INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR) Rekendidactiek op het CPI Een onderzoek naar het effect van een lessenserie rekendidactiek, waaronder.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Workshop ontwerpgericht onderzoek Utrecht 14 febr. Anjette van de Ven
Advertisements

Commercial off the shelf games in de klas
Social media in het MBO Vraagstuk:
Onderwijs in onderzoek & onderzoek in onderwijs Etalagebijeenkomst
U hebt rekenhonger en besluit in een restaurant te eten
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
De onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM
Maaike Vervoort & Ellen van den Berg
Probleem Studenten op een opleidingsschool maken niet altijd even optimaal gebruik van elkaars expertise(praktijkkennis) en van de expertise van de mentoren,
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Onderzoek Een onderzoekslijn in de opleiding. Structuur van de opleiding P-faseK1-faseK2-faseK3-fase P1 P2 Eerste faseTweede fase.
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
Het verwerken van onderzoeksgegevens
Wat is actieonderzoek? Reflecteren op eigen handelen en de situatie waar dat handelen plaatsvind Op basis van de verkregen inzichten het handelen verbteren.
Kansrijke combinatiegroepen
Onderzoek naar de kwaliteit van de opleidingsschool
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
VERLEIDEN TOT LEREN Velon 2007
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
De kennisbasis Rekenen-Wiskunde
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Pabo Netwerkbijeenkomst 9 juni 2006 De pedagogische opdracht van de pabo Betekenisvolle en zinvolle kennis van de pedagogiek.
Gebruikservaringen van leerkrachten met WebQuests
Actieonderzoek instructietafel.
Theoriegebruik bij reflecties op de lespraktijk Johan de Jong 31 januari 2012.
2 Onderzoeksluik 3: Survey-studie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Kom verder. Saxion. Kijk op de praktijk! HSN- Brugge -15 november 2014 Maaike Vervoort.
Beoordelen leermiddelen
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Minor PO-VO-(V)MBO Rotterdam, 21 november 2014 Elwier conferentie, Zwolle 2014.
De weg van uitval naar succes voor een beter rendement Onderwerp scriptie, aanleiding, specifieke doelgroep, toepassing breder.
VELOV, Hasselt, 26 februari 2015 “Een krachtige leeromgeving voor wetenschap en techniek via multimediacases over onderzoekend leren” Dit project kwam.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Woensdag Afstuderen. Even voorstellen ;-) Madeleine Meurs Site: med.hr.nl/meurm Kamer: MP L
Afstuderen Woensdag
SPH deeltijd jaar 2 onderzoeksvaardigheden.
ICALT observatie-instrument training 24 september 2015
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Verkeersborden leren hoe werkt dat?
Omgaan met verschillen tussen leerlingen. Suzanne Vlug.
Kwalitatief interview(en) Maar waaróm geeft de respondent dat antwoord? Samen onderzoeken.
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv College 3 Hoofdstuk 5 Kwalitatief marktonderzoek Hoofdstuk 15 Rapporteren over marktonderzoek.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 9 Analyseren. Analyseren van data verzamelde data analyse resultaten conclusies Doel: ordenen van data om antwoord op.
Socrative 1 Wat is Socrative? 2 Ervaren van de tool als student 3 Maken van een quiz: stappenplan 4 Bruikbaarheid 5 Reflectie bij assessment 6 Kader UDL.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Briefing Opdrachtanalyse en Vooronderzoek
Schoolse taalvaardigheid bij rekenen Een onderzoek naar verschillen in gedrag, kennis, vaardigheden en attitudes van leraren basisonderwijs Nanke Dokter.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 8 Dataverzameling: Eigen instrumenten, ontwerp.
Kritische internet- en onderzoeksvaardigheden: 4 modellen vergeleken Hanneke Banine-de Smit.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Kenniskringen in De HHS Marinka Kuijpers Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!. Inhoud bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren.
INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR)
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN Eve Huang Foen Chung 2 November 2016
De impact van de introductie van ICT op openbare scholen in Bolivia
De nieuwe professional ‘Wijkwerker informele zorg’ in de WIJ-teams
Examentraining Kunst Algemeen Havo
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
Het learner report als onderzoeksinstrument
Kwalitatief onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van brussen binnen Stichting Abrona Sanne Klomp Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Verschillen tussen leerlingen en differentiatie in de les
Het onderzoek Onderwijs principes In de praktijk conclusie
Ontwerpend onderzoek.
Vakdidactiek A Deeltijd
Transcript van de presentatie:

INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR) Rekendidactiek op het CPI Een onderzoek naar het effect van een lessenserie rekendidactiek, waaronder kennisclips, op de didactische kennisbasis van 2e basisjaarstudenten, van het Christelijk Pedagogisch Instituut Heidy Yorks 1 november 2016

Inhoud Onderzoekscontext Vooronderzoek Theoretisch kader Onderzoeksvraag en deelvragen Onderzoeksmethoden Resultaten Conclusie Discussie Aanbevelingen

Interventieonderzoek Onderzoekscontext Onderzoekscontext Vooronderzoek Interventieonderzoek

Vooronderzoek Onderzoeksvraag: “Wat is de huidige situatie van de studenten uit basisjaar 2 van het Christelijk Pedagogisch Instituut binnen het vak reken/wiskunde met betrekking tot de reken/wiskunde didactische kennis?” Inhoudsanalyse reken/wiskundeboeken CPI- directeur, studenten basisjaar 2, reken/wiskundedocenten . Interview

Resultaat vooronderzoek De studenten leerden niet hoe zij kinderen moeten leren rekenen.

