Resultaat in de Raad basispresentatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DE DAG VAN DE WETHOUDER WORKSHOP WETHOUDER BLIJVEN IS INVESTEREN AAN DE VOORKANT WETHOUDERSVERENIGING 23 november 2011, Deventer.
Advertisements

toolbox deco-procedure
4.1: Het parlement is baas boven baas
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Raadsinstrumenten effectief gebruiken
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Oplossingsgericht coachen
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Het geven van een workshop
Effectief leiderschap
Introductie.
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
Resultaat in de Raad ZomerRaad, 21 juli 2014 Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
CanDo Coaching.
ZomerRaad 21 juli 2014 Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
Visie & Strategie.
De dag van het solliciteren Blok 1
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Onderzoeksvaardigheden 3

Plancyclus, les 2 Actualiteit
Niets is wat het lijkt.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Coach Academy Module Persoonlijk 1 Ciska, Bart en Johan.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
Scouting in beeld bij je gemeente. 2 Scouts in beeld bij je gemeente Gemeenteraadsverkiezingen Aandacht vragen voor de wensen en uitdagingen op lokaal.
1. 2 Storytelling Geen mooie marketing praatjes: maar de authentieke menselijke stemmooie marketing praatjes.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Talent in Ontwikkeling
Natuurlijk, een netwerkcoach! Hanny van der Meer & Francien Bekius Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Wâlden.
Resultaat in de Raad Leeuwarden 17 juli 2016 Lia de Ridder Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
Tijdmanagement in de huisartsenpraktijk. Hoe blijf ik in balans?
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Vakinhoudelijk leiderschap, in een tijd van verandering
Welkom in “de Bovenkamer”
Maak indruk op social media
Studieloopbaanbegeleiding
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Tijdmanagement in de praktijk van de assistente
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
LOB zeven stappen naar succes
[Bedrijfsnaam] Bedrijfsplan.
Talent in Ontwikkeling
Een vergadering organiseren
Workshop ‘netwerken, samenwerken, delen en verbinden in de praktijk’
LOB Waar ben je trots op?.
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Covey trainingsavond.
Doelen Leerlingen kunnen benoemen wat USP’s zijn Leerlingen gaan in groepsverband actief aan de slag met het de uitwerking van hun productconcept. Periode.
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Workshop: Wat verandert er voor mij?
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Vergadering Personeelsdienst
Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Inleiding De juiste boodschap Lobbyen tijdens de verkiezingen
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Richting geven aan Teamontwikkeling
Methodisch handelen Week 2. Methodisch handelen Week 2.
Workshop – Opdracht, speelveld en verwachtingen
Zichtbaarheid Creëren
PERSOONLIJK LEIDERSCHAP
Positief Leiderschap : wat. waarom. hoe
Transcript van de presentatie:

Resultaat in de Raad basispresentatie Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm Resultaat in de Raad basispresentatie

Robert Wassink, Emmeloord - 20 jr. onderwijs - 8 jr. raadswerk Wie staat er voor u? Voorstellen trainer: Robert Wassink, Emmeloord - 20 jr. onderwijs - 8 jr. raadswerk - 7 jr. raadsgriffier 2

Programma van de workshop Doel: plannen maken voor succes en plezier in de raadsperiode Bij je afscheid Doelen stellen: wanneer heb je het goed gedaan? Welke successen wil je kunnen verzilveren in 2018? Van theorie naar praktijk: het actieplan

Toespraak fractievoorzitter Bij je afscheid Toespraak fractievoorzitter

Nodig iemand uit voor een speech op je afscheid als raadslid Wie? Bij je afscheid Nodig iemand uit voor een speech op je afscheid als raadslid Wie? Waarom? Wat hoop je dat hij/zij naar voren brengt?

