Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 CREATING TOMORROW AUTEURSRECHT IN HET HBO HVA ONDERWIJSCONFERENTIE 11 APRIL 2013.
Advertisements

Hergebruik van overheidsinformatie, van beleid naar actie
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Motivering van het ontslag
Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
Leenrecht in Nederland Het leenrecht in België en Nederland Symposium 12 december 2011 Arjen Polman manager Stichting Leenrecht
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
De Patiëntenrichtlijn
Normstelling bestuursrecht
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Vrijheid van vestiging
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
[Het boek in de digitale wereld: het auteursrecht en het recht op informatie in de weegschaal] De wettelijke uitzonderingsregeling voor bibliotheken en.
Rondetafel bijeenkomst Hergebruik van Overheidsinformatie Ronde tafel 1 april 2010.
Ronde tafel Workshop Ronde tafel 1 april Doel workshop Andere perspectieven horen Problemen oplossen.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
auteursrechtprivacyarchiefwet Krant: Krant: – Een krant publiceren is een economische transactie met bijzondere eigenschappen: Nieuwsberichten zijn extreem.
Workshop: rechten en plichten van student en onderwijsinstelling
Laura Schabbing & Lisette Vermeulen. Antwoord geven: Links = A Rechts = B Beide = C.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
1 Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. Koninklijke Bibliotheek: Koninklijke Bibliotheek.
Beroepsgeheim van de tandarts
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
UKB symposium 16 mei 2002: Reclaiming Academic Output Auteursrechtelijke aspecten Auteursrechtelijke aspecten m.b.t. de beschikbaarheid van de Nederlandse.
Facultaire Opleidingscommissie Informatica TouW-symposium 13 november 2010 Michallis Pashidis.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW Presentatie nieuwe regeling Vrijwilligerswerk WW1.
De Wet hergebruik van overheidsinformatie Congres van Europa Decentraal 17 november 2015 Mirjam Linck en Eva Hendricks.
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Persoonsgegevens en de Wbp
De tijd is rijp voor Open Cultuur Data Door: Tom Kunzler Studiemiddag Archieven en Open Data (29 oktober 2015)
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Casus juridische dingen rond Open Data en Archieven Studiemiddag “Archieven en open data – en nu?” Utrecht 29 oktober 2015 Marc de Vries The Greenland.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Open data en Wet hergebruik overheidsinformatie Utrecht 29 oktober 2015 Tjeerd Schiphof /
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Rechtmatig en doelmatig inhuren op basis van de herziene Aanbestedingswet Het Dynamisch aankoopsysteem CLAIRE LEUSSINK-NIES – 22 NOVEMBER 2016.
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
Klokkenluidersregeling Actan adviseurs & accountants
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
De Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Aad van Tongeren Fobid/KB 17 november 2016.
Aanbesteding jeugdteams
de invloed daarvan op de wijze van werken in de dagelijkse praktijk
Verschil offerte/factuur
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Wet vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Stichting van de Arbeid
Juridische aspecten van een webshop
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Mediprima en Dringende Medische Hulp
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
5. Verzoek om cliëntgegevens door organisaties en instanties in het sociaal domein (3) AVG in de praktijk sHL ontvangt veel verzoeken van gemeenten, wijkteams.
Een uurtje auteursrecht
Opleiding: Toegangsinstellingen van de patiënt tot zijn gezondheidsgegevens 22 januari 2019.
Recast of the Public Sector Information (PSI) directive
Transcript van de presentatie:

Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee? Tjeerd Schiphof / t.a.schiphof@uva.nl Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee? KB 17 nov. 2016

Regelgeving rond hergebruik overheidsinformatie Richtlijn 2003, in NL geimplementeerd in Wob Informatie in het bezit van bibliotheken, musea en archieven nog uitgezonderd Richtlijn 2013, wijzigt richtlijn 2003 Uitzondering vervalt Nederlandse implementatie: Wet hergebruik overheidsinformatie (Who), juli 2015; wijzigingen Archiefwet 1995 Schiphof: Voor wie is de Who?