Conceptueel model Interventieonderzoek 1. Realistisch rekenen 2. Betekenisvol leren, actief leren en samenwerkend leren 3. Reflectie Tafeldidactiek Lessenserie en reken/wiskunde digitale kennisclips Competentie vakdidactische kennisbasis

Theoretisch kader Realistische rekenvisie Actief leren Betekenisvol leren Samenwerkend leren Reflectie

Tafeldidactiek digitale kennisclips Consolidatiefase Reproducerende fase digitale kennisclips Reconstructiefase Begripsvormende fase

Fragment digitale kennisclip

Onderzoeksvraag & deelvragen Onderzoeksvraag: “In welke mate zullen de ontworpen lessenserie en de reken/wiskunde didactische digitale kennisclips gebaseerd op het realistisch rekenen bijdragen tot verbetering in de vakdidactische kennisbasis van basisjaar 2- studenten van het CPI?” Deelvragen: Hoe beoordelen de studenten van de interventiegroep van basisjaar 2 van het CPI de reken/wiskunde digitale kennisclips, opdrachten en de instructie? In hoeverre kunnen de studenten van de interventiegroep van basisjaar 2 van het CPI de didactiek inzetten bij het voorbereiden op de lessen? In welke mate is er een verschil tussen de controlegroep en de interventiegroep in de verbetering van de vakdidactische basiskennis?

Onderzoeksopzet Type onderzoek: zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek Kwantitatief deel: zuiver-experimenteel onderzoek. Kwalitatieve deel: actieonderzoek. Meetmomenten: voor-, tussen- en nameting Studenten van Bj2 van het CPI (n = 16)

Onderzoeksinstrumenten Deel vraag Instrumenten Dataverwerking en -analyse 1 Interviews Open vragen transcripties Observatielijst Waarnemingen SPSS Learner reports Open en gesloten vragen (Likert schaal: 1 tot en met 5) 2 en 3 Beoordelingsrubric organizers Gesloten vragen (Likert schaal: Zwak 1-3, Onvoldoende 4-5, Voldoende 6-7, Goed 8-10) Reflectieformulieren

Resultaten (deelvraag 1) Hoe beoordelen de studenten van de interventiegroep van basisjaar 2 van het CPI de reken/wiskunde digitale kennisclips, opdrachten en de instructie? ‘leerrijk’,‘er waren leuke opdrachten’; lessenserie voldeed aan de realistische rekenprincipes; geleerde modellen, eigenschappen en strategieën zijn praktisch toepasbaar; voldoende tools om betekenisvolle rekenlessen te geven over tafels.

Resultaten (deelvraag 2) In hoeverre kunnen de studenten van de interventiegroep van basisjaar 2 van het CPI de didactiek inzetten bij het voorbereiden op de lessen? p < .001

Resultaten (deelvraag 3) In welke mate is er een verschil tussen de controlegroep en de interventiegroep in de verbetering van de vakdidactische basiskennis? p < .001

Onderzoeksvraag interventie “In welke mate zullen de ontworpen lessenserie en de reken/wiskunde didactische digitale kennisclips gebaseerd op het realistisch rekenen bijdragen tot verbetering in de vakdidactische kennisbasis van basisjaar 2- studenten van het CPI?” Er is verbetering in de vakdidactische kennisbasis van basisjaar 2- studenten van het CPI van de interventiegroep geconstateerd. De studenten waren in staat om betekenisvolle lessen voor leerlingen van de basisschool te maken.

Conclusie De interventie is een succes geweest. De studenten die de lessenserie hebben doorlopen konden organizers maken gebaseerd op de principes van het realistisch rekenen met betrekking tot de tafeldidactiek. De studenten uit de controlegroep waren niet in staat om betekenisvolle lessen met betrekking tot het realistisch rekenen te maken.

Discussie Resultaat: Theoretisch kader: reken/wiskundige didactische competentie Resultaat: gebrek aan reken/wiskundige didactische kennisbasis

Aanbevelingen Vervolgonderzoek. Kennisclips maken m.b.t. de overige rekendomeinen. Herschrijven van de overige reken/wiskunde domeinen op basis van de realistische reken/wiskundeprincipes.

Bedankt Vragenronde