De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gebed. ‘Het grote gebod’ Thema’s: liefde – andere mensen – koninkrijk van God – opoffering - uitdaging.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gebed. ‘Het grote gebod’ Thema’s: liefde – andere mensen – koninkrijk van God – opoffering - uitdaging."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Het grote gebod’ Thema’s: liefde – andere mensen – koninkrijk van God – opoffering - uitdaging

2 Gebed

3 Zingen Opwekking 51 Dit is mijn gebod
Dit is mijn gebod, dat gij elkander liefhebt en uw blijdschap wordt vervuld. Dit is mijn gebod dat gij elkander liefhebt en uw blijdschap wordt vervuld. (3x) Dit is mijn gebod, dat gij elkander liefhebt en uw blijdschap wordt vervuld Zingen

4 Zingen Opwekking 691 Heb de Here lief Heb de Heer, je God, lief,
met heel je hart, met heel je ziel en met heel je verstand. Dat is het grootste, het eerste gebod. Het tweede, daaraan gelijk: heb je naaste lief, als jezelf. Vader, God almachtig, bron van echte liefde, laat mijn hart vervuld zijn van uw liefde, meer en meer. Jezus, mijn verlosser, U gaf uzelf uit liefde. Laat mijn hart vervuld zijn van uw liefde meer en meer. Zingen

5 Bijbel open Marcus 12: 28b-34 (NBV)
‘Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?’ 29Jezus antwoordde: ‘Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; 30heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” 31Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’ 32De schriftgeleerde zei tegen hem: ‘Inderdaad, meester, wat u zegt is waar: hij alleen is God en er is geen andere god dan hij, 33en hem liefhebben met heel ons hart en met heel ons inzicht en met heel onze kracht, en onze naaste liefhebben als onszelf betekent veel meer dan alle brandoffers en andere offers.’ 34Jezus vond dat hij verstandig had geantwoord en zei tegen hem: ‘U bent niet ver van het koninkrijk van God.’ En niemand durfde hem nog een vraag te stellen.

6 Bijbel open Marcus 12: 28b-34 (BGT)
‘Wat is de belangrijkste regel in de wet?’ 29Jezus antwoordde: ‘Dit is de belangrijkste regel: Luister goed, Israëlieten! De Heer, onze God, is de enige God. 30Je moet van hem houden met je hele hart, met je hele ziel, met je hele verstand en met al je kracht 31Daarna komt deze regel: Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf. Dat zijn de twee belangrijkste regels.’ 32De wetsleraar zei: ‘Inderdaad, meester, u hebt gelijk. Alleen de Heer is God, er is geen andere god. 33En wij moeten van hem houden met ons hele hart, met ons hele verstand en met al onze kracht. En van de mensen om ons heen moeten we evenveel houden als van onszelf. Die regels zijn veel belangrijker dan alle offers in de tempel.’ 34Jezus vond dat een verstandige reactie. Daarom zei hij: ‘Jij bent dicht bij Gods nieuwe wereld.’ Daarna durfde niemand meer een vraag aan Jezus te stellen.

7 Bijbel open Marcus 12: 28b-34 (BGT) – In dialoog Wetsleraar:
‘Jezus, wat is de belangrijkste regel in de wet?’ Jezus: ‘Dit is de belangrijkste regel: Luister goed, Israëlieten! De Heer, onze God, is de enige God. Je moet van hem houden met je hele hart, met je hele ziel, met je hele verstand en met al je kracht Daarna komt deze regel: Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf. Dat zijn de twee belangrijkste regels.’ ‘Inderdaad, meester, u hebt gelijk. Alleen de Heer is God, er is geen andere god. En wij moeten van hem houden met ons hele hart, met ons hele verstand en met al onze kracht. En van de mensen om ons heen moeten we evenveel houden als van onszelf. Die regels zijn veel belangrijker dan alle offers in de tempel.’ ‘Ja, dat klopt, het is een verstandig antwoord. Jij bent dicht bij Gods nieuwe wereld.’ Verteller: Daarna durfde niemand meer een vraag aan Jezus te stellen.

8 Bijbel open Filmpje: Het grootste gebod

9 Vragen Wat zegt God tegen jou in dit bijbelgedeelte?
Hoe zou jouw dagelijkse leven veranderen als je God liefhebt op deze manier? Is er een verschil tussen het soort liefde waarover Jezus het heeft en de menselijke vorm van liefde? Hoe zou jouw sociale omgeving veranderen als je de liefde voor elkaar in de praktijk zou brengen?

