De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist."— Transcript van de presentatie:

1 Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De taken en rollen van de gemeenteraad

2 Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist van het raadslid Raadsleden vertellen over hoe zij verschillende raadsinstrumenten hebben ingezet Gemeentefinanciën in vogelvlucht Presentatie door gastspreker gemeente: Hoe ziet de begroting van de gemeente er uit? Speeddaten met gemeenteraadsleden over hoe zij invulling geven aan hun drie rollen (kadersteller, controleur en volksvertegenwoordiger)

3 Huiswerkopdracht bijeenkomst 2
Zoek in een van de lokale dagbladen of gemeentelijke huis-aan-huisbladen naar een bericht waarbij burgers of organisaties invloed hebben uitgeoefend op het beleid van de gemeente.

4 Huiswerkopdracht bijeenkomst 3
wat zou jij in jouw gemeente als toekomstig politicus willen veranderen? Noteer dit voor de volgende bijeenkomst en ga tijdens het onderdeel ‘speeddaten’ hierover in gesprek met een gemeenteraadslid tijdens de volgende bijeenkomst.

5 Bijeenkomst 3 Taken en rollen van de gemeenteraad U krijgt inzicht in de drie rollen van de gemeenteraad. De gereedschapskist van het raadslid U krijgt inzicht in de verschillende instrumenten die een raadslid tot zijn beschikking heeft om zijn taken goed uit te kunnen voeren.

6 Gemeenteraad Gemeentefinanciën U krijgt op hoofdlijnen inzicht in hoe de begroting van een gemeente eruitziet. Wat zijn de inkomsten en uitgaven van een gemeente?

7 Bijeenkomst 3 De drie rollen van de gemeenteraad Volksvertegenwoordiger het vertegenwoordigen van inwoners 2. Kadersteller het vaststellen van de algemene beleidskaders 3. Controleur het controleren van het beleid van het college

8 Bijeenkomst 3 Volksvertegenwoordiger Goede contacten onderhouden in de samenleving Rekening houden met verschillende perspectieven Ontwikkelingen in de samenleving vertalen in beleid/besluiten Voldoende draagvlak

9 Bijeenkomst 2 Kaderstelling Algemene beleidskader waarbinnen het college moet functioneren Kader: doel, tijd en (financiële) middelen Najaar: vaststellen van gemeentebegroting, uitgaven en inkomsten Coalitie: coalitieprogramma voor komende 4 jaar, onderhandelingsakkoord

10 Coalitieakkoord Rijswijk 2014-2018: Open Vizier
Bijeenkomst 3 Coalitieakkoord Rijswijk : Open Vizier  Gemeentebelangen Rijswijk, Democraten 66, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, Socialistische Partij en GroenLinks ‘’(…) de coalitie kiest nadrukkelijk voor een open stijl van besturen, met respect voor elkaar. Dat is wat de Rijswijkers echt van ons verlangen. Burgers, bedrijven, maatschappelijke instellingen en alle politieke partijen worden nadrukkelijk uitgenodigd om de komende jaren mee te doen.’’

11 Bijeenkomst 3 Controleren Gemeenteraadsleden controleren het College van B&W Worden de afgesproken doelstellingen juist uitgevoerd? Rekenkamer: onafhankelijk onderzoek naar doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijke beleid.

12 De gereedschapskist van een raadslid
Bijeenkomst 3 De gereedschapskist van een raadslid Wat zijn de instrumenten van een raadslid?

13 - een verklaring over een onderwerp waarmee een Amendement
Bijeenkomst 3 Vragenrecht - schriftelijke en mondelinge vragen Motie - een verklaring over een onderwerp waarmee een oordeel, wens of verzoek wordt uitgesproken. Amendement - een voorstel tot wijziging van de tekst van een voorgesteld raadsbesluit Initiatiefrecht - een initiatiefvoorstel is een vorm van actieve kaderstelling

14 - het indienen van een verzoek om het college te
Bijeenkomst 3 Interpellatie - het indienen van een verzoek om het college te bevragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Recht van onderzoek - het indienen van een verzoek om onderzoek te doen naar het door het college gevoerde beleid. Raadsenquête - onderzoek naar het door het college gevoerde beleid waarbij de enquêtecommissie getuigen en specialisten in het openbaar verhoort (zonodig onder ede).

15 Budgetrecht De bevoegdheid van de raad om financiële middelen beschikbaar te stellen. Op grond van artikel 189 van de Gemeentewet ziet de raad erop toe of de begroting in evenwicht is en of dit evenwicht de eerstvolgende jaren wordt gerealiseerd.

16 Bijeenkomst 3 Verordenende bevoegdheid Verordeningen > voorschriften voor beleid en beheer (horeca, fout parkeren, ordeverstoring, etc.) Op grond van art. 149 van de Gemeentewet heeft de raad het recht om verordeningen te maken die hij in het belang van de gemeente nodig acht. Sommige verordeningen zijn wettelijk verplicht, bijvoorbeeld de inspraakverordening.


Download ppt "Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist."

Verwante presentaties


Ads door Google