Motivering (gewijzigde) richtlijn Economische groei Werkgelegenheid Harmonisatie Minimumvoorschriften nodig om te zorgen voor eerlijke, evenredige en niet-discriminerende voorwaarden Schiphof: Voor wie is de Who?

Voor wie is de Who? ‘Een ieder kan een verzoek om hergebruik richten tot een met een publieke taak belaste instelling (3.1) Who adresseert dus ‘met een publieke taak belaste instellingen’ Waaronder bibliotheken, te weten: Door gemeenten gesubsidieerde voorzieningen KB universiteitsbibliotheken Schiphof: Voor wie is de Who?

Waarop is de Who NIET van toepassing? Who 2.1: Informatie… die niet openbaar is op grond van enige wet waarvan een derde de rechthebbende is i.d.z.v. de Auteurswet, de Wet naburige rechten of de Databankenwet berustend bij een publieke omroep […] berustend bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen berustend bij andere culturele instellingen dan B’n en M’a [logo’s, wapens, insignes] die betrekking heeft op ‘openbare persoonsgegevens’ Schiphof: Voor wie is de Who?

Indienen en afwijzen van verzoeken (Who 3) Verzoeker hoeft geen belang te stellen Verzoek kan slechts afgewezen worden als het om ‘art. 2.1-informatie’ gaat (vorige dia) Verzoek kan bovendien worden afgewezen door een bibliotheek als deze rechthebbende is i.d.z.v. de Auteurswet, Wet naburige rechten, Databankenwet Schiphof: Voor wie is de Who?

Behandeling van verzoeken (Who 4) Beslissing z.s.m., uiterlijk binnen vier weken Gemotiveerde verdaging van twee weken mogelijk Na de beslissing volgt verstrekking z.s.m, ‘maar in ieder geval binnen een termijn die het mogelijk maakt het potentieel van de informatie volledig te benutten’ Schiphof: Voor wie is de Who?

Beschikbare formaten (Who 5) Informatie wordt verstrekt as is, v.z.m. langs elektronische weg in een open en machinaal leesbaar formaat samen met de metadata; formaat en metadata v.z.m. conform open standaarden Schiphof: Voor wie is de Who?

Voorwaarden (Who 6) ‘De voorwaarden voor hergebruik zijn voor vergelijkbare categorieën van hergebruik gelijk’ Aan de toestemming voor hergebruik mogen geen licentievoorwaarden verbonden worden die de mogelijkheden tot hergebruik nodeloos beperken Schiphof: Voor wie is de Who?

Exclusieve rechten, uitfasering exclusieve rechten (Who 7 en 8) Exclusief recht tot hergebruik alleen bij ‘een dienst van algemeen belang’ Voor digitalisering door bibliotheken: i.h.a. niet langer dan tien jaar Indien langer, periodieke evaluatie Verplicht gratis kopie bedingen Regels voor uitfasering bestaande rechten Schiphof: Voor wie is de Who?

Tarifering (Who 9) Principe: ten hoogste de marginale kosten Maar bibliotheken mogen in rekening brengen: Ten hoogste de gemaakte kosten voor verzameling, productie, vermenigvuldiging en verspreiden, conservering en vereffening van rechten, Vermeerderd met een redelijk rendement op investeringen Schiphof: Voor wie is de Who?

Tarifering vervolg ‘De met een publieke taak belaste instelling maakt het vooraf kenbaar als kosten in rekening worden gebracht voor het hergebruik en met welke factoren rekening wordt gehouden bij de berekening daarvan. Op verzoek geeft de betrokken instelling inzicht in de berekening met betrekking tot een concreet verzoek om hergebruik’ ***einde presentatie*** Schiphof: Voor wie is de Who?