Resultaat in de Raad: doelen stellen Waarom eigenlijk? Alice kwam bij een tweesprong. ‘Welke kant moet ik op?’ vroeg ze. ‘Waar wil je naar toe?’ informeerde de Kollumer kat. ‘Dat weet ik niet,’antwoordde Alice. ‘In dat geval,’ zei de kat, ‘maakt het niet uit.’

Resultaat in de Raad: doelen stellen Hoe? – concreet: SMART – positief: wat wil je wel – binnen je bereik De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen Covey

De eerste twee eigenschappen (Covey) Wees pro-actief -> neem je verantwoordelijkheid; wijs niet naar anderen, maar probeer dat wat binnen je bereik ligt zelf op te lossen of te verbeteren Begin met het einde voor ogen -> wat is voor jou echt belangrijk? Wat wil je bereiken? Waar wil je naar toe? Doelgericht werken

Resultaat in de Raad: doelen stellen Het ultieme doel van een raadslid: besluitvorming zo veel mogelijk beïnvloeden conform partijpolitieke idealen Absolute meerderheid: 'aftikken' -> hoe gaat de meerderheid om met de minderheid? Coalities (vaste of gelegenheidscoalities): onderhandelen Minderheid: agenderen, draagvlak van buiten organiseren (bewoners, organisaties, media)

Opdracht: wat is jouw doel? Op zoek naar jouw doel: wat heb jij de kiezers beloofd in je verkiezingsprogramma? wat is jouw stokpaardje? waar mogen mensen jou op aanspreken op straat? met welk succes wil jij de campagne in?

Het Actieplan Wat wil je bereiken? Positie in de raad (meerderheid, coalitie, minderheid?) Hoe te opereren (tactisch of strategisch?) Hoe snel (direct, korte of lange termijn?) Hoe (beslissen, onderhandelen, agenderen?) Samenwerking (coalitie, gelegenheidscoalitie, extern?) In welke sfeer (doorduwen, voor-wat-hoort-wat, gunnen?) Instrumenten (raadsbesluit, discussienota, initiatiefvoorstel, motie, amendement, media, onderzoek, enquête, enz?) Partners (gelijkgestemden in de raad, maatschappelijke organisaties, bewoners, media, enz?) Hoe verder? Gebruik dit plan voor reflectie en voor gesprek met je fractie! Strategisch: speelveld -> invloedruimte, spelers, machtsverhoudingen, concurrentie. Tactisch -> de methode, de manier, of welk beleid er nodig is om je plan ten uitvoer te brengen. Waar leg je de accenten? En op welke manier ga je je (partij) in beeld brengen? Wie zet je wanneer in? Wie zijn je bondgenoten/tegenstanders? Operationeel plan. Want met die 2 voorgaande plannen klinkt het allemaal leuk en aardig, maar je moet het nog wel DOEN. Wat moet je eerst weten? Welke middelen gebruik je? Welke argumenten voor/tegen zijn er te bedenken? Overigens: tactisch, strategisch en operationeel kan best in elkaar overlopen. Het is dus niet zo sterk afgebakend, en als we deze termen gebruiken is het meer de theorie. Maar die is natuurlijk niet onbelangrijk. Het kan nooit kwaad om te weten hoe het theoretisch werkt.

Van plan naar actie Je actieplan is af. Spar met een collega over je plan: is je doel helder, concreet en positief geformuleerd? is duidelijk wanneer het bereikt is? is het (voor de buitenwereld) aansprekend? is het haalbaar? in de tijd die je (nog) hebt? welke tips zijn er nog?

Tot slot: goede voornemens Noteer drie goede voornemens: Wat ga jij doen om de komende periode met zo veel mogelijk succes en plezier raadslid te zijn? Hou daarbij rekening met je voorkeurstijl (waar krijg jij energie van?) en je persoonlijke doel (waar wil jij trots op zijn?) Zorg dat ze voldoen aan de voorwaarden: smart, concreet en positief geformuleerd. Ter afronding: deel je belangrijkste goede voornemen met de groep.