10 Kleurzone Aan de slag Maak een schilderij dat het grote gebod van Jezus verbeeldt. Verwerk de extra materialen in het schilderij zodat het een schilderij met reliëf wordt. Bespreek onder het verven de gespreksvragen ‘Liefde’.

11 Mediazone Aan de slag Maak een Powerpoint of Prezi-presentatie (eventueel ondersteund met muziek) over het grote gebod wat Jezus geeft. Maak het praktisch voor het leven in deze tijd. Gebruik daarbij de vragen van ‘Liefde’. Als het resultaat mooi en aantrekkelijk is geworden, kun je overwegen dit op YouTube te plaatsen. En laat het zondag tijdens de kerkdienst zien. Laat het (eind) resultaat zien bij het gezamenlijke gedeelte.

12 Praatzone Aan de slag Wijs een gespreksleider aan.
Wijs een gespreksleider aan. Lees de tekst uit Matteüs 28:16-20. Bespreek de gespreksvragen ‘Liefde´. Bedenk met elkaar praktische en concrete voorbeelden over hoe je de komende maand extra aandacht geeft aan ´liefde doorgeven´. Spreek af wat je gaat doen en laat via de sociale media bekend worden welke mooie reacties je krijgt.

13 Woordzone Aan de slag Lees de tekst en onderstreep de twee geboden in verschillende kleuren. Zet een cirkel om hart – ziel – verstand – kracht. Bespreek met elkaar wat deze vier woorden voor jou betekenen aan de hand van een woordweb. Doe dit als volgt: Schrijf op elk gekleurd papier in het midden één van de vier woorden hart – ziel – verstand – kracht. Schrijf daar omheen woorden die daarmee te maken hebben en de associaties die je ermee hebt. Bespreek de vragen ‘Liefde’. Bedenk vervolgens één actie die je de komende weken kunt uitvoeren om God lief te hebben en je naaste als jezelf.

14 Doezone Aan de slag Wijs een leider binnen de groep aan.
Lees het bijbelgedeelte in dialoog, zoals het aan het begin ook werd gelezen. Bespreek de gespreksvragen ‘Liefde’. Maak een kalender voor de komende maand. Bedenk voor elke dag een kleine en eenvoudige doe-opdracht om te oefenen in je liefde voor God en voor anderen. Bijvoorbeeld: Dank God vandaag voor minimaal 5 dingen; ruim eens de vaatwasser in ook als je geen corvee hebt; kijk naar de wolken en dank God voor de schepping.

15 Stiltezone Aan de slag Ga met elkaar in de stilteruimte zitten en spreek af wie de tijd wil bewaken en de leiding neemt. Bid dan om een open hart en om de heilige Geest. Houd bij dit gebed elkaars handen vast. Lees de tekst vers voor vers. Schrijf na elk gelezen vers op wat je voelt: Word je blij van deze woorden, voel je weerstand of raak je geïrriteerd? Geeft het je een schuldgevoel of geeft het je een gevoel van vrijheid? Lees de reactie van de wetsleraar/schriftgeleerde nog eens door. Neem de tijd om je te bezinnen op zijn reactie. Waar voel jij hetzelfde en wat is voor jou anders? Schrijf dit op over denk hier over na. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Welk gedrag wil jij aanleren om meer van Gods liefde aan anderen door te geven? Schrijf dit voornemen op en zet het in je mobiel. Neem tot slot de vragen ‘Liefde’ erbij en geef antwoord op elke vraag.

16 Delen Je wordt uitgenodigd om naar het gezamenlijke deel te lopen.
Nodig uit elke zone één persoon uit om naar voren te komen, zij vormen een forum. Stel de vragen ‘Liefde’ een voor een aan de forumleden. Nadat de vragen door de ‘forumleden’ zijn beantwoord, mogen ze terug naar hun plek gaan.

17 Delen Marcus 12: 29-31 De Heer, onze God, is de enige God. 30Je moet van hem houden met je hele hart, met je hele ziel, met je hele verstand en met al je kracht 31Daarna komt deze regel: Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf. Dat zijn de twee belangrijkste regels.’ Thema’s: Liefde - Andere mensen - Het koninkrijk van God – Opoffering - Uitdaging

18 Danken


Download ppt "Gebed. ‘Het grote gebod’ Thema’s: liefde – andere mensen – koninkrijk van God – opoffering - uitdaging."

Verwante presentaties


Ads door Google