?
1.
Exodus 18: De hele dag kwamen lange rijen mensen bij Mozes.
Dienen in de gemeente.
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Nee Zeggen!.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Gebed. ‘Het grote gebod’ Thema’s: liefde – andere mensen – koninkrijk van God – opoffering - uitdaging.
1Joh 3:23,24a Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van zijn Zoon Jezus Christus en elkaar liefhebben, zoals hij ons heeft opgedragen. Wie zich.
Mogelijke Jezusbeelden
Over communiceren in het huwelijk
Een bijeenkomst voor helpende vrijwilligers
“De moeder van Jezus” van Th. L. de Victoria, evokeert ‘het onthaal’
Transcript van de presentatie:

Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem

Lucas 10:38-42 38Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. 39En zij had een zuster die ​Maria​ heette, die ook aan de voeten van ​Jezus​ zat en naar Zijn woord luisterde. 40Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het Zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen?

Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt. 41Jezus​ antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. 42Slechts één ding is nodig. ​Maria​ heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.

Geweldig! Zonder Martha’s redt de kerkelijke gemeente het niet om alles draaiende te houden. En redden allerlei instellingen het niet die een beroep op vrijwilligers doen. Dit geldt ook voor de mannen!

Martha … Voelt zich verantwoordelijk Is bereid om te dienen Gaat door terwijl anderen niets doen Geen kwaad woord over Martha dus! Toch maakt Martha wel een paar fouten…

Automatisch Martha lijkt zich automatisch verantwoordelijk te voelen. -> zo raak je ontspanning kwijt -> je houdt het niet vol -> je wordt een kaars ipv een olielamp -> mensen gaan misbruik van je maken

Niemand anders Martha lijkt te dienen omdat niemand anders het doet. -> de weigering van een ander schept geen verplichting voor u -> help niet uit schuldgevoel -> zo gaat u zuchtend dienen -> u ontwikkelt boosheid

Echte liefde? Martha lijkt in het dienen ik-gericht te zijn; ze is immers aan het (ver)oordelen! Zou ze het voor haar eigen eer doen? -> doe geen / niet alleen vrijwilligerswerk voor uw eigen goede naam of (alleen) voor uw eigen afleiding. Doe het evenmin ‘omdat het zulk dankbaar werk is’.

Halfhartig Martha dient met een half hart, want anders zou ze niet klagen. -> doe iets met heel uw hart en doe het anders niet -> optimaal vrijwilligers werk is een keuze (!) met het hele hart. Daar hebben ‘klanten’ recht op. -> en als u kiest, betaal dan ook de prijs ervan.

Communicatie Martha communiceert niet en dan gaan dingen mis. Ze had kunnen overleggen. -> communicatie begint door uzelf serieus te nemen en dan aan te sluiten bij wat u denkt of voelt -> dat is geen egoisme, want u gaat niet drammen maar overleggen -> als u wacht op de ander, komt er dikwijls geen communicatie op gang

Delegeren Martha schakelt niemand in, delegeert niet. -> als u helpt moet u zichzelf zo mogelijk overbodig maken door ook anderen in te schakelen -> dan houdt u het vol -> dan deelt u verantwoordelijkheid -> als u wegvalt gaat het werk gewoon door

Klagen Martha klaagt bij de verkeerde persoon. -> Als u problemen hebt, stel ze aan de orde bij de juiste persoon. Klaag niet over de één bij de ander. -> Roddel niet. -> Als u klaagt bij de verkeerde persoon neemt u uw verantwoordelijkheid niet om iets goed aan te pakken.

Stress Martha maakt geen keuze. Ze dient maar wil misschien ook zelf luisteren. Of ze wil gewoon hulp hebben. Maria maakt wél een heldere keuze. -> Zonder heldere keuzes word u gestrest -> Kies er niet voor om zoveel mogelijk dingen te doen, maar maak een keuze waaraan u wel of niet aandacht wilt schenken (prioriteiten)

Martha Maria Martha lijkt aan time-management te doen: zorg dat je overzicht hebt en doe de dingen op het juiste tijdstip. Maria lijkt aan aandachtsmanagement te doen: waaraan wil ik nu aandacht geven? Wat is het belangrijkste? -> Wat is het belang van deze twee soorten stress-beheersing?

Dramadriehoek Samenvattend: Martha zit in de dramadriehoek: ze is redder, slachtoffer, aanklager. -> vanwege de redderrol houden mensen dat lang vol (tot de burnout volgt…) -> verander, om het te doorbreken, ‘Ik moet’ in ‘Wat wil ik?’

Reactie van Jezus De Heere Jezus reageert op Martha door … Maria gelijk te geven. Wat is daar verrassend aan, zo vlak na de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan?