Hoe ruikt een potpourri en hoe ziet een mozaïek eruit ?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerking tussen overheden
Advertisements

Blijven zitten of wegwezen
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
1.Voorstelling dienst slachtofferonthaal
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
INTERNERING Joris Casselman
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
Wat wijzigt er vanaf 1 september 2014?
Justitie & hulpverlening
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Detentie Antwerpen VDAB.
Inleiding Bedrijfseenheid Samen Leven
Eindelijk vrij! Een terugkeer naar (n)ergens: invrijheidstelling van illegale gedetineerden Femke Terryn 1BASWC.
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Lezing Tineke Strik universitair docent Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen.
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
Bureau Jeugdzorg Jeugdreclassering.
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Beroepsgeheim Kris Stas.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Hfdst 15 strafprocesrecht
De (T)OR en de bestuurder
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Onderwijs aan zieke kinderen en jongeren
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Internering – 22 oktober 2010.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Informatie inzake het Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent 23 mei 2014.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Vincent Eechaudt jaar penitentiair tuchtrecht Uitdagingen voor de toekomst 3 december 2015.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Onderzoek naar de beslissingen van jeugdrechters/jeugdrechtbanken in MOF-zaken Emilie De Backer.
DE NIEUWE RECHTSPOSITIE- REGELING Infosessie poetsdienst seniorenzorg 7 juli 2011 en 8 juli 2011.
Forensische zorg DForZo Inkoop/Plaatsing/Kwaliteit/Financiering 26 januari
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Justitie & hulpverlening
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
Evaluatie in CMW & LDE.
Strafuitvoering in België. Dweilen met de kraan open?
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Beroepsgeheim en breed onthaal
Wet van 5 mei 2014 betreffende de internering
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Hoe ruikt een potpourri en hoe ziet een mozaïek eruit ? Neil Paterson – Steunpunt Algemeen Welzijnswerk

Komende maanden; nog een belangrijk wet in de maak Voorbije maanden; een aantal wetten gestemd die een aanzienlijke impact hebben op de praktijk van het forensische welzijnswerk Potpourri II – strafvordering en strafuitvoering Potpourri IV – gevangeniswezen, rechtspositie gedetineerden en gedifferentieerde strafuitvoering Mozaïekdecreet – subsidiering forensische welzijnswerkprojecten en gegevensdeling tussen hulpverlening en magistratuur Komende maanden; nog een belangrijk wet in de maak Potpourri V – art. 458ter SW (nieuwe bepalingen m.b.t. beroepsgeheim)

Potpourri II Correctionalisering uitbreiding van ‘correctionaliseerbaarheid’ bijna alle misdaden - zelfs die die strafbaar zijn met een levenslange opsluiting - zijn nu correctionaliseerbaar Elektronisch toezicht en probatie als autonome straf ET, werkstraf, probatie + opschorting uitspraak uitgesloten voor misdaden waarvoor de wet een straf van minstens 20 jaar opsluiting bepaalt uitstel van tenuitvoerlegging uitgesloten voor de autonome werkstraf en de autonome straf ET

Potpourri II Wijzingen van de wet op de voorlopige hechtenis Controle/toezicht hierop wordt versoepeld Concreet: 1. eerste verschijning binnen 5 dagen volgend op de uitvaardiging van het bevel tot aanhouding; 2. een tweede verschijning na 1 maand; 3. een derde verschijning na 2 maanden; 4. vervolgens vinden de verschijningen om de twee maanden plaats. Recht op cassatieberoep wordt ingeperkt ↓ Streefdoel; maximum duur VH te differentiëren naargelang de zwaarte van het misdrijf en de toepasbare strafmaat moet nog in een wetsvoorstel uitgewerkt worden

Potpourri II Wet externe rechtspositie veroordeelden en de positie van gedetineerden zonder wettig verblijf Deze groep gedetineerden hebben geen recht meer op de volgende strafuitvoeringsmodaliteiten de uitgaansvergunning met het oog op sociale re-integratie het penitentiair verlof de onderbreking van de strafuitvoering beperkte detentie elektronisch toezicht voorwaardelijke invrijheidstelling Occasionele uitgaansvergunning (medische behandeling) en VI met het oog op verwijdering van het grondgebied/overlevering blijven overeind

Potpourri II Over hoeveel gedetineerden gaat het? 2015: 3.361 gedetineerden zonder wettig verblijf in de Belgische gevangenissen 2015: 1.437 gedetineerden zonder wettig verblijf werden overgebracht naar hun land van herkomst (stijging van 130% i.v.m. 2014) Uitdaging voor de hulpverlening: wat kunnen we betekenen voor deze groep?

Potpourri IV Streefdoelen Gedifferentieerd detentiebeleid gevangenispopulatie die structureel minder dan 10.000 gedetineerden telt meer gepaste en diverse strafuitvoering reclassering bevorderen recidive verminderen Gedifferentieerd detentiebeleid soepelere aanpak t.a.v. de indeling van de penitentiaire instellingen en de plaatsing van gedetineerden gevangenissen met een hoog beveiligingsniveau voorbehouden aan gedetineerden die het grootste veiligheidsrisico stellen dit creëert de mogelijkheid om meer diverse regimes te introduceren voor de overige gedetineerden, samen met gepaste activiteiten en interventieprogramma’s

Potpourri IV Detentieplanning Bouw- en renovatieprogramma bepalingen van de basiswet in verband met detentieplanning moeten in werking treden schets van het detentietraject en van de activiteiten die gericht zijn reclassering plaatsing van gedetineerden in een bepaalde inrichting zal van het detentieplan afhangen Bouw- en renovatieprogramma in totaal 1.432 plaatsen gebouwd of vernieuwd + 860 nieuwe plaatsen voor geïnterneerden meer mogelijkheden voor differentiatie, werken met specifieke doelgroepen (…) Transitiehuizen – 100 plaatsen voor bepaalde gedetineerden in de aanloop naar strafeinde> intensieve begeleiding beschikbaar

Potpourri IV Nieuwe statuut commissies van toezicht en CTR Pluspunten Visie en streefdoelen Engagement Fundamenten beleid zijn niet louter repressief Diversificatie en differentiatie Toezicht wordt au sérieux genomen Minpunten Geen concrete timing (bouw nieuwe gevangenissen loopt achter op schema…) Overbevolking, voor- en achterdeurinflatie, nieuw SW? Betrokkenheid gemeenschappen Raming personeel CVR/CTR

Mozaïekdecreet Creëert rechtsgronden voor de Vlaamse Regering om initiatieven te subsidiëren m.b.t: hulp- en dienstverleningsaanbod voor verdachten, in verdenking gestelde personen, beklaagden, veroordeelden of geïnterneerden slachtoffers van misdrijven en hun onmiddellijke omgeving los van beslissingen van een gerechtelijke of administratieve overheid gespecialiseerde programma’s of samenwerkingsverbanden voor verdachten, in verdenking gestelde personen, beklaagden, veroordeelden of geïnterneerden ter uitvoering van een beslissing van een gerechtelijke of administratieve overheid kadert binnen de opdrachten van de Justitiehuizen

Mozaïekdecreet Informatie-uitwisseling tussen de hulpverlening en de magistratuur Gegevensoverdracht is verboden tenzij: de betrokken minderjarige en zijn ouders of opvoedingsverantwoordelijken op een geïnformeerde en schriftelijke wijze hiermee instemmen of; het over de volgende basisgegevens gaat: 1° de identificatie van de betrokken partijen; 2° het feit of er jeugdhulpverlening ten aanzien van de minderjarige en, in voorkomend geval, aan zijn ouders of opvoedingsverantwoordelijken is aangevat, wordt voortgezet of is beëindigd kan alleen plaatsvinden na een schriftelijke vraag van magistraten of sociale dienst met het oog op het bieden van de gepaste hulpverlening aan de minderjarige, zijn ouders of opvoedingsverantwoordelijken

Potpourri V Invoering art. 458ter SW (nieuwe bepalingen m.b.t. beroepsgeheim) Uitbreiding spreekrecht voor houders van beroepsgeheim in het kader van een overleg met als doel; de bescherming van de fysieke en psychische integriteit van de persoon of van derden of; de voorkoming van de terroristische misdrijven Dit overleg kan tot stand komen als gevolg van; een wet, decreet of ordonnantie een redenen omklede toestemming van de procureur des Konings In beide gevallen moet minstens bepaald worden; wie aan het overleg kan deelnemen met welke finaliteit en; volgens welke modaliteiten het overleg zal plaatsvinden

Potpourri V Invoering art. 458ter SW (nieuwe bepalingen m.b.t. beroepsgeheim) Verplichting opgelegd aan de deelnemers om tijdens het overleg afspraken te maken over het gevolg dat aan het overleg wordt verleend en over de vertrouwelijkheid waarmee tijdens het overleg uitgewisselde informatie moet worden behandeld 4de ingediend wetsvoorstel op dit vlak Eerder voorstellen zijn gesneuveld tijdens commissiebesprekingen of als gevolg van advies RVS Dit voorstel tegenwoordig geparkeerd in afwachting van advies RVS maar zal terug geagendeerd in mei 2017…