De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vijwilligerswerk met vreugde volhouden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vijwilligerswerk met vreugde volhouden"— Transcript van de presentatie:

1 Vijwilligerswerk met vreugde volhouden

2

3

4 Waarom doet u vrijwilligerswerk?
Omdat veel vrijwilligerswerk gewoon noodzakelijk is en u wilt uw bijdrage leveren aan kerk of samenleving Omdat anderen het niet doen, dus doet u het maar Omdat u er de tijd en (nog) de gezondheid voor hebt; u wilt uw tijd zinvol besteden

5 Omdat u het fijn vindt om naast of na uw betaalde baan dingen te doen die écht belangrijk zijn
Omdat u geen nee kunt zeggen (als u dat toch doet, voelt u zich schuldig) Uit naastenliefde en liefde tot God

6 Omdat het met uw hobby te maken heeft; het is leuk
Omdat u niet alleen voor uzelf, uw eigen gezin, uw eigen familie, uw eigen vrienden wilt leven. Om niet na te denken over uw eigen (pijnlijke) gevoelens (eenzaamheid, verdriet, problemen thuis) Om het andere mensen naar de zin te maken; u gééft graag

7 Vier soorten vrijwilligers
De zelfstandige vrijwilliger, die zelf beslist wat hij doet en wanneer en hoe lang hij iets doet.  Is niet snel overspannen; kent zijn grenzen; denkt misschien iets te veel aan zichzelf.

8 De relatie-gerichte vrijwilliger
De relatie-gerichte vrijwilliger. Deze laat zich snel beinvloeden door wat anderen vragen; durft geen nee te zeggen.  Neemt te veel hooi op zijn vork. Kent geen grenzen. Denkt te weinig aan zichzelf. Is bang voor schuldgevoel. Is heel trouw. Is een kaars en geen olielamp.

9 De plichtsgetrouwe vrijwilliger. Jarenlang doet hij dezelfde taak
De plichtsgetrouwe vrijwilliger. Jarenlang doet hij dezelfde taak. Doet niet veel taken, maar doet ze wel heel goed (en krijgt een lintje van de koning…)  Hij is meer taak- dan mensgericht. Soms te fanatiek / eigenwijs. Weet niet van ophouden; gaat niet met z’n tijd mee. Bij veranderingen dreigt een mopperhouding.

10 De enthousiaste vrijwilliger
De enthousiaste vrijwilliger. Deze stort zich op zijn taak, steekt anderen aan, komt met nieuwe ideeen. Zoekt uitdagingen.  Hij loopt het risico af te knappen op wat saai is; heeft ook moeite om iets lang vol te houden. Is ook niet de beste in het samenwerken.

11 Hoe blijft u enthousiast?
Denk positief Over uw taak Over andere mensen Over uw eigen mogelijkheden Maar blijf realistisch - Kunt u waarmaken wat u belooft en wat van u verwacht wordt?

12 Communiceer Spreek uw vragen, kritiek hardop uit.
Zo voorkomt u teleurstellingen Zo voorkomt u conflicten Zo voorkomt u dat u zich stilletjes gaat terugtrekken Spreek ook uw complimenten en waardering uit! - Dat houdt de sfeer prettig.

13 Dramadriehoek Kijk uit voor de dramadriehoek en maak uw EIGEN keuzes

14 Moeder Theresa Ken uw grenzen. U hoeft de wereld niet te redden.
U kunt ook delegeren. U kunt u zelf overbodig maken. Verdeel taken, werk samen Wees een olielamp; géén kaars.

15 Heel hart Doe dingen niet half-hartig maar vanuit een innerlijke keuze. En als u die keuze niet volhoudt, geeft u dat aan. Wees trouw, maar stap op tijd over naar iets anders, als u iets niet meer met een heel hart kunt doen.

16 Eigen belang In alle vrijwilligerswerk zit ook iets van eigen belang (hobby, tijdvulling etc.). Dat is geen probleem. Laat dat niet de boventoon voeren. Werk niet om dankbaarheid te ontvangen: die krijgt u altijd te weinig. Als u die wel krijgt, wimpel die dan niet af (..’ik hoef geen lintje…’)

17 Pas op…! Verwaarloos uw directe omgeving (huwelijk, gezin, eigen vrienden) niet vanwege het vrijwilligerswerk. Daarvan krijgt u schuldgevoelens. (En uw kinderen klagen na uw dood daar nog over!) U kunt niet alles tegelijk en moet dus keuzes maken en daarbij prioriteiten aangeven.

18 Weet van ophouden Weet van ophouden. Leg vrijwilligerswerk neer op het moment dat anderen het nog jammer vinden. Wacht niet op een opvolger. Die vinden ze niet zolang u blijft zitten. Het kan uw oude dag vergallen als u niet op tijd stopt en uw taak u wordt afgenomen.


Download ppt "Vijwilligerswerk met vreugde volhouden"

Verwante presentaties


Ads door Google